Waar is de Huawei P30 Lite? Alle geruchten op een rijtje

Thomas Haenen
27 maart 2019, 16:55
4 min leestijd
Waar is de Huawei P30 Lite? Alle geruchten op een rijtje

Hoewel de Huawei P30 en P30 Pro inmiddels onthuld zijn, ontbreekt van de goedkope variant nog elk spoor. Daarom hebben we alle uitgelekte Huawei P30 Lite gegevens op een rijtje gezet voor je.

Lees verder na de advertentie.

Huawei P30 Lite geruchten verzameld

Op een groots evenement in Parijs presenteerde Huawei deze week zijn nieuwste toptoestellen, de P30 en de P30 Pro. Ook pakte het bedrijf uit met slimme zonnebrillen en nieuwe smartwatches. Eén verwachte aankondiging was echter in geen velden of wegen te bekennen: de Huawei P30 Lite. Ondanks dat er al veel foto’s, specificaties en meer van de smartphone zijn uitgelekt, heeft Huawei het bestaan ervan nog steeds niet erkend.

Dat is opmerkelijk, omdat Huawei tot nu toe elk jaar een Lite-variant van zijn vlaggenschip uitbrengt. In het verleden verscheen deze variant vaak zelfs voor het vlaggenschip zelf. Zo lag de Huawei P20 Lite vorig jaar begin maart al in de winkels, terwijl de P20 pas een maand later verscheen. In afwachting van de Huawei P30 Lite zetten we de laatste geruchten daarom vast op een rijtje voor je.

Huawei P30 Lite geruchten

Waarom heeft Huawei de P30 Lite nog niet onthuld?

De fabrikant zelf houdt de kaken natuurlijk stijf op elkaar, maar we kunnen wel wat redenen bedenken waarom de aankondiging wat langer op zich laat wachten. Zo is het redelijk begrijpelijk dat Huawei de P30 Lite niet naast zijn twee allerbeste smartphones wil zetten. Naast de P30 en P30 Pro is het instapmodel niet bijster indrukwekkend.

Eerder onthullen is echter ook lastig, gezien Huaweis drukke planning van de afgelopen maanden. Het bedrijf heeft al verschillende andere betaalbare smartphones uitgebracht. Recentelijk verschenen de Huawei Y7 (2019), de Huawei P Smart (2018) en de nieuwe P Smart Plus. Vooral met die laatste, die een adviesprijs heeft van ruim 300 euro, is wel erg veel overlap.

huawei p30 lite

Hoe ziet de Huawei P30 Lite eruit?

Net als voorgaande jaren heeft de P30 Lite waarschijnlijk een design dat nagenoeg identiek is aan zijn grotere, duurdere broers. Uitgelekte afbeeldingen tonen een flink 6,2 inch-scherm, met een resolutie van 2312 bij 1080 pixels. Enkel bovenin zit een kleine inkeping voor de selfiecamera van 32 megapixel. Het beeld loopt niet door in de zijkant zoals op de P30 Pro, maar is plat zoals op de P30.

Wel zijn er natuurlijk enkele aanpassingen gemaakt om de prijs laag te houden. De vingerafdrukscanner zit bijvoorbeeld niet in het scherm, maar achterop. Pluspunt: in tegenstelling tot de P30 Pro heeft de Lite wel een koptelefoonaansluiting.

Hoeveel camera’s heeft de Huawei P30 Lite?

Behalve de selfiecamera van 32 megapixel beschikt de P30 Lite naar verluidt ook nog over drie camera’s aan de achterzijde. Er is een primaire camera van 24 megapixel, die wordt ondersteund door een dieptesensor en een groothoeklens van 8 megapixel. De dieptesensor wordt gebruikt voor een bokeh-effect in de portretmodus, terwijl je met de groothoeklens bredere foto’s schiet.

De telescopische zoomlens van de P30 Pro ontbreekt dus helaas. Inzoomen kan wel, maar enkel met digitale zoom. Probeer je beeld van veraf dichterbij te halen, dan is het dus helaas een stuk minder scherp.

Wat zijn de specificaties van de Huawei P30 Lite?

De specificaties van het toestel zijn volgens bronnen sterk vergelijkbaar met de Huawei P Smart (2019), die eerder dit jaar in Nederland verscheen. De belangrijkste specificaties op een rij.

  • 6,2 inch-scherm met full hd-resolutie
  • Drie camera’s achterop, 32 megapixel-camera voorop
  • Kirin 710-chip met 4GB werkgeheugen
  • 128GB aan uitbreidbare opslag
  • Loopt op Android 9.0 (Pie) met EMUI-skin
  • Voorzien van vingerafdrukscanner achterop
  • Accucapaciteit 3340 mAh, ondersteunt snel opladen

Wat zijn de verwachte adviesprijs en releasedatum van de P30 Lite?

Wanneer Huawei de P30 Lite nou eindelijk gaat onthullen, blijft een beetje een mysterie. Heel lang kan het in ieder geval niet meer duren. In sommige Aziatische landen verkoopt het bedrijf namelijk nu al de Huawei Nova 4e, een toestel dat over dezelfde hardware beschikt als de P30 Lite. Als we moeten gokken, dan ligt een Huawei P30 Lite release in de tweede helft van april het meeste voor de hand.

Over de prijs zijn we al wel redelijk zeker. Volgens doorgaans betrouwbare bronnen gaat de Huawei P30 Lite 369 euro kosten. Dat is exact even duur als de P20 Lite bij zijn release. Het klinkt misschien wat prijzig voor een ‘budgetvariant’, maar hou er wel rekening mee dat Huawei-smartphones relatief snel in prijs zakken. Zo is de P20 Lite inmiddels al voor minder dan 200 euro te vinden.

Lees het laatste nieuws over Huawei

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Huawei P30 Lite
Huawei P30 Lite

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu