De Huawei P9 is al een tijdje verkrijgbaar in de Benelux en heeft ons op enkele aspecten positief verrast. Maar hoeveel beter is het nieuwe vlaggenschip ten opzichte van zijn voorganger, de Huawei P8? Tijd voor een vergelijking.
Lees verder na de advertentie.
Huawei P9 vs Huawei P8
De grootste troeven van de Huawei P8 zijn onder meer de prijs-kwaliteitsverhouding en het strakke metalen design. De Huawei P9 komt met een hogere prijs op de markt, maar is wel flink verbeterd ten opzichte van zijn voorganger. Of overstappen naar het nieuwe vlaggenschip van Huawei de moeite waard is, lees je hieronder.
Design en display: voor- en nadelen
Zowel de Huawei P8 als de P9 zijn om door een ringetje te halen. Beide toestellen beschikken over een 5,2 inch-scherm met een volledig metalen behuizing. De hoeken van de toestellen zijn netjes afgerond. Bij de P9 zijn de schermranden van het toestel ook licht gebogen, waardoor deze nét iets fijner in de hand ligt dan de P8.

Helaas is de bouwkwaliteit van de twee smartphones niet goed te noemen. Er vormen zich al snel krasjes op zowel de voor- als achterkant van de P8 en P9, zelfs als deze niet gevallen zijn. Bij zulke mooi vormgegeven toestellen doet kleine schade als een barst of krasje dan ook afbreuk aan het premium-gevoel. Ook zijn beide smartphone niet stof- en waterdicht, iets dat concurrenten als Samsung en Sony met hun vlaggenschepen wel bieden.
Beide smartphones beschikken over een 5,2 inch full-hd-display. De maximale helderheid van de P9 kan iets hoger worden opgeschroefd dan de P8 en geeft kleuren natuurgetrouwer weer. Ook beschikt het nieuwe vlaggenschip van Huawei over een vingerafdrukscanner. In de praktijk werkt de scanner razendsnel en kun je het toestel hiermee extra beveiligen. Bij de Huawei P8 is dit wel een gemis.
Hard- en software: EMUI blijft in de weg zitten
Ten opzichte van zijn voorganger heeft de Huawei P9 een flinke boost gekregen onder de motorkap. Zo is de octacore-processor geklokt op 2,5GHz in plaats van 2GHz als bij de P8, en is de Kirin 930-chipset ingeruild voor de Kirin 950-chip. De 3GB aan werkgeheugen blijft onveranderd. De Huawei P9 is geen ultieme krachtpatser te noemen, maar presteert wel aanzienlijk beter dan de P8. Dit is vooral te merken tijdens het multitasken en het spelen van grafisch intensieve games.
Aan opslagcapaciteit is er bij de reguliere P9 16GB meer opslagcapaciteit aanwezig, wat het totaal naar 32GB brengt. De opslag is op beide smartphones uit te breiden door middel van een micro-sd-kaartje. Ook qua connectiviteit zit je bij beide toestellen goed. Zowel de P8 als P9 kunnen overweg met 4G(+), ondersteunen wifi 802.11 a/b/g/n, bluetooth 4.1 en hebben nfc.
Op het gebied van software draait de Huawei P8 op het moment van schrijven nog op Android 5.1 (Lollipop). De verwachting is dat binnenkort Android 6.0 (Marshmallow) wordt uitgebracht, waar de P9 overigens standaard over beschikt. Huawei legt over Android zijn eigen EMUI-schil, die nog steeds voor velen een doorn in het oog is.
De zware EMUI-schil is bij de Huawei P9 nauwelijks verbeterd
Zo ontbreekt er een app-drawer, moeten applicaties in mapjes worden gestopt om het overzicht te behouden en zien app-icoontjes er vaak raar uit. Alhoewel de P9 op een iets nieuwere EMUI-schil draait, is deze amper verbeterd. Voor de software hoef je de overstap dus in ieder geval niet te maken.
Camera: beduidend beter
Huawei heeft bij de P9 de focus gelegd op het camerawerk. In samenwerking met cameraproducent Leica is een dubbele 12 megapixel-camera ontwikkel voor aan de achterkant, aan de voorkant vind je een 8 megapixel-camera. De cameralenzen zijn ieder voorzien van een aparte sensor. De één maakt gebruik van een RGB-sensor, de ander beschikt over een monochrome-sensor.
Tijdens het filterproces van de RGB-sensor om de kleuren te bepalen, gaat de kwaliteit van de geschoten foto`s achteruit. Door de toevoeging van een monochrome camerasensor blijven de foto`s gedetailleerd, omdat deze in zwart-wit schiet en kleuren niet weg hoeft te filteren. In onze uitgebreide Huawei P9 review lees je hier meer over.
De camera van het nieuwe vlaggenschip is in de praktijk beduidend beter dan de 13 en 8 megapixel-camera van de Huawei P8. Waar de P8 bij daglicht nog goed voor de dag komt, daar schiet het het toestel tekort in situaties met weinig licht. De kleuren op de foto’s zien er meer waarheidsgetrouw en gedetailleerder uit bij de P9. Ook voor ervaren fotografen is de Huawei P9 een aanrader. Het toestel beschikt over een Pro-modus, waardoor je opties als de witbalans, iso-waard en sluitertijd handmatig kunt instellen.
Accuduur
Een andere verbetering van de Huawei P9 is de accuduur. De accu heeft een capaciteit van 3000 mAh, waar de P8 het moet doen met 2600 mAh. In de praktijk is echter niet meteen een groot verschil te merken. Beide toestellen halen zonder al te veel problemen het einde van de dag. Doe je het rustig aan, dan hoeven ze pas na anderhalve dag aan de oplader.
Wel is de batterijmanager bij de P9 verbeterd. Zowel de P8 als de P9 beschikken over drie verschillende spaarstanden. Nieuw in de P9 is de ROG-energiebesparing, een feature die de schermresolutie terugdraait naar 1280 bij 720 pixels, wat er ook voor zorgt dat het toestel langer meegaat. Maak je veel gebruik van de batterijmanager, dan houdt de P9 het tot wel twee dagen uit op één volle cyclus.
Conclusie Huawei P9 vs P8
Alhoewel de Huawei P8 nog steeds een prima toestel te noemen is, heeft Huawei duidelijk veel tijd gestoken om met de P9 een Ă©chte concurrent te bouwen voor andere high-end toestellen. Zo ligt het toestel net iets fijner in je hand, is de hardware van een flinke upgrade voorzien en schiet de camera van de P9 veel betere foto’s dan die van zijn voorganger.
De zware EMUI-schil beperkt echter beide toestellen in meerdere opzichten, en zorgt ervoor dat de P9 qua gebruiksvriendelijkheid niet veel beter is dan de P8. Ben je echter bereid om enkele honderden euro’s meer uit te geven voor betere specs en een piekfijne camera, dan is de overstap het overwegen waard.
Huawei P9 kopen
Hieronder vind je de beste aanbiedingen om de Huawei P9 met abonnement of als los toestel te kopen. Ook kun je de beste prijzen voor een Huawei P8 met abonnement bekijken. Het toestel kost los circa 320 euro.

Huawei P9 prijzen vergelijken
Bekijk productLees het laatste nieuws over Huawei
- Cyber Monday 2023: Google Pixel 8, Samsung S23 en meer met hoge korting (gesponsord) (21-11)
- Smartwatch kopen met Cyber Monday: hier vind je de beste deals (17-11)
- ‘Deze oude Huawei-smartphones krijgen update naar HarmonyOS’ (6-11)
- Huawei waarschuwt: Google-app is malware, maar hoe zit dat? – update (31-10)
- Huawei Watch GT 4 review: plussen en minnen op een rij (17-10)