Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Huawei installeert ongevraagd Quik-app op smartphones

Thomas Haenen
17 november 2017, 12:28
2 min leestijd
Huawei installeert ongevraagd Quik-app op smartphones

Veel Huawei-smartphones zijn deze week opeens voorzien van de Quik-app. De applicatie wordt ongevraagd geïnstalleerd op de toestellen van gebruikers.

Lees verder na de advertentie.

Huawei Quik-app installeert zichzelf

Onverwachts hebben veel Huawei-gebruikers er deze week opeens een app bij op hun smartphone. Het gaat om Quik, een app van GoPro waarmee je video’s kan bewerken. De app installeert zichzelf en duikt plots op in de applijst van gebruikers. Er is geen melding of notificatie die een verklaring geeft voor de plotselinge aanwezigheid.

Huawei Nederland laat aan Android Planet weten dat de situatie onderzocht wordt. [Update 13:30:] “De installatie is het gevolg van een interne fout,” zo laat een woordvoerder weten. Het bedrijf biedt zijn excuses aan voor het ongemak, en zegt naar de oorzaak van het probleem te zoeken. Aan een oplossing wordt gewerkt, maar gebruikers wordt aangeraden om de app desgewenst al zelf te verwijderen.

Hoeveel toestellen er precies getroffen zijn, is niet helemaal duidelijk. Uit reacties die we hebben ontvangen lijken onder andere de Huawei Mate 10 ProHonor 9 en enkele andere recente toestellen getroffen te zijn. Huawei zelf kon daar op dit moment geen uitsluitsel over bieden. Ook is het niet duidelijk of de app alleen op Nederlandse Huawei-smartphones opgedoken is, of ook in het buitenland.

Zo verwijder je Quik

Probeer je Quik te verwijderen, dan claimt deze een systeem-app te zijn. In een melding wordt gewaarschuwd dat alleen updates worden weggehaald, maar dat de fabrieksversie op je toestel blijft staan. Dat is echter niet het geval: eenmaal verwijderd zijn alle sporen van de app weer verdwenen.

Op vrijwel elke Android-smartphone vind je, naast de apps van Google, ook een handvol applicaties die door de fabrikant meegeleverd worden. Hoewel er soms wel eens handige diensten bij zitten, is het overgrote deel ‘bloatware’: overbodige, niet-verwijderbare apps. Soms komen de apps van de fabrikant zelf, soms zijn ze door een derde partij ontwikkeld. In dat laatste geval krijgt de fabrikant vaak een kleine vergoeding van de ontwikkelaar voor elke installatie. Dat is vermoedelijk ook het geval bij Quik.

Gebruikers ontevreden

Het is vooral opmerkelijk dat Huawei de app stilletjes toevoegt aan de smartphones van gebruikers. Daar lijken inmiddels veel gebruikers zich dan ook aan te storen. In de Play Store zijn inmiddels tientallen reacties van ontevreden gebruikers te vinden.

“Gaan we nu ook al apps op iemand zijn gsm zetten zonder toestemming,” zo schrijft ene Mike M. Anderen noemen het een “waardeloze app” en geven aan dat ze hier “niet van gediend” zijn. De app heeft deze week dan ook een groot aantal reviews van 1 ster erbij gekregen.

Heb jij een Huawei-smartphone, en staat de Quik-app ook plotseling op jouw toestel? Laat het ons weten en reageer!

Lees het laatste nieuws over Huawei

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Huawei Mate 10 Pro
Huawei Mate 10 Pro

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu