Handelsblokkade op Huawei deels geschrapt: dit zijn de mitsen en maren

Thomas Haenen
10 juli 2019, 10:46
2 min leestijd
Handelsblokkade op Huawei deels geschrapt: dit zijn de mitsen en maren

De Verenigde Staten hebben de sancties tegen Huawei definitief deels versoepeld. Desalniettemin blijft er nog aardig wat onduidelijk, omdat Huawei niet volledig van de zwarte lijst af is.

Lees verder na de advertentie.

Huawei-sancties deels geschrapt

Begin juli kondigde de Amerikaanse president Trump al aan dat de handel met Huawei deels hervat mocht worden, maar tot nu toe was er vanuit de overheid nog geen besluit aangekondigd. Vandaag maakte Wilbur Ross, handelsminister van de Verenigde Staten, het echter wel officieel. Amerikaanse bedrijven kunnen bij het ministerie nu een licentie aanvragen om zaken te doen met Huawei, zolang deze zaken “geen bedreiging vormen voor de nationale veiligheid.”

Huawei blijft dus op de zwarte lijst staan. Amerikaanse bedrijven die geen toestemming vragen bij het ministerie hangen nog altijd sancties boven het hoofd. Tevens is niet helemaal duidelijk welke zaken wel en niet worden goedgekeurd, en wat er precies verstaan wordt onder “nationale veiligheid”. Het betekent in ieder geval dat Huawei geen 5G-netwerk mag aanleggen in de Verenigde Staten, en steden, staten en andere delen van de Amerikaanse overheid geen zaken zullen doen met Huawei.

Google inreisverbod

De exacte gevolgen voor de verkoop en ontwikkeling van smartphones zijn nog niet volledig duidelijk. De kans is wel groot dat Huawei door kan op ‘oude’ voet. Het ontwikkelen van (beveiligings)updates heeft immers niet direct negatieve gevolgen voor de veiligheid van Amerika. Ook kan Huawei weer terecht bij Qualcomm, Intel en andere bedrijven voor de productie van chips voor smartphones; ook die zouden de nieuwe regels niet moeten overtreden.

Toekomstsituatie blijft onzeker

Eind mei kondigde de Amerikaanse regering sancties tegen Huawei aan, waardoor Amerikaanse bedrijven officieel geen zaken meer mochten doen met het Chinese bedrijf. De regering beticht Huawei van het bespioneren namens de Chinese overheid. Lopende zaken mochten nog tot eind augustus afgehandeld worden, daarna ging de poort helemaal dicht. Softwaremakers als Google en Facebook, maar ook hardwaremakers als Intel en Qualcomm, mochten daardoor eigenlijk geen enkel contact meer hebben met Huawei.

→ Meer weten? Lees ook de meestgestelde vragen over de Huawei-situatie

Volgens minister Ross zijn de aanpassingen aan de handelsblokkade slechts ‘tijdelijk’, al is onduidelijk hoe lang ze precies duren. In theorie kunnen de volledige sancties dus weer op elk moment ingevoerd worden. Wel zijn de Amerikaanse en Chinese overheid inmiddels met elkaar in overleg om duidelijkere handelsafspraken te maken.

Het laatste nieuws over Huawei

Bron: Reuters
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu