De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

‘Huawei plotseling gestopt met slimme speaker met Google Assistent’

Dennis de Vries
30 juli 2019, 10:43
2 min leestijd
‘Huawei plotseling gestopt met slimme speaker met Google Assistent’

Huawei was heel ver met het ontwikkelen van een slimme speaker met Google Assistent-ondersteuning. Het handelsverbod dat de Verenigde Staten oplegde, gooide echter roet in het eten.

Lees verder na de advertentie.

Huawei’s slimme speaker stopgezet

De slimme speaker zou te vergelijken zijn met de Google Home en werken met Google Assistent. Huawei was van plan het apparaat te presenteren op de IFA-elektronicabeurs, die komende september in Berlijn plaatsvindt. Het handelsverbod van de VS dwong het bedrijf het project echter stil te zetten. Dat melden anonieme bronnen aan nieuwssite The Information.

Huawei Assistant emoties

Volgens de bronnen was Huawei al heel ver met het ontwikkelen van de speaker, tot alles plotseling werd stopgezet. Door een dreigende handelsoorlog tussen de VS en China werd het voor Amerikaanse bedrijven verboden om zaken te doen met Chinese ondernemingen. Daardoor mocht onder andere Google geen Android-software meer leveren aan Huawei.

Gevolgen van handelsverbod

Inmiddels is het handelsverbod deels opgeschort, maar de gevolgen zijn dus nog voelbaar. Hoewel Huawei weer Android-apparaten kan ontwikkelingen en updates kan uitbrengen, staat het in de VS nog wel op een zwarte lijst. Ook is de opschorting van het handelsverbod volgens Amerika slechts tijdelijk, hoewel onduidelijk is wat de termijn is.

Er deden berichten de ronde dat de Chinese fabrikant naarstig op zoek was naar een alternatief voor Android. Zo zou het een eigen besturingssysteem ontwikkelen, HongMeng OS, of kiezen voor een Russisch alternatief. Laatst gaf de fabrikant echter zelf weer aan voor zijn smartphones toch bij Android te willen blijven.

Niet de eerste slimme speaker van Huawei

De speaker waarvan Huawei de ontwikkeling stil heeft gezet, zou niet de eerste slimme speaker zijn. Eind vorig jaar presenteerde het tegelijk met de Mate 20 al een Huawei AI Speaker, met hun eigen slimme Xiaoyi-assistent aan boord. Dat apparaat is niet in Nederland verschenen.

Lees meer over Huawei

Heeft dit artikel je geholpen?
Huawei Mate 20
Huawei Mate 20

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu