De Samsung Galaxy S22 5G nu tot €10 korting per maand op unlimited data!

Poll: zou jij nog een Huawei-smartphone kopen?

Thomas Haenen
18 juni 2019, 15:09
2 min leestijd
Poll: zou jij nog een Huawei-smartphone kopen?

Huawei verwacht dit jaar miljoenen smartphones minder te verkopen door een handelsblokkade van de Amerikaanse regering. Wij zijn benieuwd: wat denk jij over Huawei na het nieuws van de afgelopen weken?

Lees verder na de advertentie.

Huawei-smartphone poll: wat denk jij van de fabrikant?

Zelden heeft een smartphonemaker het in één keer zo zwaar te verduren gekregen als Huawei. Eind mei kondigde de Amerikaanse president Trump een handelsblokkade tegen het bedrijf aan. Hij beschuldigt Huawei van het bespioneren in opdracht van de Chinese overheid. Door die blokkade mogen Amerikaanse bedrijven vanaf eind augustus geen enkel contact meer met Huawei hebben.

Dat levert serieuze problemen op voor Huawei. Voor elke grote Android-update moet een smartphone namelijk opnieuw gekeurd worden door Google. Zonder keuring krijgt een fabrikant geen licentie, en zonder licentie mogen er geen Google-apps op de smartphone geplaatst worden. En een smartphone zonder Play Store, Google Chrome of Google Maps, daar maak je in Nederland niemand blij mee.

→ Lees ook onze uitleg van Huawei’s problemen: dit verandert er voor jou

Huawei-smartphones poll

Huawei ziet verkopen al teruglopen

Op korte termijn verandert er nog weinig voor consumenten, omdat de eerste Android Q-updates van Huawei pas begin 2020 verwacht werden. Toch lijken veel gebruikers nu al geschrokken over de toekomstbestendigheid van hun toestel.

Ren Zhengfei, oprichter van Huawei, bevestigde vandaag dat het bedrijf zijn winstverwachtingen bijstelt. De fabrikant verwacht zo’n 40 tot 60 miljoen minder smartphones te verkopen dan een jaar geleden. Ter vergelijking: vorig jaar verkocht wist Huawei nog zo’n 206 miljoen smartphones wereldwijd te verkopen. Oorspronkelijk wilde het bedrijf dit jaar Samsung inhalen om de populaire fabrikant te worden, maar Zhengfei geeft in dat dat er niet in zit.

Ook in Nederland lijkt de interesse in Huawei te dalen. Zo hebben verschillende lokale prijsvergelijkers al aangegeven dat er minder gezocht wordt op smartphones van de Chinese fabrikant. In reacties op artikelen en via mails laten veel van jullie ons weten dat het vertrouwen in Huawei gekrenkt is. Daarom leggen we de vraag bij jullie voor: overweeg jij Huawei voor je volgende smartphone?

→ Zie je de poll niet? Stem dan via deze link

De fabrikant zelf houdt zich redelijk stil tot er meer duidelijkheid is. Woordvoerders wijzen consumenten er in de tussentijd op dat een groot deel van de ondersteuning ongewijzigd blijft. Beveiligingsupdates voor veel Huawei-smartphones blijven maandelijks verschijnen, omdat Google daar niet bij betrokken is. Aan de telefonische helpdesk en reparatie bij gebreken verandert ook niets. Later deze week brengt het bedrijf zelfs een nieuwe smartphone uit: de Honor 20.

Wacht jij nog met smart op de Honor 20 Pro of Huawei Mate 30? Hoop je dat de Huawei P30 Pro snel in prijs zakt door al het negatieve nieuws? Of kijk voor je volgende toestel naar Samsung of Xiaomi? Laat van je horen in de reacties!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Huawei P30
Huawei P30

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu