De Samsung Galaxy S21 FE nu tijdelijk met €96 korting!

Hugo Barra vertrekt bij Xiaomi: wat betekent dit voor Xiaomi in Europa?

Thomas Haenen
23 januari 2017, 12:03
2 min leestijd
Hugo Barra vertrekt bij Xiaomi: wat betekent dit voor Xiaomi in Europa?

Hugo Barra maakte vannacht bekend dat hij na vier jaar vertrekt bij Xiaomi. De topman keert terug naar Silicon Valley, maar dat heeft mogelijk flinke gevolgen voor Xiaomi.

Lees verder na de advertentie.

Hugo Barro Xiamo-vertrek

Barra blijft nog een maandje voor Xiaomi werken en gaat dan weer in Silicon Valley aan de slag, zo liet hij vannacht weten in een post op Facebook. Hij was sinds 2013 het hoofd van Xiaomi’s internationale afdeling, maar daarvoor vooral verkend als het hoofd van Google’s Android-afdeling.

Volgens Barra komt zijn vertrek vooral omdat hij zijn vrienden en familie in de Verenigde Staten. “De nieuwe omgeving van de afgelopen jaren heeft een behoorlijke impact op mijn leven en ook mijn gezondheid gehad. Mijn vrienden, en ook mijn thuis, bevinden zich in Silicon Valley, wat ook een stuk dichterbij is voor mijn familie. Daarom is het tijd voor mij om terug te keren,” aldus Barra.

Hugo Barro Xiamo-vertrek

Het vertrek suggereert ook enkele zaken over de toekomst van Xiaomi, één van de populairste smartphonemerken in China. Hoewel Xiaomi zelf nog niet heeft gereageerd op het vertrek, is het mogelijk een flinke aderlating voor de fabrikant.

Xiaomi in Europa

Xiaomi is oorspronkelijk een Chinese fabrikant, maar het was de taak van Barra’s divisie om het bedrijf ook in andere landen op de kaart te zetten. Sindsdien is het bedrijf aardig actief in India en enkele andere Aziatische landen, maar een launch in het Westen werd herhaaldelijk teruggeduwd. Het bedrijf liet recentelijk nog weten dat het nog wel een aantal jaren kan duren voordat smartphones in Europa en de Verenigde Staten verkocht gaan worden.

Dat uitstel heeft deels te maken het Xiaomi’s verkopen van de afgelopen jaren. Het bedrijf was nog niet zo heel lang geleden de grootste fabrikant van China, maar wordt inmiddels gepasseerd door Huawei en andere concurrenten. Daardoor is Xiaomi de laatste tijd vooral bezig met het herpakken van zijn marktaandeel op de thuismarkt. Nu Barra vertrekt lijkt de expansiedrift op een nog lager pitje te komen.

Xiaomi Mi 5s officieel

Hugo Barra was voorheen het hoofd van Google’s Android-divisie en na zijn overstap in 2013 werd verwacht dat het bedrijf snel actiever zou worden op de Westerse markt. Hoewel Barra er meerdere malen naar hintte lukte het hem niet daadwerkelijk uit te breiden naar het Westen. Dit terwijl het bedrijf wel openlijk de aandacht van Europese consumenten probeerde te trekken. Zo werd de Xiaomi Mi 5, een vlaggenschip van de fabrikant, onthuld op het Mobile World Congress in Barcelona vorig jaar. Het toestel werd hier echter nooit officieel uitgebracht.

Barra wordt opgevolgd door Xiang Wang, momenteel al een vice-president bij Xiaomi. Wat Barra precies gaat doen na zijn terugkeer in Silicon Valley is nog onbekend.

Lees het laatste nieuws over Xiaomi

Bron: Facebook
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu