De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

IS publiceert Android-app speciaal voor kinderen

Erwin Vogelaar
14 mei 2016, 18:43
2 min leestijd
IS publiceert Android-app speciaal voor kinderen

Opmerkelijk nieuws: IS heeft een Android-app gepubliceerd speciaal voor kinderen. De app leert de allerjongsten het Arabisch alfabet, maar daar blijft het niet bij.

Lees verder na de advertentie.

Huroof

Voor de voorbereiding van aanslagen wordt er door moderne terroristen steeds slimmer gebruik gemaakt van hedendaagse technologie. Ook Android-apps behoren tot de middelen. Uiteraard worden deze apps niet in de Play Store aangeboden, maar downloadlinks gaan bijvoorbeeld via chat-apps als Telegram rond. Eerder was er al een Android-app ontdekt waarmee IS-propaganda verspreid werd. De nieuwste app is echter nog opvallender, omdat het volledig op kinderen gericht is. De app heet Huroof, wat ‘alfabet’ of ‘letters’ betekent in het Arabisch. Het doel van de app is om kinderen te helpen Arabisch te lezen en spreken, maar er schuilt natuurlijk meer achter.

Huroof bevat spelletjes waarmee kinderen woorden leren en bepaalde tekens krijgen te onthouden. Tevens zijn er liedjes waarin het alfabet geleerd wordt via een aanstekelijk deuntje. De app gebruikt daarnaast allemaal vrolijke kleurtjes om het geheel extra aantrekkelijk te maken voor de jonge gebruiker. Tot nu toe klink het nog onschuldig, totdat er verder gekeken wordt. Bijvoorbeeld de liedjes die gebruikt worden om het alfabet over te brengen? De teksten zitten vol met jihadistische termen. En de games die het leren moeten vergemakkelijken? Tussen de plaatjes van ballonnen en bloemen zijn er geweren, tanks, kogels en raketten te zien. Kinderen moeten deze woorden zo vroeg mogelijk kennen.

IS steekt veel werkt in het ronselen van kinderen, zodat de terroristische organisatie blijft groeien. Zo bestaan er speciale IS-scholen en trainingskampen waar kinderen geïndoctrineerd worden. Een speels ogende app op Android-telefoons moet het nog makkelijker maken om de jongsten te bereiken met de boodschap van IS, zodat ze zich later mogelijk aansluiten. Vroeg geleerd is oud gedaan, zeggen we in Nederland wel eens. Dat is in dit geval een droevige gedachte.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu