Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

IKEA’s tafellamp en boekenplank met Sonos-speaker vanaf 1 augustus te koop

Dennis de Vries
11 juli 2019, 10:24
3 min leestijd
IKEA’s tafellamp en boekenplank met Sonos-speaker vanaf 1 augustus te koop

IKEA’s slimme Symfonisk-speakers, in de vorm van een boekenplank en tafellamp, zijn op 1 augustus verkrijgbaar. De speakers zijn het eerste resultaat van de samenwerking tussen het Zweedse meubelbedrijf en audiomerk Sonos.

Lees verder na de advertentie.

Boekenplank met Sonos

De Symfonisk-speakers zijn er in twee opvallende vormen. De grootste ziet eruit als een modern vormgegeven tafellamp, de andere kan dienstdoen als boekenplank. Beide speakers zijn gemaakt met de audiotechnologie van Sonos.

Ikea Symfonisk boekenplank speaker te koop

IKEA verwacht dat de boekenplank-speaker de meeste mensen gaat aanspreken. De prijs is daar een belangrijke factor in. Het apparaat is te koop voor 99,95 euro, wat het de goedkoopste Sonos-speaker maakt. De onopvallende vorm – eenvoudig en rechthoekig – is bewust gekozen, aldus Stjepan Begic, product developer van de Symfonisk-speakers.

‘Geluid het huis in sneaken’

“We merkten dat veel mensen goed geluid in hun huis belangrijk vinden, maar de technologie die dat mogelijk maakt graag zoveel mogelijk wegstoppen”, legt Begic uit tijdens de perspresentatie van Symfonisk-lijn in Amsterdam. “We wilden goed geluid het huis in sneaken”. Daarom is de speaker ook zo gemaakt dat hij precies op maat is voor verschillende boekenkasten van IKEA.

De speaker is ook te gebruiken als boekenplank. Daarvoor heb je wel een aparte beugel nodig om ‘m aan de muur te bevestigen. Die is los verkrijgbaar voor 10 euro. Een rubber matje zorgt ervoor dat de spullen die je erop plaatst niet van de boekenplank trillen, zodra je de muziek wat harder zet.

Ikea Symfonisk tafellamp speaker te koop

Verder vertoont de Symfonisk-speaker alle kenmerken van een Sonos-speaker. Zo is hij te groeperen met andere Sonos-producten die je al in huis hebt, en is ‘ie eenvoudig onderdeel te maken van een surround-set, bijvoorbeeld in combinatie met de Sonos Beam. Als je twee dezelfde Symfonisk-speakers koopt, kun je ze ook als stereoset inzetten. Alles is te bedienen via de Sonos-app.

Tafellamp met slimme speaker

Dat geldt ook allemaal voor de tafellamp-speaker. Dit is de duurdere variant, met een adviesprijs van 179 euro. Daarvoor krijg je wel een speaker die qua geluidsprofiel identiek is aan de 50 euro duurdere Sonos One. De lamp heeft alleen geen microfoon aan boord en is dus niet met je stem te bedienen. De Sonos One is sinds kort te gebruiken met de spraakgestuurde Google Assistent.

Opvallend aan de Symfonisk-lamp is natuurlijk dat je er een peertje in kunt draaien en ‘m vervolgens als tafellamp gebruikt. Het gaat om gewone lampjes met een kleine fitting. Momenteel verkoopt IKEA hun Tradfri slimme kleurlampen nog niet met kleine fitting, maar daar komt in oktober verandering in.

Updates voor app en afstandsbediening in oktober

Wie de tafellamp of boekenplank in huis haalt, kan uitkijken naar enkele interessante updates. De IKEA Home smart-app krijgt in oktober een grote update, waardoor de Sonos-speakers ook via deze app te bedienen zijn. Het is dan mogelijk om het licht en geluid van de tafellamp via één app in te stellen.

Ook kun je de slimme rolgordijnen van IKEA koppelen met andere apparaten. Tot slot gaat IKEA in oktober een fysieke afstandsbediening voor de Symfonisk-speakers verkopen. Deze is nog niet getoond, maar er werd wel verklapt dat het de speakers bedient via een draaiknop.

Ikea symfonisk sonos te koop

IKEA maakte eerder dit jaar bekend dat de speakers ergens in augustus verkrijgbaar zijn. Sinds vandaag is er ook een specifieke datum bekend. Meteen de eerste dag van augustus staan de apparaten in de IKEA-winkels. Mensen die ze online willen bestellen, kunnen dat ook vanaf 1 augustus doen. De apparaten worden dan enkele dagen later bezorgd.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu