De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

IKEA maakt elk apparaat ‘slim’ met goedkope Tradfri-stopcontacten

Thomas Haenen
26 september 2018, 13:13
2 min leestijd
IKEA maakt elk apparaat ‘slim’ met goedkope Tradfri-stopcontacten

Slimme apparaten voor je huis zijn tot nu toe nog erg duur, maar IKEA maakt ze een stuk betaalbaarder. De IKEA Tradfri-reeks wordt uitgebreid met slimme stopcontacten die je met je smartphone bedient.

Lees verder na de advertentie.

IKEA Tradfri-stopcontacten vanaf nu beschikbaar

In verschillende Nederlandse IKEA-vestigingen zijn de slimme stopcontacten inmiddels te vinden, zo melden gebruikers van Tweakers. Een los stopcontact kost tien euro, voor een model met afstandsbediening betaal je twintig euro. De voorraad lijkt vooralsnog beperkt tot een handjevol vestigingen. Volgens IKEA-medewerkers zijn ze naar verwachting vanaf half oktober in meer plaatsen te koop.

IKEA Tradfri-stopcontacten

Met deze gadget kun je elk apparaat in huis ‘slim’ maken. Je stopt ‘m in een bestaand stopcontact, en plugt vervolgens een lamp, televisie of ander apparaat erin. Vervolgens kun je ze op afstand aan- en uitschakelen. De afstandsbediening kan tot tien stopcontacten tegelijk aansturen. De stekkerdozen zijn ook met de Tradfri-app op je smartphone te bedienen.

De achterkant van de afstandsbediening is magnetisch, zodat je hem aan een metalen oppervlak kunt hangen. Stop de afstandsbediening bijvoorbeeld op je koelkast of garderobe om hem altijd makkelijk te vinden. De afstandsbediening heeft verwisselbare batterijen. Die worden standaard al meegeleverd en gaan zo’n twee jaar mee.

Zigbee-ondersteuning

IKEA’s slimme producten ondersteunen Zigbee, een open standaard die je met veel apparaten en apps kunt gebruiken. Zo kun je de slimme Tradfri-lampen die IKEA vorig jaar uitbracht zelfs bedienen met de Philips Hue-app. Deze lampen zijn stuk voor stuk enkele tientjes goedkoper dan wat Philips aanbiedt, en daarmee een veel goedkopere manier om slimme verlichting in huis te halen.

→ Lees ook: zo koppel je een IKEA Tradfri-lamp aan Philips Hue

Helaas lijkt het (nog) niet mogelijk zijn om de slimme stopcontacten aan je Hue-app toe te voegen. Omdat IKEA het Zigbee-protocol ondersteunt, kun je ze echter wel met je stem bedienen. Er zijn verschillende Zigbee-apps met Google Assistent-ondersteuning, waarmee je een stopcontact aan- en uitschakelt door te praten tegen je smartphone of Google Home.

Bron: Tweakers
Bron afbeelding: Tweakers-gebruiker Tomba
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu