Binnenkort nieuwe proef voor inchecken met je Android in het ov

Nog voor de zomer krijgen reizigers in Nederland de mogelijkheid om met hun Android-smartphone in en uit te checken bij openbaar vervoersbedrijven.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Nieuwe landelijke proef met ‘smartphone-ov’

Dat bevestigt een woordvoerder van de Coöperatie Openbaar Vervoerbedrijven tegenover nrc. In Den Haag kunnen reizigers sinds het begin van deze maand met hun smartphone inchecken als ze de nieuwe stadstrams van HTM instappen. Binnenkort volgt een uitgebreidere, landelijke proef waarbij tienduizenden reizigers de mogelijkheid krijgen om hun smartphone te gebruiken ter vervanging van de ov-chipkaart. Afhankelijk van het succes wordt de proef uitgebreid.

De Nederlandse ov-bedrijven en Translink slaan de handen ineen met KPN en Vodafone om simkaarten van smartphones aan te passen, zodat die in het openbaar vervoer gebruikt kunnen worden. Geïnteresseerden kunnen zich op een speciale website aanmelden, waarna KPN en Vodafone de functie op afstand activeren. Voorwaarde is wel dat de reiziger beschikt over een Android-toestel met nfc. Apple doet ‘uit interne veiligheidsoverwegingen’ nog niet mee met de proef, en heeft bovendien de nfc-chip niet opengesteld voor externe ontwikkelaars.

Beperking

Voorlopig kan inchecken met je Android alleen bij ‘voltarief-reizen’. De functie voor abonnementen of trajectkaarten volgt later. Wel is het al mogelijk om je saldo op te laden.

Later dit jaar wil de Coöperatie Openbaar Vervoerbedrijven ook starten met de ov-bankpas, waarmee je met een speciale betaalkaart kunt in- en uitchecken in het ov.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.