Een lofzang voor… de bankieren-app van ING

Erwin Vogelaar
17 oktober 2016, 17:00
4 min leestijd
Een lofzang voor… de bankieren-app van ING

Hoewel alle banken hun best doen om hun klanten het zo makkelijk mogelijk te maken via internetbankieren en apps, is de ING Bankieren-app op dit moment volgens ons het voorbeeld om te volgen.

Lees verder na de advertentie.

Waarom de ING Bankieren-app zo goed is

Vroeger was de keuze voor een bank nog overzichtelijk. Je keek naar de beste rente of je bleef gewoon bij dezelfde bank waar je ouders je eerste rekening hadden geopend. Later werd het ingewikkelder toen internetbankieren om de hoek kwam kijken. Toen werd ook belangrijk hoe toegankelijk en veilig de betaalomgeving was. Inmiddels draait alles om de smartphone. Hoewel er nog steeds mensen zijn die niet vertrouwen dat hun telefoon veilig genoeg is voor het doen van bankzaken, weten wij inmiddels wel beter. Geldzaken regel je gewoon via de app van je bank.

Toch gaat er ook nog een hoop mis bij het ontwerpen van deze apps. Zeker toen banken net begonnen waren de apps niet overzichtelijk, hadden ze nog weinig mogelijkheden en waren ze inderdaad nog wat onveilig. Inmiddels is er veel verbeterd en lijken de echt waardeloze apps verdwenen te zijn. De ene bank doet het echter nog een stuk beter dan de andere bank en volgens ons ligt de ING Bankieren-app nu aan kop met enkele bijzonder handige functies. Dit zien wij nu als het voorbeeld dat andere banken kunnen volgen bij het ontwikkelen van hun apps.

Veiligheid

Allereerst is de veiligheid van groot belang voor het gebruik van dergelijke apps. Je moet er zeker van zijn dat je bankzaken veilig zijn bij het gebruik van een app. Met de ING Bankieren-app zijn je bankzaken allereerst te beveiligen met een vijfcijferige pincode en een vingerafdruk. Hiervoor heb je wel een vingerafdrukscanner nodig, maar zo weet je wel altijd zeker dat alleen jij erbij kunt. Voor extra veiligheid kun je ook stemherkenning inschakelen. Dit is tevens mogelijk voor als je geen vingerafdrukscanner op je smartphone hebt zitten.

Qr-codes

Wat je ook van qr-codes vindt (het wordt wel eens robotkots genoemd), ze zijn in bepaalde situaties verrekte handig. Eerder dit jaar heeft ING de TAN-code vervangen met een qr-code. Hierdoor kun je betalingen goedkeuren die je doet via je computer. De camera van je smartphone vervangt dus het smsje met de code. Dit terwijl sommige andere banken je nog een apart apparaatje laten gebruiken.

ing bankieren-app

Deze qr-codes worden nog veel handiger gebruikt in de fijnste functie van de ING Bankieren-app: betaalverzoeken. Stel je bent met een groepje wat aan het eten of drinken en je betaalt de rekening, terwijl de rest je een deel van het bedrag verschuldigd is. Dan kun je later een mailtje rondsturen en hopen dat iedereen zijn deel van het bedrag overmaakt, maar je kunt ook met de app een qr-code genereren die de anderen vervolgens met hun app scannen. Hierdoor wordt de betaling direct gedaan. Hebben je vrienden geen ING-app en geen andere bank-app die qr-codes kan scannen, dan kan het betaalverzoek ook via WhatsApp gestuurd worden, zodat ze er later mee aan de slag kunnen gaan.

Saldo

Je kunt in de app ervoor kiezen om zo privé mogelijk met je saldo om te gaan. Normaal zie je jouw saldo alleen als je bent ingelogd, maar het kan makkelijker als je daar behoefte aan hebt. Zo kun je in de app aanzetten dat je het saldo al in het inlogscherm ziet of op je smartwatch kunt bekijken. Hierdoor is de kans wel groter dat iemand anders jouw saldo te zien krijgt. Als je dit niet wil, dan is het slim om je saldo te blijven verbergen achter de inlog.

ing bankieren-app

Een interessante functie is dat je de app ook naar je saldo van de toekomst kan laten kijken. De Kijk Vooruit-functie geeft een indicatie van je uitgaven de komende tijd. ING kan namelijk zien welke vaste uitgaven je hebt. Hierdoor heb je een beter beeld van waar je aan toe bent. Je kunt maximaal een maand vooruit kijken, al moet je er wel eerst toestemming voor geven.

Andere banken

Hoewel volgens ons de ING-app op dit moment de beste combinatie van mogelijkheden, gemak en veiligheid heeft, zijn ook andere banken druk bezig om hun apps te verbeteren. Zo heeft ABN-AMRO ook een uitstekende app, maar mag je maar maximaal 500 euro per dag overmaken. Bij de ING ligt deze grens op maximaal 5000 euro. Wel kun je bij ABN-AMRO acceptgiro’s inscannen, wat invulwerk scheelt. Een superhandige functie die helaas bij ING nog mist. Ook mist de ING Bankieren-app nog de mogelijkheid om met meerdere accounts in te loggen.

ing bankieren-app

Omdat al deze bank-apps constant in ontwikkeling zijn, kan alles zo weer veranderen. Dat nu de ING-app volgens ons voorop staat, kan dus over enkele maanden weer helemaal anders zijn. Zo is Triodos bijvoorbeeld bezig met een volledig nieuwe app. Zolang de banken met elkaar blijven concurreren voor de beste app, zullen wij er van profiteren.

Download ING Bankieren in Google Play (gratis)

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu