Insider: ‘Google’s Open Handset Alliance is een mythe’

Redactie
3 mei 2010, 15:39
1 min leestijd
Insider: ‘Google’s Open Handset Alliance is een mythe’
open handset alliance

Volgens een voormalig topman uit de mobiele industrie is Google’s Open Handset Alliance een wassen neus. Bij de OHA zijn fabrikanten zoals HTC en Motorola aangesloten, maar ook operators zoals T-Mobile en Sprint. Bij de oprichting van de Open Handset Alliance werd de indruk gewekt dat het om een innig samenwerkingsverband van diverse bedrijven zou gaan. Samen zouden ze een platform opbouwen dat een revolutie in de mobiele wereld teweeg ging brengen. Die revolutie is er gekomen, maar niet dankzij de OHA. Want dat is volgens de voormalig topman een lege huls.

De topman noemde OHA een ‘oligarchie‘, waarbij de macht in handen is van enkele bevoorrechte leden. Alles draait om Android en de macht ligt bij een select groepje Google-medewerkers die het open source-project leiden. Toestelmakers zoals HTC krijgen het stempeltje VIP-lid zonder dat er privileges aan vastzitten. In feite bepaalt Google alles zelf.

Lees verder na de advertentie.

Toestelmakers gaan daarom hun eigen weg: HTC heeft de Sense-interface ontwikkeld, Samsung gebruikt een Bada-achtige laag en Sony Ericsson doet met de Timescape-interface weer heel iets anders. De leden delen nauwelijks hun kennis en houden zich zelden aan het Android OS zoals Google het levert. De topman zegt nu dat Google een Apple-achtige controle over het mobiele besturingssysteem uitoefent. Android is maar gedeeltelijk open source en het bedrijf bepaalt op eigen houtje welke nieuwe functies erin komen.

Het zal duidelijk zijn: dit is maar één kant van het verhaal, van een persoon die anoniem wil blijven en waarvan we niet weten in hoeverre hij/zij gedreven wordt door rancune. We zijn daarom benieuwd wat het immer openhartige Google erop te zeggen heeft.

Meer info: The Reasons Why Google`s Open Handset Alliance Has Been A Disappointment

Categorie: Android OS
Spotlight: Google

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Spotlights Video's