Instagram-app heeft nu een donker thema, YouTube volgt snel
Rens Blom

De Instagram-app heeft nu een officieel donker thema dat werkt op toestellen met Android 10. De dark mode kijkt ‘s avonds prettiger en bespaart stroom op toestellen met een oled-display. YouTube gaat zijn bestaande donkere modus bovendien verbeteren.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Donker thema in Instagram

De dark mode in Instagram dook twee weken geleden op in een bètaversie van de app. Na een testperiode is de feature nu voor iedereen beschikbaar, dus je kan de Instagram-app updaten. Om het donkere thema te kunnen gebruiken, moet je smartphone of tablet wel op het nieuwe Android 10 draaien.

Als je de systeembrede donkere modus aan hebt staan, schakelt de Instagram-app automatisch mee van licht naar donker. Het is helaas niet mogelijk om de dark mode handmatig aan- en uit te zetten.

YouTube gaat dark mode verbeteren

De YouTube-app heeft al een jaar een donkere modus, maar die moet je juist wél zelf in- en uitschakelen. Dat gaat via de instellingen van de app. Niet heel handig als je snel wil wisselen van thema. Daar komt gelukkig verandering in, zo meldt Android Police op basis van de nieuwste versie van de app. In de instellingen staat naast het lichte en donkere thema nu een derde optie, waarmee de YouTube-app het apparaatthema volgt.

Heb jij op je Android 10-toestel het systeembrede donkere thema geactiveerd, dan schakelt YouTube straks automatisch mee. Net als Instagram dus, al behoud je de optie om handmatig van thema te wisselen.

s10 youtube premium

Meer over de donkere modus

Veel apps gebruiken standaard een thema met veel wit, wat ‘s avonds niet per se prettig is. Een donkere modus biedt uitkomst. Met Android 10 kun je via een snelle instelling met één druk de systeembrede modus activeren. Van het notificatiepaneel en de instellingen tot apps als Gmail en de Google Assistent: een groot deel van de software schakelt mee. Ontwikkelaars moeten hun apps zelf een donker thema geven en dat gebeurt steeds vaker, met Instagram als nieuwste voorbeeld.

Opvallend genoeg bieden een aantal populaire apps nog geen donkere modus. De bekendste is WhatsApp, dat net als Instagram van Facebook is. Begin dit jaar doken er al screenshots op van de WhatsApp dark mode, maar hij is nog steeds niet beschikbaar.

Naast prettig voor de ogen is een donker kleurenthema ook gunstig voor smartphones en tablets met een (am)oled-scherm. Dit type display verbruikt minder stroom als het grijs en zwart toont omdat pixels dan gedimd of zelfs worden uitgeschakeld. Zo bespaar je een beetje stroom. Een lcd-scherm heeft dit voordeel niet. Steeds meer midrange en premium smartphones hebben een oled-display. Bekijk ook onze video over het gebruiken van de donkere modus in Android en Google-apps.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.