Instagram-accounts worden massaal gehackt: zo bescherm je jezelf

Erwin Vogelaar
15 augustus 2018, 9:12
2 min leestijd
Instagram-accounts worden massaal gehackt: zo bescherm je jezelf

Kwaadwillenden hebben het op Instagram-accounts gemunt en gebruikers raken in paniek. Zo bescherm je jezelf voor deze Instagram-hackers.

Lees verder na de advertentie.

Instagram-hackers: zo bescherm je jezelf

Minstens honderden Instagram-accounts worden in de afgelopen dagen op exact dezelfde manier gehackt. Hackers veranderen het e-mailadres naar een adres dat eindigt op .ru, de gebruikersnamen worden aangepast en biografieën verwijderd. Ook plaatsten deze hackers vaak een afbeelding van een animatiefilm als profielfoto.

Website Mashable heeft met verschillende slachtoffers gesproken die allemaal hetzelfde hebben meegemaakt. Volgens Talkwalker, een website die data van sociale media analyseert, zijn er zo’n 900 Twitter-accounts die de afgelopen week hebben gepraat over Instagram-hacks. Menig van deze gebruikers tweet naar het officiële Instagram-account voor hulp.

instagram-hackers

Volgens Instagram is er geen sprake van meer hacks, maar sinds het begin van deze maand tweeten beduidend meer gebruikers op Twitter naar het bedrijf met het woord ‘hack’. Ook op Reddit wordt er over de hacks gesproken. Op Google werd er op 8 augustus en 11 augustus beduidend meer gezocht naar ‘instagram hacked’.

Zodra gebruikers worden gehackt, kan Instagram het account op slot zetten, waarna de gebruiker het wachtwoord kan veranderen. Toch klaagt menig gebruiker dat dit geautomatiseerde proces niet ideaal is. Een troost voor slachtoffers is dat hackers geen foto’s lijken te verwijderen, en ook niets toevoegen.

Zo bescherm je jezelf

De belangrijkste manier om jezelf te beschermen is om tweestapsverificatie in te schakelen. Dat betekent dat je een extra stap moet uitvoeren bij het inloggen. In het geval van Instagram krijg je een beveiligingscode via sms. Zo stel je tweestapsverificatie in voor Instagram.

Toch staan er ook berichten op Twitter van gebruikers die tweestapsverificatie aan hadden staan en toch werden gehackt. Zorg daarom voor extra veiligheid met een sterk en uniek wachtwoord. Ook is het verstandig om de apps die je toegang geeft tot je account langs te gaan. Ga daarvoor op Instagram.com naar je profiel, klik op het tandwieltje en kies voor ‘Authorized Apps’. Klik op ‘Revoke Access’ bij apps die je niet meer gebruikt of die je niet vertrouwt.

Activiteitsstatus uitschakelen

Wist je dat je Instagram-vrienden tegenwoordig kunnen zien wanneer je voor het laatste online was? Gelukkig kun je dat uitschakelen. Zo voorkom je dat Instagram laat zien wanneer je online was.

Lees meer over Instagram

Bron: Mashable
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu