De Samsung Galaxy S22 5G nu met €100,- cashback!

Deze maatregelen neemt Instagram om online pesten tegen te gaan

Dennis de Vries
9 juli 2019, 11:01
2 min leestijd
Deze maatregelen neemt Instagram om online pesten tegen te gaan

Instagram gaat stappen nemen tegen pesten. Het sociale netwerk rolt nieuwe functies uit die nare opmerkingen moeten voorkomen en pesters ongemerkt beperkt.

Lees verder na de advertentie.

‘Weet je het zeker?’

Instagram wil een stevigere vuist maken tegen online pesten. Twee nieuwe maatregelen moeten daar in de eerste instantie voor zorgen. Zo heeft Instagram nu een functie die gebruikers vraagt of zeker weten dat ze een reactie willen plaatsen, als kunstmatige intelligentie ziet dat het pesterig kan overkomen.

Door middel van AI wordt geanalyseerd of een reactie mogelijk pesterig of haatdragend is. Als het daar op lijkt, krijgt de gebruiker voordat de comment geplaatst wordt eerst een pop-up te zien, met de boodschap dat Instagram een ‘supportive place’ is. De gebruiker heeft dan alsnog de mogelijkheid de reactie te publiceren.

instagram pesten zeker weten

Toch moet dit korte moment van reflectie het aantal haatdragende boodschappen op Instagram tegengaan, zo zegt het sociale netwerk zelf. In een blogpost legt het uit dat testen hebben uitgewezen dat veel mensen besluiten hun reactie niet te plaatsen, of ‘m aan te passen in iets constructievers. Deze functie wordt stapsgewijs uitgerold, maar het is onduidelijk wanneer Nederland aan de beurt is.

Niet blokkeren, maar beperken

Een tweede maatregel die binnenkort verschijnt, is de mogelijkheid om de toegang van bepaalde gebruikers te beperken. Dit is minder ingrijpend dan iemand volledig blokkeren of ontvolgen. Volgens Instagram kan het blokkeren van je pestkop soms averechts werken en is het soms zelfs nuttig om je pestkop in de gaten te houden.

Door zijn of haar toegang te beperken, heeft diegene nog wel toegang tot al je foto’s en kunnen reacties worden achtergelaten. Deze reacties zijn echter alleen zichtbaar voor de pestkop zelf. Ook is voor diegene niet langer te zien of zijn slachtoffer online actief is en of privéberichten gelezen zijn. Een pestkop kan er niet achter komen of zijn toegang is beperkt.

Instagram pesten restrict gebruiker

Online pesten, lastig probleem

Wanneer de mogelijkheid om gebruikers te beperken beschikbaar komt, heeft Instagram nog niet bekendgemaakt. De druk op het social media-bedrijf, eigendom van Facebook, om iets te doen tegen pesten werd groter.

Veel tieners krijgen op het platform te maken met pestkoppen, maar ook bekende mensen hebben er genoeg van. Zo draaiden bijvoorbeeld comedienne Leslie Jones en rapper Cardi B Instagram de rug toe vanwege het pestgedrag van hun volgers.

Bron: Instagram
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Thema's Video's