Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Een applaus voor… het gemak van Instagram Stories

Erwin Vogelaar
13 februari 2017, 19:19
3 min leestijd
Een applaus voor… het gemak van Instagram Stories

Instagram Stories is razendsnel onze favoriete plek geworden om tijdelijke beelden de wereld in te sturen. Vandaar een applaus voor Instagram Stories.

Lees verder na de advertentie.

Instagram Stories applaus

In deze artikelenserie (voorheen bekend als lofzang) kijken we naar apps die wel wat extra aandacht mogen krijgen of gewoonweg een applaus verdienen. Bij Instagram is meer aandacht uiteraard niet nodig, want de app is al razend populair. Toch is een applaus wel op zijn plaats. Instagram durft namelijk te blijven innoveren en dat levert steeds meer prettige mogelijkheden op. De fijnste toevoeging van het afgelopen jaar is toch wel Instagram Stories.

Instagram heeft voor deze functie uiteraard afgekeken bij Snapchat. Snapchat heeft de tijdelijke videobeelden populair gemaakt en Instagram is ermee vandoor gegaan. Een knap staaltje jatwerk, maar daar blijft de app het gelukkig niet bij. Instagram Stories gaat een stapje verder waar Snapchat is opgehouden.

Snapchat is lange tijd trots geweest op zijn ingewikkelde app. Het idee was om vooral niet teveel uit te leggen, want de generatie waar het voor bedoeld is snapt (ha) het toch wel. Dat Instagram Stories nu juist enorm overzichtelijk is en men er Snapchat voor achterlaat, geeft aan dat die filosofie toch niet de beste strategie was voor de lange termijn.

Niet langer minimalistisch

Instagram is lang minimalistisch gebleven, door alleen vierkante foto’s en een stapeltje filters aan te bieden. Omdat de app steeds meer achter ging lopen vergeleken met de concurrentie, is dat strikte minimalisme langzaam losgelaten. Het knappe is dat de app hier nooit onder geleden heeft. Een groot gevaar voor app-makers is namelijk dat er functies toegevoegd blijven worden, waardoor de focus verdwijnt. Dan raak je de huidige gebruikers kwijt en komen er geen nieuwe bij.

Instagram Stories applaus

Instagram doet zijn uitbreidingen nooit ten koste van de app, maar enkel ter verrijking. Zo werd er op een gegeven moment de optie toegevoegd om hogere of bredere foto’s te gebruiken en kregen we meer bewerkingsopties. De grootste toevoeging is uiteraard de Instagram Stories, een volledig nieuw onderdeel van de app. Je kunt deze functie goed negeren als je het niet wil gebruiken, maar je kunt het ook niet missen.

Icoontjes

De Instagram Stories kun je altijd bovenin het hoofdscherm vinden. Het zijn afbeeldingen of korte filmpjes die gedeeld worden en alleen op die dag te kijken zijn. Hier kun je uiteraard zelf ook je verhaal aan toevoegen. Na het toegang geven aan je camera en microfoon, kun je door één keer te tikken een foto schieten of door de opnameknop ingedrukt te houden een video maken.

Instagram Stories applaus

Bij een video krijg je verschillende opties. Je kunt live gaan of Boomerang gebruiken. Van Boomerang zijn we zelf geen fan, maar live is een fijne mogelijkheid die Snapchat nog niet heeft. Hoewel je in Instagram Stories geen lenzen of maskers kunt gebruiken, kun je de beelden wel opleuken met allerlei stickers, tekeningen en teksten.

Verder dan Snapchat

Naast het gebruiksgemak en de livefunctie, is het het is heel makkelijk om een serie Instagram Stories te bekijken en over te slaan. Je ziet tevens hoe ver je bent in een verhaal of een serie verhalen.

Een van de grootste voordelen van Instagram Stories, is dat gebruikers al vaak een flinke groep mensen volgen in de app. Onze ervaring is dat er daardoor inmiddels meer gedeeld wordt op Instagram Stories dan Snapchat. Dat komt deels omdat we al langer Instagram gebruiken en daardoor ook meer mensen op die dienst volgen. Daardoor zien we ook meer verhalen en zijn we eerder geneigd om zelf verhalen te delen. Dat je daarnaast niet kapot gemaakt wordt met verhalen en lenzen van allerlei merken is ook best prettig.

Instagram Stories applaus

Download Instagram in Google Play (gratis)

Applaus

In onze artikelenserie ‘applaus’ (voorheen bekend als ‘lofzang’), plukken we apps uit de Play Store waar wij blij van worden. Apps die iets heel goed doen, waar we vrolijk van worden of die iets toevoegen aan ons leven. Wie weet kan het jullie levens ook mooier maken. Eerder schreven we onder andere over Headspace, Tiny Scanner en ING Bankieren.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu