Intel en Samsung werken samen aan nieuw mobiel besturingssysteem Tizen

Redactie
28 september 2011, 18:33
1 min leestijd
Intel en Samsung werken samen aan nieuw mobiel besturingssysteem Tizen

Intel en Samsung gaan samen de ontwikkeling leiden van een nieuw mobiel besturingssysteem gebaseerd op Linux. Tizen moet Intel’s MeeGO en Samsung’s LiMo vervangen. Het besturingssysteem is gebaseerd op Linux, en gaat geen native apps ondersteunen maar wel HTML 5 web-apps. Voor HTML 5 is gekozen omdat de technologie al krachtig genoeg zou zijn voor goede applicaties. Naast Intel en Samsung doen ook Panasonic, Casio, NTT, DoCoMO, NEC, Telefonica en Vodafone mee aan het Tizen-project.

Intel werkte met Nokia samen voor de ontwikkeling van MeeGo, dat al eerder ten dode leek opgeschreven. Zo zal de nog uit te komen Nokia N9 met MeeGo zeer beperkt worden uitgebracht, waarmee het toestel en het besturingssysteem allebei geen serieuze kans van slagen lijken te hebben. De relatie tussen Intel en Microsoft is de laatste tijd niet meer zo goed als het eerst was, en aangezien Nokia vol inzet op Windows Phone kan dit er ook mee te maken dat Intel MeeGo laat vallen.

Lees verder na de advertentie.

LiMo OS, een afkorting van Linux Mobile, heeft nooit echt een hoge prioriteit gehad voor Samsung. De Koreaanse fabrikant legt meer nadruk op Bada OS dat ze op de lange termijn zou willen uitbouwen als een vervanger van Android. Naast Android en Bada ondersteunt Samsung ook Windows Phone. Hoe Tizen OS in de plannen van de Koreaanse fabrikant past is nog niet helemaal duidelijk.

De eerste SDK van Tizen OS moet in het eerste kwartaal van 2012 al uitkomen, de eerste telefoons met het nieuwe besturingssysteem moeten dan een kwartaal later volgen. Naast telefoons gaat Tizen ook tablets en interactieve televisies ondersteunen en kan het ook worden gebruikt als besturingssysteem voor entertainmentsystemen in auto’s en andere voertuigen.

Bron: The Linux Foundation

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu