Interview BluMedialab.com: ‘Android wordt het meestgebruikte mobiele platform na 2010’

Redactie
21 maart 2010, 22:43
5 min leestijd
Interview BluMedialab.com: ‘Android wordt het meestgebruikte mobiele platform na 2010’
blumedialab website

Aanstaande woensdag vindt in Amsterdam het evenement Android Experience plaats. Inmiddels hebben bijna 400 bezoekers zich aangemeld voor dit grote Android-evenement, waar je onder andere de uitreiking van de Planet Android App Challenge kunnen bijwonen. Deze prijs wordt uitgereikt aan de meest veelbelovende Android-startup van Nederland. We stellen de genomineerden aan jullie voor in drie interviews met de ontwikkelaars.

pieter born

Om te beginnen: BluMedialab.com, opgericht door Pieter Born. BluMedialab.com was de eerste Android-ontwikkelaar met een locatiegebaseerde hotel finder en een van de eerste met een applicatie om internetradio te luisteren.

Pieter werkte jarenlang bij Independer en besloot in 2008 te starten met een eigen bedrijf. Hoe kwam je bij het ontwikkelen van applicaties terecht?

Lees verder na de advertentie.

Ik dacht: ik ga een webshop of iets dergelijks beginnen, het zou in ieder geval iets online worden. Maar 2008 was ook het moment dat de iPhone gelanceerd werd en dus koos ik ervoor om applicaties daarvoor te gaan ontwikkelen. Het kwam ook door een reisje dat ik naar San Francisco maakte, met een groepje jonge ondernemers, georganiseerd door Buitenlandse Zaken. Daar werd wel gepusht: je moet een keuze maken. Mijn keuze was iPhone-applicaties en mijn eerste idee was: ik ga iets met radio doen. Ik had een iPod touch waarmee je geen radio kon luisteren. Van daaruit ging ik dingen ontwikkelen. Er kwamen platforms bij, zoals Android en Blackberry. Straks ga ik ook voor de iPad ontwikkelen.

Je bent ontwikkelaar, maar toch voel je je geen techneut. Hoe maak je je applicaties dan?

Ik ben semi-technisch, ik ben zelf geen programmeur. Ik doe ontwerp, grafisch ontwerp, ik bepaal de hoofdlijnen. Voor het programmeren zelf maak ik gebruik van offshoring, waar ik de applicatie technisch laat bouwen. Als het dan terugkomt maak ik de applicatie klaar om te publiceren.

Bij je aanmelding gaf je aan, dat de beste applicaties straks voor Android beschikbaar gaan komen. Leg dat eens uit?

Omdat het platform open is, wordt van alles geüpload. Alle providers en toestelmakers zijn met Android bezig en hebben er belang bij dat er goede apps beschikbaar komen. Er zijn een hoop beperkingen weggenomen in vergelijking met het systeem van Apple, zodat je echt kunt inzetten op vernieuwende applicaties. Juist omdat er geen beperkingen zijn, kun je bij Android betere apps verwachten.

Maar door dat open deur-beleid stroomt de Android Market wel vol met allerlei rommel. Hoe zorg je dan nog dat je als Nederlandse ontwikkelaar opvalt? Moet je zorgen dat je app voorgeïnstalleerd op toestellen staat?

Wat ik als ontwikeklaar merk, is dat ik door veel Chinese en Koreaanse partijen die een toestel willen uitbrengen word benaderd om mijn applicaties te pre-installeren op het toestel. Secundaire Android-stores benaderen je allemaal om daar je software te uploaden. Dat schiet niet op. Sony Ericsson, MotoDEV, overal moet je opnieuw je applicatie uploaden.

Eén van de klachten over Android is de versnippering in schermresoluties en fysieke eigenschappen. Heb je daar als ontwikkelaar last van?

De eerste generatie Android-applicaties was voor 320 x 480 ontworpen. Bij de Droid viel pas op, dat het niet meer goed werkte. Bijvoorbeeld bij het resizen van plaatjes ging het mis. Op zich is het niet zo lastig om je applicaties aan te passen, maar je moet wel zorgen dat alles goed eruit ziet, zoals bij die plaatjes. Bij zo’n Acer Android-notebook is het lastiger, omdat ze daar op breedbeeld worden uitgerekt. Ik vind het wel handig dat Android een besturingssysteem is dat je makkelijk op allerlei apparaten kunt laten draaien. Niet op alle apparaten is dat even handig…

Welke apparaten denk je dan wel aan?

Een Harmony-afstandsbediening die op Android draait, lijkt mij wel handig.

Je gaf bij je aanmelding aan, dat de inkomsten uit eigen Android-applicaties en applicaties die je voor derden maakt in 2010 de belangrijkste inkomstenbron zullen vormen. Is er eigenlijk al een boterham te verdienen met Android-applicaties?

Ik heb een Country Music radio-applicatie gemaakt, die 100.000 keer is gedownload. Het is een gratis applicatie, maar er zitten wel advertenties in. Ik vind het ook een interessanter model, als je met advertenties werkt. Het gaat om grotere aantallen qua distributie en je hebt meer parameters om mee te spelen. Er moet wel een verdienmodel aanzitten. Bij de hotelapplicatie die ik heb gemaakt, is het vrij moeilijk om te zorgen dat mensen een hotel boeken, maar het is veel interessanter om daar aan de knoppen te draaien.

Het is een beetje uitzoeken. In het begin was alles betaald, nu merk ik dat ik uit advertenties steeds vaker inkomsten haal. Ontwikkelen voor derden is het derde verdienmodel. Het zijn vaak gratis applicaties, maar voor een hoger doel: bedrijven willen een applicatie hebben als service aan hun klanten.

Toch lijkt Android altijd maar achter de iPhone aan te lopen, ook wat het ontwikkelen van applicaties betreft.

Er zijn bedrijven die er puur commercieel naar kijken, bijvoorbeeld Sky Radio. Die willen nog geen Android doen, omdat het nog niet belangrijk genoeg is. Het probleem in Nederland is ook, dat veel toestellen zoals de Nexus One nog niet aanwezig zijn. Als je zelf applicaties wilt ontwikkelen, moet je je internationaal richten. Toch is dat ook geen garantie, want een applicatie als Karaoke deed in Nederland niet zoveel, maar gek genoeg in Japan en China ook niet.

Wat verwacht je van de verkoop van Android-toestellen in Nederland?

Ik denk dat mensen die hun oude Nokia willen vervangen, steeds vaker voor een Android-toestel kiezen. Bij een Android-toestel denken mensen: het is een telefoon, maar het kan nog veel meer.

Pieter Born doet met zijn bedrijf BluMedialab.com (2 personen) op 24 maart mee aan de Planet Android App Challenge en maakt daarmee kans op een ontwikkelopdracht en advertentieruimte bij SanomaDigital.
In de Android Market heeft BluMedialab.com de applicaties Media Player, Hotels near me, Television, Country Music Radio, Valentine RADIO, Christmas RADIO, Mobinews en Karaoke uitgebracht. Meer informatie over deze apps is te vinden op de website van BluMedialab.com en in de Android Market.

Categorie: Firmware

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Spotlights Video's