Interview Ron Planken: ‘Android kan veel verder groeien dan de iPhone’

Redactie
22 maart 2010, 20:53
5 min leestijd
Interview Ron Planken: ‘Android kan veel verder groeien dan de iPhone’
treintijden-lite

Aanstaande woensdag vindt in Amsterdam het evenement Android Experience plaats. Inmiddels hebben bijna 400 bezoekers zich aangemeld voor dit grote Android-evenement, waar je onder andere de uitreiking van de Planet Android App Challenge kunnen bijwonen. Deze prijs wordt uitgereikt aan de meest veelbelovende Android-startup van Nederland.

We stellen de genomineerden aan jullie voor in drie interviews met de ontwikkelaars. In deze tweede aflevering: Ron Planken, een ontwikkelaar die veel mensen wel zullen kennen als de man achter TreinTijden Lite/Pro en Android T-Belstatus. Zijn bedrijf heet KAY Mobile Apps en is in 2010 opgericht.

Lees verder na de advertentie.

ron planken

Ron, je bent de enige genomineerde met een eenmansbedrijf. Was je voordat Android op de markt kwam ook al bezig met het ontwikkelen van applicaties?

Ja, ik ben altijd iemand geweest die heel veel verschillende applicaties uitbracht voor verschillende platformen. Ik ben er altijd meteen ingedoken. Met Android is het zo makkelijk, omdat je zo direct contact met gebruikers hebt. Maar qua programmeren ben ik al heel lang bezig. De iPhone heeft me nooit zo getrokken. De iPhone is wel mooi, maar heel gelimiteerd. Het duurt twee weken voordat een update in de markt staat. Bij Android kun je snel nieuwe versies uitbrengen.

Maar je hebt wel twee toepassingen gekozen (treinreis plannen en belstatus opvragen) die op de iPhone al bestsellers waren. Was dat een bewuste keuze, dat je dacht: dat scoort al goed?

Nee, het ging eigenlijk heel anders. Ik reisde in die tijd veel met de trein en er was nog geen applicatie om treinreizen te plannen. Ik dacht: waarom doe ik het zelf niet? Het zag er heel makkelijk uit. De bus rijdt meestal om de 10 minuten, maar bij de trein moet je meer plannen. Ik wilde ook laten zien dat je met Android hetzelfde kan als op de iPhone. Ik wist zeker dat ik het kon maken en ik had het zelf nodig, dat was het.

Ron’s applicatie heeft meer dan 10.000 actieve gebruikers, een hele prestatie. Maar is het zakelijk ook een succes?

In de businessmarkt valt bijna nog geen geld te verdienen. Android valt qua inkomsten heel erg tegen, veel mensen hebben geen creditcard. Als platform is Android wel sterk in opkomst, zeker sinds de HTC Hero uitkwam. Dat was het eerste consumententoestel. Straks komen er de Legend en de Desire aan, Samsung-toestellen. 2009 was een jaar van proeven, in 2010 komen de snelle mooie toestellen. Als je kijkt naar Android 2.1 waar je live wallpapers kunt laten zien… de iPhone heeft dat niet, dat is in 4 jaar niet veranderd. Android is veel meer aan het verbeteren en aan het groeien.

Welke mobiele platforms gaan straks winnen?

Nokia met Symbian en daarnaast Android met heel veel verschillende merken. Er zullen veel mensen overstappen. Er blijven natuurlijk mensen die niks fancy’s willen en een telefoon zoeken waarmee ze alleen kunnen bellen. Maar willen ze iets meer, dan is Android de eerste keuze. Nokia probeert wel mee te komen met Maemo, maar dat is meer iets voor tweakers. Android is meer gericht op consumenten.

Android biedt voor jou als ontwikkelaar dus veel meer kansen?

Ja, maar ik ben wel bang wat Google aan het doen is met al die verschillende versies. Voor ontwikkelaars is er zoveel fragmentatie, maar als je het goed aanpakt kun je heel groot worden. Iemand die een high-end toestel zoekt zal steeds vaker Android kiezen. Het kan nog veel verder groeien dan de iPhone.

Ben je van plan om fulltime ontwikkelaar te worden?

Nee, ik doe dit naast mijn normale werk en vind dat de beste combinatie. Ik geef ook les als docent in het middelbaar onderwijs, programmeren en systeemontwikkeling. We proberen de leerlingen een basis mee te geven met Basic, daarna PHP en Visual Basic. Ik het nu het beste van twee werelden: enerzijds state of the art bezig zijn met ontwikkelen voor Android en anderzijds lesgeven.

treintijden

Heb je plannen voor nieuwe apps?

Ik heb een paar dingen in de koelkast staan, maar ik ga eerst de Belstatus-applicatie helemaal herschrijven. Er is nog steeds geen applicatie die hetzelfde doet op een betere manier. Met TreinTijden heb ik nog best veel plannen van nieuwe dingen die erbij kunnen: trajectmeldingen, aangeven dat er vertragingen op jouw favoriete reis zijn.

En kijk je dan ook naar functies in andere applicaties, zoals iNap?

Als ik een soort iNap-functionaliteit zou inbouwen, moet ik kunnen garanderen dat het goed werkt. Android kan de locatie van de telefoon opvragen, maar het kan voorkomen dat hij tijdelijk je locatie niet kan updaten. Als je telefoon in slaapmodus zit in je binnenzak, kan het dus voorkomen dat je twee kilometer te laat wakker wordt. Ik wil dit soort dingen wel doen en heb de technologie al klaar, maar alleen als het goed werkt.

Merk je dat de Android-gebruikers veranderen?

In het begin waren gebruikers veel meewerkender. Veel early adopters waren tweakers, de hardcore computergebruikers die Android vaak vergelijken met Linux. Daarbij had je het idee, dat je samen iets doet. Tegenwoordig is het steeds vaker, dat je meteen 1 ster krijgt als iets niet werkt. Het maakt gebruikers niet uit dat je je best hebt gedaan, ze zullen geen contact opnemen om verbeteringen voor te stellen maar hebben meteen kritiek als iets niet werkt.

Ron Planken doet met zijn bedrijf KAY Mobile Apps op 24 maart mee aan de Planet Android App Challenge en maakt daarmee kans op een ontwikkelopdracht en advertentieruimte bij SanomaDigital.
In de Android Market heeft Ron de applicaties TreinTijden Lite, TreinTijden Pro en T-Belstatus uitgebracht. Meer informatie over deze apps is in de Android Market te vinden.

Categorie: Firmware

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Thema's Video's