Deze 7 functies heeft Apple met iOS 10 afgekeken van Android

Erwin Vogelaar
14 juni 2016, 20:31
4 min leestijd
Deze 7 functies heeft Apple met iOS 10 afgekeken van Android

Maandag heeft Apple de nieuwste versie van zijn besturingssysteem voor de iPhone en iPad onthuld. iOS 10 heeft een hoop nieuwe functies, maar voor ons zijn die wel erg herkenbaar.

Lees verder na de advertentie.

iOS 10 vs Android

Afgelopen maandag was het voor gebruikers van Apple-producten een grote dag, want het was tijd voor het jaarlijkse WWDC. Dit evenement is het moment dat Apple de toekomst van zijn producten laat zien. Er waren geruchten dat het bedrijf een versie van iMessage voor Android zou aankondigen, maar dat is niet gebeurd. Toch was er voor Android-gebruikers genoeg te zien tijdens de presentatie. Er was vooral heel veel herkenning. Apple heeft deze keer namelijk goed afgekeken bij Android en Googles apps om iOS te verbeteren. Daarom hebben we  deze herkenbare functies op een rij gezet.

Hiermee willen we niet met de vinger wijzen, want bij iedere nieuwe versie van zowel Android als iOS wordt er altijd naar de functies van de ander gekeken, om zelf een gelijkwaardige ervaring te kunnen bieden. Deze keer was het Apple dat duidelijk bij Android heeft afgekeken, maar de andere keer is het weer andersom.

1. Een nuttiger vergrendelscherm

iOS 10 introduceert Raise to Wake, een functie waarmee je notificaties op een iPhone kunt lezen, zonder dat je deze hoeft te ontgrendelen. Je hoeft het toestel enkel op te tillen. Dit is herkenbaar van Android, dat dezelfde functie heeft. Tevens worden de notificaties op het vergrendelscherm nu getoond in kaarten zoals op Android, en zijn alle notificaties eindelijk in één keer te verwijderen. Voorheen moesten iOS-gebruikers nog de notificaties per app of per dag verwijderen. Ook worden er meer widgets toegevoegd op dit scherm, een functie die Android inmiddels alweer verwijderd heeft.

ios 10 versus android

2. Standaard apps te verwijderen

Het wordt voor Apple-gebruikers mogelijk om een serie aan apps te verwijderen die standaard op elk iOS-systeem geïnstalleerd staan. Eindelijk nemen die apps geen onnodige ruimte meer in. Vreemd is wel dat gebruikers nog niet een andere app als standaard  kunnen kiezen, wat op Android wel het geval is. Mogelijk wordt dit nog toegevoegd aan de definitieve versie van iOS 10, die in de  herfst verschijnt.

3. Intelligenter toestenbord

Het QuickType-toestenbord voor iOS 10 krijgt enkele herkenbare nieuwe mogelijkheden. Zo zullen er betere suggesties gegeven worden gezien de context van je berichten. Apple gaat hier opvallend genoeg wel iets verder in dan Google. Op dit moment in ieder geval, want Google gaat hier natuurlijk helemaal los mee in de komende app Allo.

4. Betere Foto’s-app

De nieuwe Foto’s-app van Apple komt weer een stukje dichterbij Google Foto`s. De app gaat namelijk gezichtsherkenning ondersteunen, zodat je op mensen kunt zoeken via hun naam. Tevens worden objecten beter herkend, zodat je bijvoorbeeld alle foto`s van honden uit je bibliotheek kunt vinden met een enkele zoekopdracht.

Ook gaat de Foto’s-app van Apple zich richten op het bieden van video`s en albums gebaseerd op bepaalde herinneringen, zoals een vakantie. Ook deze functie kennen we uiteraard al van Googles app en het is nog maar de vraag of het bij Apple net zo goed werkt. Apple voelt op dit vlak Googles adem goed in zijn nek, want Google Foto`s is immers ook beschikbaar voor iOS.

ios 10 versus android

5. Uitgebreidere kaarten-app

Apple Maps krijgt een flinke update met iOS 10. Zo zal de app je bijvoorbeeld vertellen hoelang het duurt om naar je werk te gaan en of een andere route wellicht toch niet beter is in verband met het verkeer. Zoek je een specifieke locatie, dan kun je locaties filteren om zo bij het juiste punt te komen.

Ben je aan het rijden en zoek je een tankstation of restaurant? Dan kan Apple Maps dat straks ook. Net als Google Maps dus. Daarnaast stelt Apple de Maps-app open voor ontwikkelaars, zodat ze extensies kunnen toevoegen voor nog meer functies die Google Maps al heeft.

6. Veelzijdigere telefoon-app

De telefoon-app van Apple krijgt ook functies die voor Android-gebruikers al tijden gesneden koek zijn. Zo kunnen gebruikers een transcriptie van voicemails krijgen en zullen apps van derde partijen kunnen aangeven of een onbekend telefoontje van een bedrijf is.

7. Slimmere assistent

Siri, de assistent voor iOS-apparaten, kan binnenkort ook gebruik maken van apps van andere partijen. Iets dat Android al ruim een jaar geleden heeft toegevoegd aan `OK Google`.

Lees het laatste nieuws over Apple

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu