Volgende week verschijnt iOS 11, de nieuwste versie van Apples mobiele besturingssysteem. Het bedrijf presenteerde talloze nieuwe features met veel bombarie, maar in werkelijkheid is een groot deel van Google en Android afgekeken.
Lees verder na de advertentie.
Apple iOS 11 versus Android
Deze week onthulde Apple een groot aantal nieuwe producten, van de iPhone X tot updates voor al zijn software. Tijdens een twee uur lange keynote in het Steve Jobs Theater kregen we een eerste indruk van de vele updates die het bedrijf dit jaar gepland heeft. Een complete samenvatting van het iPhone X-event vind je bij onze vrienden van iPhoned.
Natuurlijk heeft de iPhone X grote gelijkenissen met een flink aantal populaire Android-smartphones die dit jaar verschijnen. Maar ook op softwaregebied wordt er stevig afgekeken. Natuurlijk, alle fabrikanten kijken bij elkaar af, maar Apple maakt het soms wel erg gortig. We telden zeker vijf zaken waarmee Apple leentjebuur speelt bij Android.
1. Bestandsbeheer
De bestandsbeheerder is al sinds het begin van Android een vast onderdeel van het besturingssysteem. Zo kun je makkelijk je downloads en andere bestanden terugvinden. Apple-fans hebben Android-gebruikers er regelmatig om bespot: bestanden beheer je maar op je computer, op je smartphone is dat veel te onoverzichtelijk, zo was de gedachte.

Met iOS 11 lijkt Apple van gedachte te zijn veranderd. De update introduceert een ‘Bestanden’-app, die precies doet wat je zou verwachten: een overzicht bieden van al je recente bestanden. We geven Apple overigens wel complimenten voor de ingebouwde integratie met clouddiensten als Google Drive en Dropbox. Een feature die Google wat ons betreft weer terug mag stelen, want zo heb je ook je online bestanden altijd bij de hand.
2. Siri: typen en automatische suggesties
Eerlijk is eerlijk: Apple was er snel bij, toen het in 2011 Siri introduceerde. Terwijl Google en Microsoft nog aan het experimenteren waren, stopte Apple al een volwaardige stemgestuurde assistent in de iPhone. Sindsdien heeft de concurrentie echter hard doorgewerkt, waardoor Siri begint achter te lopen.
Met iOS 11 maakt Apple een inhaalslag, voornamelijk door bij de Assistant af te kijken. Zo kun je nu ook vragen stellen of opdrachten geven aan Siri door te typen, iets wat sinds enkele weken al met de Assistant op Android kan. Ook de ingebouwde vertaalfunctie en de automatische gepersonaliseerde Quick Type-suggesties ken je waarschijnlijk van Google Now.
3. Schermopnames maken
Even een tof moment in een game opnemen, of een instructiefilmpje maken voor je ouders? Met Android gaat dat vrij makkelijk, dankzij de ingebouwde opnametool. Apple is ook overstag, en biedt vanaf iOS 11 ook de mogelijkheid om je scherm op te nemen. Je kunt ervoor kiezen met of zonder geluid van je microfoon op te nemen. Na afloop wordt je opname opgeslagen en kun je ‘m gemakkelijk delen.
4. Plattegronden in Apple Maps
Apple dacht in 2012 dat het wel even snel een eigen navigatiedienst kon opzetten, maar dat bleek een behoorlijke deceptie. Ruim vier jaar later weet Apple Maps nog altijd niet Google Maps te evenaren. Met iOS 11 zet het bedrijf uit Cupertino een kleine, maar belangrijke stap met de toevoeging van plattegronden.

Bij vliegvelden, grote winkelcentra en meer krijg je nu ook op de kaart te zien welke restaurants en winkels er binnen allemaal te vinden zijn. Heeft een gebouw meerdere verdiepingen, dan kun je gemakkelijk switchen in Apple Maps. Google Maps kan het al jaren, maar beter laat dan nooit zullen we maar zeggen.
5. Augmented reality met ARKit
Met iOS 11 wordt ARKit geïntroduceerd, een nieuw pakket voor ontwikkelaars waarmee ze makkelijk augmented reality in hun apps kunnen verwerken. Zo worden virtuele objecten in de echte wereld getoond. Denk bijvoorbeeld aan Pokémon GO. Het gerucht gaat dat het een belangrijk onderdeel wordt van de iPhone 8, die waarschijnlijk in september officieel verschijnt. Het toestel zou over een unieke camera beschikken die AR realistischer maakt.

Google introduceerde enkele jaren geleden al Project Tango, waarmee het experimenteerde met augmented reality op smartphones. De eerste toestellen met Tango, de Lenovo Phab 2 Pro en de Asus Zenfone AR, zijn inmiddels al verschenen. Eerlijk is eerlijk: tot nu toe slaat het nauwelijks aan. Daarom lanceerde Google onlangs ARCore, in feite een nieuwe naam voor het Tango-initiatief.
Hebben we nog iets gemist? Laat het aan ons weten in de reacties!