Deze 5 iOS 13-features moet Google stelen voor Android

Thomas Haenen
4 juni 2019, 19:23
6 min leestijd
Deze 5 iOS 13-features moet Google stelen voor Android

Apple presenteerde deze week iOS 13, de volgende grote update voor de iPhone. Veel features kennen we als Android-gebruikers al, maar er is nog genoeg over om jaloers op te zijn.

Lees verder na de advertentie.

Wat Android van Apple en iOS 13 kan leren

Deze week vindt in San Francisco WWDC 2019 plaats, de ontwikkelaarsconferentie waar Apple zijn softwareplannen voor de komende maanden ontvouwt. Ook dit jaar toonde Apple weer tal van verbeteringen voor zijn smartphones, tablets, laptops en smartwatches. Grote rivaal Google deelde zijn plannen vorige maand al, op Google I/O 2019. Tijd om de balans op te maken.

Misschien wel het meest opvallende is dat de twee techgiganten op heel veel fronten hetzelfde pad bewandelen. Google zet steeds meer in op privacy, al lange tijd een focuspunt van Apple. En Apple toonde op zijn beurt weer verbeteringen voor Siri en Apple Maps, om de achterstand op de Google Assistent en Google Maps in te halen. En de systeembrede nachtmodus lijkt vrijwel gelijktijdig iOS en Android Q te bereiken. Toch zijn er nog altijd aardig wat verschillen: welke iOS 13-features zien we liever vandaag dan morgen op elke Android-smartphone?

1. Vind altijd je smartphone terug – ook als ‘ie offline is

Als je smartphone gestolen wordt, is dat flink balen. Gelukkig kun je je Android-smartphone terugvinden met ‘Google vind mijn apparaat’. Je telefoon maakt namelijk continu verbinding met het internet, waardoor de locatie op afstand te achterhalen is. Maar wat doe je als de dief het toestel uit zet, of de internetverbinding deactiveert?

Daar heeft Apple iets voor bedacht. iPhones en MacBooks worden uitgerust met de nieuwe ‘Find My’-app, en zenden straks continu een bluetooth-signaal uit – ook op stand-by. Die signalen worden anoniem en versleuteld uitgestuurd, maar andere Apple-apparaten in de buurt kunnen ze wel opvangen.

Aan de hand van de locatie van die andere apparaten kan Apple vervolgens achterhalen waar jouw gestolen toestel zich bevindt. Diefstal is niet oké, maar deze feature mag Google van ons met een gerust hart stelen.

→ Lees ook op iPhoned: zo werkt de nieuwe Find My-app

2. Anoniemer inloggen met mailadres van Apple

Gebruik je een nieuwe app of dienst voor het eerst, dan wordt je vaak gevraagd om direct een account aan te maken. Meestal moet je dan zelf een heleboel gegevens invullen, maar steeds meer apps beschikken ook over een ‘Sign in with Google’-optie. Gegevens uit jouw Google-account worden dan direct ingevuld in de app, zodat je direct door kan.

Helaas hebben veel mensen niet door welke data ze allemaal overhandigen door op die knop te klikken. Let je even niet op, dan geef je in één keer je leeftijd, interesses, e-mailadres én echte adres prijs. En heeft een willekeurige game van twijfelachtige oorsprong echt wel toegang tot je e-mail nodig? Waarschijnlijk niet.

Daarom introduceert Apple zijn eigen variant. Ontwikkelaars van iOS-apps kunnen vanaf dit najaar een ‘Sign in with Apple’-knop toevoegen. Kies je daarvoor, dan verschijnt er een duidelijke pop-up in beeld met welke informatie je precies deelt. Nog slimmer: Apple genereert een nieuw, willekeurig mailadres voor elke dienst die je registreert. De mail van dat adres wordt automatisch doorgestuurd naar je ‘echte’ Postvak. Klaar met een account? Dan sluit Apple het mailadres voor je af, zodat ontwikkelaars het ook niet kunnen doorverkopen.

→ Lees ook op iPhoned: de voordelen van Sign in with Apple

3. iPadOS onderstreept dat Google tablets vergeet

Eerlijk is eerlijk: Apple heeft software op de iPad de afgelopen jaren een beetje verwaarloosd. Maar zo bont als Google hebben ze het niet gemaakt. Android ziet er op tablets haast hetzelfde uit als op smartphones, maar dan met grotere icoontjes en meer witruimte.

Van veel populaire apps, van Instagram tot de Google Assistent tot YouTube, is geen goede tabletversie beschikbaar. Als consumenten een nieuwe tablet zoeken, kiezen ze steeds vaker voor een iPad, waardoor Huawei en Samsung inmiddels de enige grote Android-fabrikanten zijn die nog tablets maken.

Terwijl Google de markt alsmaar verder laat verstoffen, ziet Apple er wel brood in. Het bedrijf presenteerde iPadOS, een variant van iOS gericht op grotere schermen. iPadOS maakt het makkelijker om te multitasken, met meerdere apps naast elkaar.

Muis en toetsenbord op je iPad aansluiten? Geen probleem. Meerdere vensters voor dezelfde app in beeld brengen? Check. Probleemloos tekst, afbeeldingen en meer tussen verschillende apps verplaatsen? Zo geregeld.

→ Ontdek alle functies van iPadOS

Ben jij een gebruiker gericht op productiviteit? Dan ziet Google liever dat je een laptop met Chrome OS koopt. Die ondersteunen immers ook Android-apps. Innovatie op tabletgebied lijkt er voorlopig helaas niet aan te komen.

4. Altijd en overal foto’s Ă©n video’s aanpassen

Foto’s bewerken op je smartphone is nog een heel gedoe. Bij sommige fabrikanten, zoals OnePlus en Samsung, vind je nog aardig wat opties in de galerij-app. Maar ben je met een stock-Android-telefoon aangewezen op Google Foto’s, dan zijn je optie’s beperkt. Vanaf iOS 13 kunnen iPhone-gebruikers het contrast, de beeldverhouding, filters en meer van al hun foto’s direct vanuit de Foto’s-app aanpassen.

Het allermooiste: veel van die opties zijn dan ook beschikbaar voor video’s. Een foto kantelen kan op vrijwel elke smartphone, een video niet. Maar houd je straks je smartphone verkeerd vast tijdens het filmen, dan kun je dat in iOS 13 makkelijk rechtzetten door vanuit de app je video te kantelen.

5. Snellere updates voor meer apparaten

Updates blijven de grote achilleshiel van Android. Ook Apple is zich daar goed van bewust, en kon het niet laten om even uit te halen naar het trage updateproces van veel Android-smartphones. Terwijl iOS 12 na bijna een jaar op 85 procent van alle iPhones draait, heeft Android Pie in diezelfde periode slechts 10 procent van alle smartphones weten te bereiken.

Dat is natuurlijk wel een beetje Apples met peren vergelijken, omdat Google er juist alles aan doet om de ‘grote’ updates minder belangrijk te maken. Waar Apple bijvoorbeeld alleen Siri en Apple Maps bijwerkt via grotere iOS-updates, kan Google zijn apps gewoon bijwerken via de Play Store. Sommige updates worden zelfs op de achtergrond uitgerold zonder dat je er erg in hebt. De Google Assistent wordt elke dag slimmer en beter, zonder dat je hoeft te wachten op Android Q. Ook Android-beveiligingsupdates worden bijvoorbeeld maandelijks uitgerold bij veel grote merken.

Huawei Nexus 6P beveiligingsupdates

Desalniettemin laat Google nog steeds wat steken vallen. Het bedrijf ondersteunt zijn eigen smartphones maximaal drie jaar. De Nexus 6P uit 2015 ontvangt al sinds november 2018 geen (beveiligings)updates meer.

De iPhone 6S uit datzelfde jaar ontvangt binnenkort wĂ©l een iOS 13-update – de vierde grote update voor dit toestel. Dat Google beperkte grip heeft op het updatebeleid van andere fabrikanten is één ding, maar met zijn Pixel-reeks kan Google kan Google in ieder geval het goede voorbeeld geven.

Meer weten over alle aankondigingen van Apple? Bij onze zustersite iPhoned vind je een samenvatting van alle WWDC 2019-aankondigingen. Dan ontdek je ook alles over het nieuwe watchOS 6, macOS Catalina en iPadOS.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu