8 nieuwe iOS 8-features die van Android zijn geleend

android ios 8Tijdens een ruim twee uur durende persconferentie onthulde Apple gisteravond naast een nieuwe OS X-versie (Yosemite) ook een update voor zijn mobiele besturingssysteem. iOS 8 is vanaf aankomende herfst beschikbaar en brengt voor Apple-gebruikers een aantal fijne verbeteringen met zich mee.

Denk aan interactieve notificaties en widgets, een verbeterde zoekfunctie, meerdere toetsenborden om uit te kiezen en updates voor de Mail-app, Foto-app, Siri en Safari. Het gros van de features die Apple als ‘nieuw’ bestempelt, is echter al eerder geïntroduceerd voor Android. We hebben een selectie gemaakt met 8 nieuwe iOS 8-features die Apple van Android heeft geleend.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

1. Widgetswidgets ios 8Android heeft altijd al widgets gehad (ook van derde partijen) en genoot juist daardoor bij veel gebruikers de voorkeur boven iOS. Vanaf versie 8.0 heb je bij iOS ook de beschikking over widgets, al werken deze iets anders dan bij Android. Je pint ze namelijk vast aan het “Vandaag”-scherm in het berichtencentrum om op de hoogte te blijven van updates.

2. WoordvoorspellingVanaf iOS 8 hebben iPhone- en iPad-gebruikers daarnaast de beschikking over QuickType, een toetsenbordsysteem dat slimme woordsuggesties biedt. Tijdens het typen voorspelt het toetsenbord wat je waarschijnlijk wilt schrijven, wat het opstellen  van lange berichten en mails een stuk sneller maakt. Een dergelijk slim toetsenbord is al jaren beschikbaar voor Android.

3. Alternatieve keyboardskeyboard ios 8Ook een andere vernieuwing in iOS 8 heeft te maken met het virtuele keyboard. Voor het eerst in de geschiedenis van iOS is het namelijk mogelijk om het standaardtoetsenbord te vervangen door eentje van een derde partij, zoals Swype. Android heeft gebruikers altijd al de mogelijkheid geboden om een alternatief keyboard in te stellen.

4. Snel Siri opstartenSiri is helaas nog niet beschikbaar voor Nederlandstalige gebruikers, maar als je je iPhone of iPad in het Engels gebruikt, kun je straks wel de digitale assistent starten met het stemcommando ‘Hey, Siri’. Dat klinkt bekend: sinds Android 4.4 (KitKat) is het op eenzelfde manier mogelijk om zoekopdrachten  te starten met het commando ‘Ok, Google’.

5. iCloud Drivegoogle plus instant uploadTijdens de WWDC keynote werd iCloud Drive onthuld: een clouddienst die zorgt dat je bestanden worden gesynchroniseerd en overal zijn te benaderen met je pc, Mac en iOS-apparaat. iCloud Drive vormt op iOS een brug tussen verschillende apps en is qua functionaliteit vergelijkbaar met Dropbox.

Daarnaast kan de vergelijking met Google+ worden getrokken: de foto’s op je iPhone worden nu namelijk allemaal geüpload naar iCloud (zonder het limiet van 1000 foto’s dus), al is de gratis ruimte die Apple gebruikers geeft  beperkt tot 5GB. Dit is alleen tegen betaling uit te breiden. Google+ biedt gebruikers onbeperkte ruimte voor het uploaden en bewaren van foto’s.

6. Spotlight en het webspotlight ios 8De ingebouwde Spotlight-zoekfunctie heeft vanaf  iOS 8  ook de mogelijkheid om het web te door te spitten om te vinden wat jij zoekt. De standaard zoekfunctie in Android heeft deze optie al jaren. Voer een zoekopdracht uit en je krijgt lokale zoekresultaten én resultaten van het web.

7. Interactieve notificatiesVrijwel alle apps in Android hebben de optie om notificaties te tonen voor binnenkomende berichten, updates en ga zo maar door. Daarnaast zijn er apps zoals Gmail die je de mogelijkheid geven om direct een notificatie op te volgen met een antwoord. Sinds iOS 8 biedt Apple ook een dergelijke functie aan. Handig, maar niet per se origineel dus.

8. Video’s en trailers in de App StoreVanaf iOS 8 zullen er in de App Store ook – indien relevant – video’s en trailers worden getoond bij apps. In Google Play zijn deze al langer beschikbaar en erg handig om een indruk te krijgen van een app. Soms moet je een app immers in beweging zien, om erachter te komen hoe deze precies werkt.

Zie jij nog meer overeenkomsten tussen de besturingssystemen? Laat het ons weten in een reactie!

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.