Het is geen geheim dat Google en Apple bij elkaar afkijken als het gaat om hun mobiele besturingssystemen. Deze dingen kan Apple echter nog van Android leren. Het is iOS vs Android.
Lees verder na de advertentie.
iOS vs Android: Dit kan Apple leren van Android
Het is de tijd dat nieuwe versies van de grootste mobiele besturingssystemen uitkomen. Android 8.0 (Oreo) start zijn langzame uitrol naar Android-toestellen en iOS 11 knalt later dit jaar direct op een hoop iPhones. In de meeste grote updates van Android en iOS zien we wel iets terug van de andere partij. Maar welke dingen kan Apple nog van Android leren? We zetten wat op een rij.
1. Notificaties
Iets waar Android al langere tijd veel beter in is vergeleken met iOS, is notificaties. Android geeft meer apps toegang tot de notificaties, zodat je direct in het berichtje een reactie typt zonder de bijhorende app te openen. Tevens bundelt Android de notificaties heel slim, zodat je niet een vervelende lange lijst moet doorlopen als je een tijd niet naar je telefoon hebt gekeken.
Met Oreo krijgt Android ook hele handige notificatiekanalen. Dit betekent dat je veel meer controle hebt over waar je wel en niet notificaties over wil ontvangen en of die notificaties geluid mogen maken. Wil je pas later over een notificatie nadenken? Dan snooze je deze.
2. Splitscreen en picture-in-picture
Op Android is het sinds Android 7.0 (Nougat) mogelijk om twee apps onder elkaar op het scherm te gebruiken. Vanaf Oreo is het zelfs mogelijk om een picture-in-picture-modus te gebruiken. Apple denkt dat het iPhone-scherm te klein is voor deze functie, maar de grote versies van de moderne iPhones zijn enorm. Er is zoveel ruimte om productiever te werken. De restrictie om maar één app in beeld te hebben voelt verouderd.
3. Autofill
Met Oreo speelt Android heel fijn samen met onder andere wachtwoordmanagers. De Autofill API laat je namelijk formulieren automatisch invullen door third party-apps zoals LastPass, 1Password en anderen. Bij iOS zijn er ook mogelijkheden, maar deze werken niet zo fijn samen met third party-apps.
4. Thuisscherm aanpassen
Android geeft je een hele hoop mogelijkheden om je thuisscherm aan te passen. Apple houdt er echter van om iedereen dezelfde ervaring te geven, zelfs als je liever iets anders wil. Met iOS 11 krijgen iOS-gebruikers eindelijk ook de mogelijkheid om het Bedieningspaneel aan te passen, maar het is nog erg beperkt. Geef iOS-gebruikers in ieder geval de mogelijkheid om apps aan de onderkant van het scherm te plaatsen in plaats van enkel de bovenkant.
5. Slimme selecties
Vanaf Oreo snapt Android wat voor tekst je selecteert en welke acties daarbij horen. Als je bijvoorbeeld een telefoonnummer selecteert, dan geeft Android je een shortcut om dat nummer te bellen. Selecteer je een adres, dan krijg je de mogelijkheid om direct dat adres in Google Maps op te zoeken. Dit zorgt ervoor dat je steeds minder hoeft te kopiëren en plakken.
6. Een terugknop
Een vaste terugknop is bijzonder fijn in Android, maar in iOS is dit er niet. Hierdoor moet je op verschillende manieren terug naar het vorige scherm en dat voelt totaal niet gebruikersvriendelijk. iOS-apparaten hebben een enkele knop en die brengt je direct terug naar het hoofdscherm.
Kan Apple nog meer leren van Android? Laat van je horen in de reacties.