Het zal je niet ontgaan zijn dat Apple gisteren de nieuwe iPhones heeft onthuld. Dat ging met veel bombarie en door het uitlichten van talloze ‘innovatieve’ nieuwe features. Veel daarvan kennen Android-bezitters echter al jaren.
Lees verder na de advertentie.
Hieronder hebben we een overzicht gemaakt met iPhone 6S features die in Android al langer aanwezig zijn. Uiteraard wordt er andersom ook wel eens leentjebuur gespeeld, maar de reden dat we juist onderstaande features uitlichten, is omdat ze niet zo innovatief zijn als Apple ons wil doen geloven.
1. 3D Touch
De meest interessante vernieuwing die de iPhone 6S brengt is een technologie die Apple 3D Touch noemt. Het is een variant op Force Touch dat we kennen van de Apple Watch en MacBook, die het mogelijk maakt dat het scherm drie niveau van druk kan onderscheiden. In de interface en in apps kun je zachtjes drukken om een preview van een bericht of link te zien, of harder drukken om een functie te starten. Tik bijvoorbeeld op de Facebook-app voor een contextgevoelig menu waarmee je snel je status kunt delen. Met de Kaarten-app kun je op deze manier snel je huidige locatie markeren.
Een soortgelijke feature werd zes jaar geleden al geïntroduceerd in Android 2.0 Eclair (api level 5). Een ontwikkelaar heeft zelfs een eenvoudige app gemaakt die demonstreert hoe Android de druk die wordt uitgeoefend op het scherm kan meten. Deze Force Touch Demo kun je ook zelf uitproberen. De Huawei Mate S is overigens pas de eerste Android-smartphone die Force Touch gebruikt (en als unieke feature aanprijst), al krijgen we in Nederland en België gek genoeg alleen het model zónder deze feature.
Ook vergelijkbaar is de Air View-functie die de Samsung Galaxy S4 introduceerde. Hiermee kun je door je vinger net boven het scherm te bewegen meer informatie tonen, zoals de inhoud van een foto-album of een samenvatting van een e-mail. Bij recentere Galaxy-toestellen is Air View echter niet meer aanwezig. Best zonde, omdat de functie goed werkt en de potentie had om een belangrijke nieuwe vorm van besturing in Android te worden.
2. Interactieve achtergronden
De iPhone 6S introduceert ook zogenoemde ‘Motion Wallpapers’. Voorheen kon het toestel alleen statische achtergronden tonen, maar vanaf nu kun je ook bewegende en interactieve plaatjes instellen als wallpaper. Op Android is dit al sinds jaar en dag mogelijk. Net als ‘Force Touch’ werden interactieve wallpapers geĂŻntroduceerd met Android 2.0 Eclair, zo’n zes jaar geleden dus.
Android heeft al zo’n 6 jaar interactieve wallpapers
Ondergetekende is nooit een fan van interactieve wallpapers geweest: ze vergen – zeker als je een goedkopere of oudere smartphone gebruikt – veel van de hardware en accu, en voegen qua functionaliteit weinig toe. Op de iPhone 6S kun je straks zogenoemde ‘Live Photo’s’ (meer daarover hieronder) instellen, maar op dit soort innovaties zitten Apple-fans waarschijnlijk niet te wachten.
3. Live Photo’s
Een andere iPhone 6S feature die tijdens de keynote als innovatief werd bestempeld, is Live Photo’s. Als je de camera-app van het toestel gebruikt, wordt er constant beeld opgenomen. Zodra je een foto schiet, worden anderhalve seconde voor en anderhalve seconde na de foto ook opgeslagen. Het resultaat is een kort fotootje dat je met een 3D Touch kunt afspelen.

Live Photo’s is een geinige toevoeging, maar natuurlijk niets nieuws. HTC introduceerde de feature vorig jaar al met Zoe, een video-app die ook automatisch korte video’s van je foto’s kan maken. Nokia was er zelfs een jaar eerder bij met Cinemagraph, een app die je met een druk op de knop geanimeerde gifs laat maken.
4. Filmen in 4K
De iPhone 6S en 6S Plus zijn de eerste telefoons van Apple die kunnen filmen in 4K. Daar heb je natuurlijk weinig aan als je geen settopbox of televisie hebt die met deze resolutie overweg kan, maar met het oog op de toekomst is de toevoeging prettig. Android-smartphones bieden al veel langer de mogelijkheid om 4K te filmen. De Sony Xperia Z2 was een van de eersten, maar ook de vlaggenschepen van Samsung, LG en HTC hebben een camera die filmpjes in 4K schiet. Wel hebben de meeste toestellen de beperking dat je slechts een paar minuten achter elkaar kunt opnemen, omdat anders de hardware oververhit raakt. Of dit ook bij de iPhone 6S (Plus) het geval is, is onduidelijk.
5. Spraakassistent die altijd luistert
Siri, de spraakassistent van de iPhone 6S (Plus), is straks te activeren met het stemcommando ‘Hey, Siri’, ook als de telefoon niet aan de oplader hangt. Sinds Android 4.4 is het op eenzelfde manier mogelijk om Google Now te starten met het commando ‘Ok, Google’. De functie moet echter wel ingeschakeld zijn via ‘Instellingen > Spraak’ en werkt alleen als het scherm aanstaat. Vervolgens kun je vanuit elke plek in Android snel een gesproken zoekopdracht starten.
Overigens heeft de originele Motorola Moto X uit 2013 die laatste beperking niet: het toestel kan Google Now ook activeren als het is vergrendeld en niet wordt opgeladen. Siri en Google Now hebben, naast de manieren om ze te activeren, nog veel meer met elkaar gemeen. Wel moeten we Siri nageven dat de spraakassistent in sommige gevallen wat persoonlijker aanvoelt.
6. Selfie Flash
In tegenstelling tot Android-toestellen als de HTC Desire Eye, Sony Xperia C5 Ultra en Honor 7 heeft de iPhone 6S (Plus) geen flitser aan de voorkant, als is er wel iets gevonden op het maken van selfies in het donker. Wanneer je met de 5 megapixel-frontcamera een zelfportret schiet, licht het display kort op om zo te fungeren als flitser. Oplettende Android-gebruikers herkennen deze functie waarschijnlijk van de Google Camera, die al langer de mogelijkheid heeft om het scherm als flitser te gebruiken. De ‘Selfie Flash’-modus zagen we eerder ook op de LG G3, die sowieso veel handige opties heeft voor het schieten van zelfportretten.
Feest van herkenning
Het Apple-event dat gisteren plaatsvond, was dan ook een feest van herkenning voor Android-liefhebbers. Veel iPhone 6S features zijn al eerder aan bod gekomen op Android. Soms in aangepaste vorm en soms wel overduidelijk ‘gejat’ van concurrerende toestellen. En hoewel afkijken meer regel dan uitzondering is op de smartphonemarkt, vinden we het maar niks als bekende features worden gepresenteerd als nieuwe innovaties.
Iets toe te voegen aan dit verhaal? Deel je mening in de comments.