Als verstokte Android-gebruiker drie maanden met de iPhone

Redactie
20 november 2015, 19:35
7 min leestijd
Als verstokte Android-gebruiker drie maanden met de iPhone

Als verstokte Android-gebruiker de overstap maken naar iOS. Is dat makkelijk, wat ga je aan Android missen en hoe bevalt zo’n iPhone na een paar maanden? Daniel zocht het uit.

Lees verder na de advertentie.

Voor mijn werk schrijf ik zowel over Android als iOS. Ik heb de afgelopen jaren veel vaker Android dan iOS gebruikt, omdat ik laatstgenoemde te gesloten vond. Maar toen iOS 8 de mogelijkheid kreeg om te delen via zelf ingestelde apps, was ik toch wel heel benieuwd hoe Apples mobiele besturingssysteem zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld. Sinds augustus van dit jaar heb ik de iPhone 6 en iPhone 6S met iOS 9 gebruikt en dit zijn mijn bevindingen.

Wat ik heb gemist?

Notificaties

De notificaties op iOS zijn werkelijk een drama. Ze zijn onoverzichtelijk, in-your-face en bieden weinig opties. Het notificatiesysteem van Android is écht goed en dat besef je je pas zodra je geen Android meer gebruikt. Bij mijn iPhone 6S scrol ik door die hele stroom aan notificaties heen, bij Android heb ik in één oogopslag een overzicht van de meldingen. Er is zelfs een icoontje om alle meldingen weg te vegen, terwijl meldingen bij iOS per dag in het systeem blijven staat totdat je op een kruisje drukt. Waanzin.

→Lees ook onze lofzang over Android notificaties

Apps die actief blijven

Als vaste gebruiker van een VPN-dienst is het belangrijk dat apps op de achtergrond kunnen draaien wanneer ze dat willen. Bij iOS gaat dat wat lastiger, omdat het systeem zich na een periode van inactiviteit een speciale slaapmodus inschakelt. Dit zorgt ervoor dat een VPN-dienst in combinatie met iOS niet helemaal fijn werkt, variërend van verbroken connecties tot time-outs. Bij Android heb ik bijvoorbeeld nooit problemen met een VPN. De mogelijkheid om op de achtergrond actief te blijven, geldt voor meer apps, zoals wachtwoordkluis LastPass.

LastPass

LastPass biedt een bijzonder handige functie op Android: de mogelijkheid om automatisch logingegevens bij apps in te vullen. Als je vaak van telefoon wisselt is deze functie echt onmisbaar. Bij iOS bestaat een soortgelijke functie, maar alleen als de ontwikkelaar dit aan zijn app toevoegt. Je raadt het al: dit gebeurt nauwelijks, waardoor je dus veelvuldig logingegevens van de LastPass-app naar andere apps aan het kopiëren en plakken bent.

ing-mobielbetalen

NFC-features

De nfc-chip van Android-smartphones is open. Dit betekent dat elke ontwikkelaar apps en features voor de nfc-chip kan maken. Zo gebruik ik graag Mobiel Betalen van ING om via mijn smartphone af te rekenen. Of om een digitaal visitekaartje via nfc te delen. Of om de versleutelde inlogcodes van mijn Yubikey in  de bijbehorende  Authenticator-app te tonen. De technologie achter nfc is enorm fijn en ik mis die functies enorm op iOS. De iPhone 6 en 6S beschikken beide over een nfc-chip, maar deze is door Apple dichtgetimmerd. Alleen Apple Pay kan gebruikmaken van de chip en deze betaaldienst is nog niet eens in de Benelux  beschikbaar.

De nfc-chip in de iPhone 6(S) is niet door derden te gebruiken

Android Wear

Android Wear-smartwatches zijn in veel gevallen mooier en goedkoper dan de Apple Watch. Ondanks dat Google Android Wear compatibel heeft gemaakt met iOS, zorgt Apple voor veel beperkingen. Zo ontvang je van veel apps geen meldingen (maar dat is niet per se Apples schuld), maar kun je ook niet vanaf je pols op meldingen reageren. Dat is juist wat Android Wear zo aantrekkelijk maakt: met je smartwatch reageren op een WhatsAppje of een e-mail archiveren.

→ Lees ook Android Wear voor iOS: dit kun je er (niet) mee

Snel delen

Android heeft al sinds het begin een uitgebreide deelfunctie, waarmee je content vanuit de ene app gemakkelijk via een andere app kunt delen. Dat heeft iOS sinds versie 8 ook, maar Android blijft hierin toch heer en meester. Zo zijn met Android 6.0 Marshmallow de mogelijkheiden uitgebreid middels Direct Share, waarmee je content direct met een specifiek persoon kunt delen. Communiceer je vaak met een specifiek iemand via Telegram? Dan staat deze persoon bovenaan en kun je direct iets via Telegram naar hem of haar  sturen.

lofzang voor Google Foto's

Google Foto’s

Google Foto’s is een enorm fijne fotodienst. Gratis ongelimiteerde back-ups, uitgebreide deel- en zoekmogelijkheden en overal en altijd toegang tot je foto’s. Google Foto’s is ook beschikbaar voor iOS, maar is afhankelijk van de officiĂ«le foto-app van Apples besturingssysteem. Zo verwijder ik regelmatig foto’s vanuit Google Foto’s, die vervolgens nog in mijn galerij staan. Het is zo vervelend dat Apple je geen keuze geeft om een andere foto-app te gebruiken dan zijn eigen – en dat is grotendeels typerend voor iOS.

Echte opslagruimte

Bij Android kun je eenvoudig  toegang krijgen tot de bestanden die op je interne geheugen staan, bijvoorbeeld met een bestandsbeheerder. Even een bestandje vanaf je computer op je smartphone zetten en met een app openen? Dat gaat bij de iPhone niet zo gemakkelijk. Koppel je het toestel aan een Windows-pc of Mac, dan kun je enkel foto’s overzetten.

googlenow-gr

Google Now

Google Now maakt mijn leven gemakkelijker. Is er file op de weg en moet ik eerder vertrekken? Google Now laat het weten. Zijn er pakketjes van webwinkels naar mij onderweg? Ook dat staat in Google Now. Door de gelijknamige launcher te gebruiken, integreer je de slimme dienst diep in de smartphone. Bij iOS kun je de officiĂ«le Google-app downloaden, maar deze  biedt lang niet de ervaring van de geĂŻntegreerde variant. En Siri? Tsja, dat is nog maar een baby vergeleken bij Google Now.

Google Now is veel functioneler dan Siri

Uitgebreide contactenlijst

De contactenlijst van iOS is erg karig. Het is gewoon een witte lijst met namen. De contacten en telefoon-app van Android zijn – in het geval van de Nexus – echt vele malen mooier. Ik houd mijn contactenlijst graag netjes, en hetgeen dat iOS biedt – onder andere zonder afbeeldingen in de lijst en zonder koppeling met andere apps – valt elke keer weer tegen.

Wat ik niet heb gemist

Chrome

Googles browser Chrome mag dan al mijn bookmarks en wachtwoorden zonder problemen tussen apparaten synchroniseren, de prestaties van de browser zijn vergeleken met Safari van iOS echt een stuk minder. Heftige haperingen tijdens het scrollen en vastlopers horen erbij, terwijl Safari tijdens het surfen nauwelijks een keer hapert. Maar ja, die heeft dan weer niet al mijn bookmarks en inloggegevens.

Het gros van de apps

Als ik eerlijk ben, heb ik maar weinig apps gemist. De meeste iOS-versies van de apps die ik gebruik – van Twitter en Slack tot ING Bankieren en Spotify – zijn net zo goed als de Android-versie en in sommige gevallen zelfs beter (zoals de Twitter). Daarnaast werken apps op iOS in het algemeen soepeler dan op Android. Dat wil zeggen: met minder haperingen of vastlopers. Ook  voelt iOS soms stabieler aan dan Android, hoewel laatstgenoemde de afgelopen jaren wel echt flinke stappen heeft gezet om een vloeiendere ervaring te bieden.

nexus 5x review

De accuduur

De accuduur van iPhones is in veel gevallend een stuk beter dan die van Android-toestellen. Uitzonderingen als de Moto X Play daargelaten, is  het fijn om met een iPhone veelal het einde van de dag te halen. Vooral de iPhone 6 Plus en 6S Plus bieden echt een indrukwekkend goede accuduur die ik jammer genoeg niet al te vaak bij Android-smartphones tegenkomen.

Software-ondersteuning bij Android blijft ondermaats

Googles updatebeleid

iPhones blijven voor een vrij lange tijd up-to-date. De iPhone 4S uit 2011, zo’n vier jaar oud, heeft nog de update gekregen naar iOS 9. Dat zie je niet vaak in de Android-wereld: een telefoon die na vier jaar nog steeds van updates wordt voorzien. Ter vergelijking: de Nexus 4 van Google uit 2012 krijgt niet eens een officiĂ«le update naar Android 6.0 Marshmallow. Het zou anno 2015 heel normaal moeten zijn dat je een smartphone koopt en dat deze minimaal vier jaar wordt ondersteund.

iPhone duurtest: het oordeel

Het is vrij gemakkelijk om de overstap naar iOS te maken. Je kunt de contactenlijst van Gmail gewoon synchroniseren met de iPhone en bijna alle populaire apps zijn ook beschikbaar voor iOS. Enige nadeel: sommige apps moest ik opnieuw kopen. Bijna alle Google-apps zijn te downloaden in de App Store, waardoor je grotendeels alle Android-diensten ook fijn op iOS kunt gebruiken. Denk aan Inbox by Gmail, Google Maps of Google Keep. Toch mis ik meer aan Android dan de voordelen die iOS biedt.

Ik blijf wisselen tussen Android en iOS om de ontwikkelingen van beide platformen in de gaten te houden. Hoewel ik met iOS een soepelere gebruikerservaring heb, werk ik met Android productiever. Die innerlijke strijd blijft ik voorlopig nog wel voeren, gezien de ontwikkelingen rondom beide besturingssystemen. Als nerd bots ik enorm met de beperkingen die Apple oplegt, maar als consument vind het ook wel fijn dat iOS zonder al te veel aanpassingen gewoon goed werkt.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu