‘Irisscanners worden populairder dan vingerafdrukscanners’

Erwin Vogelaar
21 september 2016, 20:35
2 min leestijd
‘Irisscanners worden populairder dan vingerafdrukscanners’

Mogelijk gaan irisscanners de inmiddels volledig ingeburgerde vingerafdrukscanners vervangen, vanwege veiligheid en gemak. De grootste drijfveer moet mobiele betalingen zijn.

Lees verder na de advertentie.

Irisscanners

Hoewel Android-toestellen nog maar net starten met irisscanner, kan deze technologie de nu populaire vingerafdrukscanner gaan inhalen. Met de Samsung Galaxy Note 7 heeft de irisscanner geen uitzonderlijk succesvolle start. Toch denkt het bedrijf ABI Research dat in 2021 bijna 300 miljoen smartphones een irisscanner hebben.

Irisscanners zijn een van de veiligste manieren om de identiteit van een smartphonegebruiker vast te stellen. “De iris is onveranderlijk, beschermd en een volledig unieke eigenschap van het menselijk lichaam”, verklaart analist Marina Lu van ABI Research.

irisscanner
Fujitsu heeft een Android-toestel met een irisscanner voor de Japanse markt.

De analist verwacht dat de groei van het gebruik van irisscanners voornamelijk gestuurd zal worden door de opkomst van betalingen met je smartphone. “We zien dat gebruikers nog steeds op hun hoede blijven als het gaat om mobiele betalingen door bezorgdheid over de veiligheid. Irisscanning zal helpen om de adoptie van mobiele betalingen verder door te zetten.”

Een voordeel van irisscanners is tevens dat je geen fysiek contact nodig hebt. Hierdoor is het niet alleen veiliger, maar werkt het ook prettiger. “Op dit moment is irisscanning nog een aanvulling op het scannen van vingerafdrukken, maar we verwachten dat de technologie in populariteit gaat stijgen door verbeterde stabiliteit en minder gevoeligheid voor beschadigingen”, stelt Lu. Vingerafdrukken zijn vergeleken met irissen gevoeliger voor schade. “Hoewel irisscanning nu nog gericht is op high-end modellen, voorspellen we dat het op de lange termijn ook beschikbaar zal zijn in betaalbare smartphones.”

Toestellen met een irisscanner

De Galaxy Note 7 is niet het enige toestel op de markt met een irisscanner. Microsoft heeft bijvoorbeeld enkele Windows-telefoons met de technologie ingebouwd. Fujitsu heeft een toestel met een irisscanner dat exclusief in Japan uitgebracht wordt, maar wel Android draait.

Bron: ABI Research
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu