Is de GT-i7500 Galaxy de Android-held van Samsung?

Wouter Nijsen
4 november 2009, 23:56
7 min leestijd
Is de GT-i7500 Galaxy de Android-held van Samsung?
galaxy

Android groeit snel nu steeds meer toestelfabrikanten het besturingssyteem omarmen en er meer Android-telefoons op de markt komen. In Nederland was HTC als eerste van de partij met de HTC Dream, die hier verkocht werd als T-Mobile G1. Na de komst van de HTC Magic ging het een stuk sneller en kwam Samsung als tweede fabrikant met een eigen Android-telefoon op de markt. De GT-i7500 moest het pad effenen voor meer Android-telefoons van Samsung. De vraag is: lukt dit? Het is geenszins de bedoeling  dat dit  de zoveelste review van de Samsung Galaxy gaat worden, maar meer een ervaringsverslag van enkele weken Galaxy-gebruik. Eigenlijk is er één centrale vraag:  is de Galaxy  de Android-held van Samsung? Wat valt mee en wat valt tegen?  Vergeefs zul je dan ook zoeken naar detailfoto’s met welk knopje waar zit, welke functie het heeft of vergelijkingsfoto’s met andere Android-toestellen.

Lees verder na de advertentie.

Wat valt mee?

Design en beeldscherm
Tussen de kromme kinnen van de Android-telefoons van HTC doet de Galaxy heel gewoontjes aan. Het toestel past perfect tussen de rest van de modellen van Samsung. Het toestel ligt lekker in de hand en de knoppen zijn goed te bedienen. Wat zeker in positieve zin opvalt is het enorm heldere en scherpe Amoled-beeldscherm. In vergelijking met het scherm van de Samsung komt de T-Mobile G1 er maar bleekjes van af. De kleuren zijn fris en het detail is hoog. Overigens zul je op de Galaxy tevergeefs zoeken naar een aangepaste interface.

Snelheid en geheugen
Out of the box presteert de Galaxy zeer goed. Het toestel reageert snel en programma’s openen vlot. Standaard heeft de Galaxy een interne SD-opslag van 8GB en 1GB geheugen beschikbaar voor het installeren van applicaties. Ruim voldoende dus voor het opslaan van foto’s en muziek, en natuurlijk het installeren van programma’s. Een melding van te weinig geheugenruimte zul je niet erg snel tegenkomen en zelfs het starten van het navigatieprogramma CoPilot had geen vreemde geheugenmeldingen tot gevolg. Toch is er hier iets vreemds aan de hand waardoor we het thema snelheid later nog eens terug gaan zien.

Telefoneren
Ja, met een smartphone kun je ook nog bellen. En dat gaat heel goed met de Galaxy. Het volume is hoog genoeg en de geluidskwaliteit prima in orde. Geen ruis, echo of galm. Wellicht nog belangrijker: prima ontvangst van het GSM-signaal.

GPS
Anders dan bij de T-Mobile G1 heeft de Galaxy behoorlijk vlot een GPS-fix, zelfs in stedelijk gebied. Wat daarnaast opvalt is dat de GPS-ontvangst goed op peil blijft. Bij mijn testroute door de stad Groningen bleef het signaal ook in smalle straten met relatief hoge bebouwing voldoende om normaal te kunnen navigeren. Dit in tegenstelling tot de iPhone 3G, die gelijktijdig voor dezelfde route werd gebruikt.

galaxy1

Wat valt tegen?

Uithoudingsvermogen
Ondanks het feit dat de Galaxy een 1500mA accu meekrijgt is het een hele kunst de dag zonder bijladen door te komen. Bij matig gebruik was ‘s avonds rond 18:00 uur de fut er bij de Galaxy wel uit. Op zo’n dag gaat het toestel rond 05:30 aan voor het lezen van mail, Twitter en diverse fora. Samen ongeveer een half uurtje. De rest van de dag ongeveer een half uur bellen, één uur mailen en 2,5 uur feeds en fora lezen. Niet echt zwaar gebruik. Vermoedelijk vraagt het heldere scherm toch meer energie dan je in eerste instantie van de gebruikte Amoled-techniek zou verwachten. Met dusdanig weinig uithoudingsvermogen ga je de strijd niet winnen. Zelfs de als niet bijster fit bekend staande G1 overtroeft hier de Galaxy.

Snelheid
Op het eerste gezicht lijkt de snelheid van de Galaxy prima, maar na verloop van tijd wordt het toestel trager. Gedurende de dag duurt het steeds langer voordat een programma geopend wordt. Ook komen er vaker foutmeldingen in beeld vanwege een gecrashed proces of een force close. Onderzoek met een taskmanager biedt geen uitkomst. Anders dan e-mail, twitter en de browser staan er geen applicaties open. Het kan zijn dat er diverse processen ongemerkt op de achtergrond blijven draaien. Hierdoor doet deze GT-i zijn type-aanduiding zeker geen eer aan.

Verbindingen
De Galaxy heeft aanzienlijke moeite om Wi-Fi- en Bluetooth-verbindingen in de lucht te houden. Bluetooth valt zonder reden spontaan uit en de Wi-Fi-verbinding komt niet opnieuw tot leven als je het toestel uit standby haalt. Het lijkt er op dat de problemen rond het uithoudingsvermogen, snelheid en de vebindingen met een ROM-update naar versie IH8 op te lossen zouden zijn. Maar dat is eenvoudiger gezegd dan gedaan want nu beginnen de problemen pas echt!

PC-software en ROM-updates
Samsung heeft ervoor gekozen de communicatie tussen computer en Android-telefoon via de PC Studio-software te laten verlopen. Dit is een algemeen pakket dat te gebruiken is voor diverse Samsung-telefoons. Met de PC-Studio kun je muziek en foto’s op het toestel zetten en je telefoonboek en SMS-berichten beheren. Daarnaast heeft PC-Studio een update-utility voor het installeren van ROM-updates. Echter zit er iets fundamenteel mis is in deze software.

Ten eerste is het alleen Windows-software waardoor Mac-gebruikers helemaal buitengesloten zijn bij Samsung, een kwalijke zaak. Ten tweede wordt de GT-i7500 Galaxy in het geheel niet herkend door de PC-Studio!  Het vervelende is dat dit niet structureel voor alle Galaxy-toestellen is, maar exemplarisch. Wordt een toestel niet door de software herkend dan kun je alle oplossingen die in de diverse fora worden aangedragen proberen maar het resultaat blijft hetzelfde, geen verbinding dus geen ROM-update. Ook de helpdesk van Samsung biedt hierbij geen oplossing. Zelf vinden ze uiteraard wel dat ze een oplossing bieden, maar werken doet deze van geen kant. Op mijn vraag waarom de Galaxy niet samenwerkt met PC-Studio en hoe ik aan updates moet komen kreeg ik het volgende ‘verhelderende’ antwoord:

U heeft enkele vragen over uw GT-I7500.

Allereerst geeft u aan wanneer de update naar Android 1.6 beschikbaar
zal zijn. Indien deze nog niet bij uw Telefoon Bijwerken staat, dan
wordt de upgrade automatisch naar u gezonden. Ik heb geen indicatie over
een tijdstip of datum.

Daarnaast is het toestel te synchroniseren met Gmail. Samsung PC Studio
zal hier niet op werken, aangezien dat programma voor Windows en Outlook
gemaakt is.

Hierbij wordt verwezen naar een menufunctie die niet op de Galaxy aanwezig is en dus niet geraadpleegd kan worden. Dit terwijl er een update-functie in de PC Studio aanwezig is. Notabene de website van Samsung UK geeft aan dat de PC Studio de enige weg is om een ROM-update te installeren. Wat Gmail met Outlook en Windows te maken heeft is mij een volkomen raadsel. Als Samsung vaste voet aan de grond in Androidland wil krijgen moeten ze snel zorgen voor een degelijke en eenvoudige methode om een een ROM-update uit te voeren, het liefst via een stand-alone update utility die via je PC of Mac te starten is zonder tussenkomst van een PC Studio of andersoortige  phone-suite.

Eigenlijk moet dat niet zo moeilijk zijn. De Windows Mobile-toestellen van de Koreaanse fabrikant krijgen al jaren op deze manier hun updates en dat werkt prima. Het is overigens niet de bedoeling hier een waardeoordeel uit te spreken over de support-medewerkers van Samsung. Het sterke vemoeden bestaat dat Samsung Nederland eenvoudigweg nog niet goed op de hoogte is van de (on)mogelijkheden van hun Android-toestel.

Eindoordeel

Terugkomend op de oorspronkelijke vraag, ‘Is de Galaxy  de Android-held van Samsung?’, kan het antwoord kort zijn: nee. Niet in de huidige vorm, in ieder geval. In de basis is er met de Galaxy niets mis. Alleen de brakke ROM-versie waarmee  de Galaxy  is uitgeleverd doet de pluspunten van het toestel teniet. Dat de problemen met de ROM niet middels een eenvoudige procedure op te lossen zijn is ronduit knullig en onbegrijpelijk voor een grote fabrikant als Samsung, die met hun Windows Mobile-toestellen hebben bewezen wel goede smartphones met degelijke support in de markt te kunnen zetten. Samsung is van plan de komende tijd meer Android-toestellen op de markt te brengen. Voor de gebruikers hoop ik van harte dat de support op deze toestellen sterk verbetert om herhaling van dit hele verhaal te voorkomen.

* Bovenstaand verhaal is een ervaring met een standaard retailversie met de Samsung Galaxy die verder op geen enkele wijze  was aangepast of getweaked.

Categorie: Fabrikanten
Spotlight: Android
Merk: Samsung

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Spotlights Video's