Fabrikanten doen steeds vaker mooie beloftes over jarenlange updates, maar het is nu duidelijk dat je jezelf daar niet blind op moet staren.
Lees verder na de advertentie.
Jarenlange updates: een loze belofte?
In de wedloop om de beste specs is die van wie het langst updates levert het meest sympathiek. Niet de strijd om de snelste chip, het meeste werkgeheugen of de grootste batterij, maar hoe lang je daadwerkelijk een toestel kan gebruiken is nu iets om over op te scheppen.
Niet gek, want steeds meer mensen doen langer met hun smartphone. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook de portemonnee. Smartphone-upgrades zijn tegenwoordig lang niet zo baanbrekend meer als vroeger, waardoor jaarlijks een nieuw toestel kopen weinig nut heeft. Als een fabrikant dan kan beloven dat je al die jaren ook qua functies niet achter hoeft te lopen, is dat heel aantrekkelijk.
Op de website van de Fairphone 5 staat prominent dat het toestel tot zeker 2031 updates krijgt. Google zegt op zijn Pixel 9-website trots: “7 jaar lang Pixel-functiereleases en OS-en beveiligingsupdates”. Samsung zegt op zijn website: “Wij vinden de veiligheid van onze mobiele telefoons heel belangrijk. Wij garanderen consumenten daarom dat wij onze smartphones ten minste vier jaar vanaf de productintroductie met software-updates ondersteunen. Wij hebben hier hard aan gewerkt en zijn één van de weinigen in de markt die deze belofte doen.”

Batterijgezondheid
Maar voordat je jezelf blind staart op deze jaartallen, is het belangrijk om ergens rekening mee te houden. Google komt in een volgende Pixel-update met de mogelijkheid om de gezondheid van de batterij in je smartphone te controleren. Je ziet dan in het menu hoeveel het maximale percentage nog is en je krijgt tips om de levensduur te verlengen.Â
Dat is een waardevolle functie, zeker als de lange levensduur van een smartphone belangrijk voor je is. Je weet dan bijvoorbeeld goed wanneer het tijd wordt om de batterij te vervangen, waarna je weer enkele jaren vooruit kan. Toch zijn het nu juist de oudere Pixel-toestellen die deze functie niet krijgen. Zelfs de anderhalf jaar oude Pixel 8 Pro niet.
Volgens Google komt dit door de limieten van deze smartphones, maar gebruikers uitten op Reddit en de Issue Tracker van Google hun twijfels. Zo wordt er beweerd dat de functie al werkte op de Pixel 8 Pro, voordat hij weer verwijderd werd. Toch kan het natuurlijk zijn dat de informatie niet betrouwbaar genoeg was, waardoor Google besloten heeft hem toch niet naar oudere toestellen uit te rollen.
Na anderhalf jaar
Op deze manier lijkt Google met de Pixel-lijn nog een stapje meer op de iPhones van Apple. iPhones krijgen relatief lang updates, maar de beste nieuwe functies zijn exclusief voor de meest recente varianten om consumenten zo toch te verleiden om een nieuw toestel te kopen.Â
Hoewel het waanzinnig belangrijk is dat apparaten lang updates krijgen en we graag willen dat nog meer fabrikanten daar transparant over zijn, moet je deze beloftes wel met een korrel zout nemen. Qua beveiliging zit je al die jaren waarschijnlijk wel goed, maar qua functies is het maar afwachten.
Updatebeleid vergeleken
We zetten het updatebeleid van de verschillende smartphonemakers op een rij, zodat je goed voorbereid je volgende smartphone kan kiezen.
- Overzicht: het updatebeleid van Android-fabrikanten vergeleken (11 mrt)
- Huawei lanceert Mate 70-serie en neemt écht afscheid van Android (26 nov 2024)
- ‘Vaarwel Chrome OS: binnenkort draaien alle tablets op Android’ (19 nov 2024)
- Moet Google binnenkort Android afsplitsen? Dit is er aan de hand (17 okt 2024)
- Android-tablet resetten naar fabrieksinstellingen doe je zo (3 okt 2024)