De Samsung Galaxy S21 FE nu tijdelijk met €96 korting!

Jelly Bean marktaandeel voor het eerst groter dan Gingerbread

Redactie
9 juli 2013, 9:47
1 min leestijd
Jelly Bean marktaandeel voor het eerst groter dan Gingerbread
jelly bean marktaandeel

Android 4.x (Jelly Bean) is sinds vandaag groter dan Gingerbread. Dat maakt Google in zijn maandelijkse Android-update bekend. Dat het Jelly Bean marktaandeel voor het eerst groter is dan het marktaandeel van Gingerbread, is een belangrijke vordering in de Android-wereld. Android 4.1 en 4.2, die beide de naam Jelly Bean dragen, zijn goed voor 37,9 procent, Gingerbread staat op 34,1 procent geïnstalleerd.

Android 2.3 (Gingerbread) stamt uit 2010 en was een maand geleden nog steeds de grootste Android-versie, een onderdeel van Android dat veel kritiek krijgt. Zo klagen velen over de fragmentatie binnen Android en de nadelen hiervan, waaronder de grote verschillen voor het draaien van apps en de langzame updates van fabrikanten.

Lees verder na de advertentie.

chart-juli

Na Jelly Bean en Gingerbread is Android 4.0 (Ice Cream Sandwich) met 23,3 procent de grootste versie. Jelly Bean steeg in één maand met 4,9 procent, Gingerbread zakte met 2,4 procent. Hoewel het natuurlijk vreemd blijft dat het Jelly Bean marktaandeel pas jaren na de release van Gingerbread groter is, zijn de nieuwe cijfers ook een prestatie voor zowel Google als de fabrikanten.

Waarom het Jelly Bean marktaandeel zo lang duurde

De belangrijkste reden voor de fragmentatie is de updatecyclus van fabrikanten. Zo brengt Google een nieuwe Android-versie uit, maar moeten fabrikanten eerst weer hun eigen skin over Android plaatsen, hierna de software voor alle verschillende hardwareconfiguraties optimaliseren en als laatste de update naar alle toestellen uitrollen zonder dat er fouten tijdens het update-proces plaatsvinden. Android-apparaten die direct van Google afkomstig zijn, zoals de Nexus 4 (lees ook onze Nexus 4 review) uit de Nexus-lijn, krijgen direct de updates van Google binnen.

Via: Android Dev Center

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu