Waarschijnlijk voer je al jouw zoekopdrachten uit met Google. En waarschijnlijk weet je ook wel dat Google je resultaten geeft waar het meest aan verdiend wordt. Kagi is een zoekmachine waar jij zélf voor betaalt in ruil voor neutrale uitkomsten. Werkt dat?
Lees verder na de advertentie.
Is zoekmachine Kagi het waard om voor te betalen?
Ik ben oud genoeg om te weten hoe Google er in zijn begindagen uitzag. Een simpele zoekmachine zonder toeters en bellen. Terecht of niet, het werd gezien als een raam waardoor je naar het internet keek. Inmiddels zit er zoveel stof op dat raam, in de vorm van gesponsorde resultaten, dat je er nauwelijks nog doorheen kunt kijken. Bovendien verdient Google bakken met geld aan jouw data.
Er zijn de laatste jaren een paar betaalde alternatieven opgedoken die het anders doen. De meeste daarvan zijn ook alweer verdwenen, maar de zoekmachine Kagi wint steeds meer zieltjes. In ruil voor een vast bedrag of aantal opdrachten per maand krijg je de beste resultaten die Kagi kan vinden, zonder winstoogmerk. Bovendien bevat de zoekmachine geen trackers en wordt jouw data dus niet doorverkocht.
Hieronder zie je identieke zoekopdrachten op Google en Kagi. Het verschil is overduidelijk. Google kiepert een emmer gesponsorde resultaten over je uit, Kagi somt linkjes op met (hopelijk) nuttige informatie.


Kagi doet denken aan hoe Google ooit was. Het oogt misschien een beetje ouderwets, maar levert wel goede resultaten op. Het zijn er ook een stuk minder dan bij Google, waardoor je niet verdrinkt in informatie. Er staat een dollarteken voor het resultaat als een artikel mogelijk achter een betaalmuur zit.
Komt er toch een link voorbij die niet nuttig is? Dan klik je op de drie puntjes ernaast en kies je ervoor om deze website niet meer in je resultaten op te nemen. Vind je een website juist heel handig? Dan kun je op dezelfde manier meer informatie van dat domein opzoeken.
Net als Google biedt ook Kagi de mogelijkheid om op afbeeldingen, video’s of nieuws te zoeken. Heel handig is dat je ook podcast(afleveringen) kunt vinden over jouw onderwerp. Kogi biedt daarnaast een eigen alternatief voor Google Maps, al is dat wel heel eenvoudig.
Kosten
Je kunt Kagi gratis uitproberen, want de eerste honderd zoekopdrachten kosten je niets. Daarna heb je een aantal opties. Voor 5 dollar per maand kun je 300 keer zoeken met Kagi. Heb je meer nodig? Ongelimiteerde zoekopdrachten kosten 10 dollar per maand. Daarvoor krijg je ook toegang tot ‘FastGPT’, een AI-model.
Het duurste abonnement kost 25 dollar per maand en bevat ‘The Assistent’, een geavanceerde AI-hulp die je kunt inzetten voor zware taken op het gebied van programmeren en diepgaande onderzoeken.
Wil jij betalen voor betere zoekresultaten die bovendien geen inbreuk maken op je privacy? Laat het weten in de reacties onder dit artikel.
Lees het laatste nieuws:
- Trump onthult dure telefoon, maar de lancering verloopt armoedig (17 jun)
- Gezond schermgebruik: alles wat je moet weten over de nieuwe richtlijnen (17 jun)
- ‘Google Pixel 10 krijgt speciale macro-telelens voor close-ups’ (17 jun)
- ‘WhatsApp krijgt advertenties – grote kans dat je ze niet gaat zien’ (17 jun)
- Deze series en films ga je deze week streamen: A Minecraft Movie (16 jun)