De Samsung Galaxy S24 Ultra nu met de Galaxy Watch6 LTE cadeau!

Uitgelicht: 7 kleine toffe verbeteringen in Android P

Wouter Nijsen
8 maart 2018, 15:31
3 min leestijd
Uitgelicht: 7 kleine toffe verbeteringen in Android P

Het zal je niet zijn ontgaan dat de eerste versie van Android P is aangekondigd, en wij daarom al stil stonden bij de belangrijkste vernieuwingen. Daarnaast zijn er natuurlijk een heleboel kleine verbeteringen doorgevoerd. In dit artikel zetten we er een aantal op een rijtje.

Lees verder na de advertentie.

1. Rijkere notificaties

Een fijne verbetering van Android P heeft te maken met de notificaties. Die zijn namelijk een stukje slimmer geworden middels de ‘MessagingStyle’-feature. In P kunnen notificaties naast tekst ook foto’s en stickers tonen wanneer je de melding omlaag veegt.

android p verbeteringen

Misschien nog wel interessanter is dat Smart Reply aan notificaties is toegevoegd. Dit houdt in dat je automatisch antwoorden op ontvangen berichten ziet, wanneer je bijvoorbeeld de Berichten-app van Android gebruikt. Deze functie zit ook in Gmail, Inbox en de eigen Reply-app, en zal een volledig onderdeel zijn van P.

Ook interessant: Opinie: Google-experiment Reply toont de kracht van Android

2. Batterijbesparing uitgebreider

De Batterijbesparing-functie van Android gaat op de schop. Niet alleen verdwijnen de oranje balken aan de onder- en bovenkant wanneer je de functie inschakelt, je hebt ook meer opties om de stand in te schakelen. Waar je in Android Oreo de feature automatisch kan aanzetten bij een accupercentage van 15 of 5 procent, heb je in Android P meer vrijheid. In de update kun je een percentage kiezen tussen de 5 en 70 procent om Batterijbesparing automatisch in te schakelen. Overigens kun je de optie ook gewoon handmatig activeren, net als in Oreo.

3. Markup

Ook handig: Android P heeft een ingebouwde tool om screenshots mee te bewerken. Eerst had je daar een andere app voor nodig, maar in P geeft de software je direct de optie om te bewerken, als je een schermafbeelding maakt. De feature heet ‘Markup’ en geeft de opties om aantekeningen op je screenshot te maken, als je bijvoorbeeld iets wil uitlichten. Ook kun je de afbeelding bijsnijden.

android p verbeteringen

4. Vernieuwd instellingenscherm

Voor het vernieuwde instellingenscherm lijkt Google afgekeken te hebben bij Samsung. De instellingen krijgen wat meer kleur door middel van nieuwe icoontjes, die erg aan Samsungs Experience-skin doet denken. Functioneel verandert er weinig, maar het lijkt erop dat Google de verschillende opties vooral duidelijker wil weergeven. Het maakt het geheel wel iets drukker.

5. Meer bluetooth-opties

Met Android 8.1 werd het al mogelijk om de accustatus van verbonden bluetooth-apparaten te checken, en in P zijn er nog wat opties toegevoegd. Een voorbeeld hiervan is de mogelijkheid om meerdere bluetooth-apparaten aan één Android-toestel te koppelen. Dat zijn er nu maximaal vijf, in plaats van twee.

Verder wordt duidelijker aangegeven welke bluetooth-apparaten zijn verbonden en zie je meerdere sliders voor het regelen van het volume.

6. Pixel Launcher iets aangepast

De Pixel Launcher, die standaard op Googles Pixel-toestellen geïnstalleerd staat, krijgt een iets andere look. De onderkant van de launcher is namelijk doorzichtig geworden, wat het iets duidelijker maakt dat je over dat gedeelte van het scherm moet vegen om de app-drawer te openen.

Functioneel verandert er weinig: je scrollt nog steeds verticaal tussen je apps en ziet bovenin een zoekbalk. Naast die balk zit voortaan wel een microfoon-icoontje om snel de Google Assistant te activeren.

7. Veel andere kleine verbeteringen

Tot slot zijn er een heleboel andere verbeteringen die Android P net iets slimmer en uitgebreider maken. Zo is de tekstselectie-tool iets duidelijker gemaakt, zodat je beter ziet welke letters je wel of niet selecteert. Ook kun je apps geforceerd stoppen door het icoontje lang ingedrukt te houden, zijn de volumeknoppen voortaan aan de rechterkant van het scherm te vinden en heeft de niet storen-modus maar één stand gekregen.

De komende maanden verschijnen nieuwe testversies van Android P, waar ook andere features in worden verwerkt. Schrijf je in voor de nieuwsbrief of download de Android Planet-app om al het nieuws over Android P te volgen.

Lees meer over Android P

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu