Maritieme netwerkkosten: zo voorkom je een hoge rekening op zee

Redactie
5 november 2015, 14:22
3 min leestijd

Na je vakantie een rekening van 500 euro ontvangen voor dataverbruik in Noorwegen, terwijl je op vakantie was in Engeland? En je had toch echt een bundel voor Europa  aangeschaft? Het kan wanneer je over zee bent gereisd.

Lees verder na de advertentie.

Na alle horrorverhalen over onverwacht hoge rekeningen in het buitenland, heeft iedereen wel door dat je je roaming moet uitzetten in het buitenland en dat bellen duurder is. Veel providers bieden nu ook speciale bundels aan voor vakanties in Europese landen of daarbuiten. De data, smsjes en belminuten die je verbruikt in het vliegtuig en op schepen vallen echter (vaak) niet in deze speciale bundel, en dat kan voor onplezierige verrassingen zorgen.

Uitzondering op voordeelbundels

Zo’n beetje iedereen  heeft  in een vliegtuig zijn  telefoon uit of op vliegtuigstand staan, dus onverwacht hoge kosten na een vliegreis komen nauwelijks voor. Mensen die tijdens hun reis een (redelijke) afstand afleggen op zee, bijvoorbeeld via een  veerboot, krijgen echter vaak te maken met onverwacht hoge kosten. Zij laten namelijk  vaak hun mobiele gegevens  aanstaan tijdens de vaart, helemaal als ze een speciale voordeelbundel voor het buitenland hebben afgesloten en dus, voor hun eigen gevoel, binnen Europa blijven.

kosten maritiem netwerk

En dat is waar het mis gaat. De zee valt voor veel providers namelijk buiten de voordeelbundel. Stel, je hebt een Europese voordeelbundel aangezet en gaat in Nederland aan boord van de ferry naar Newcastle. Voor jouw provider verlaat je dan Europa, welke je weer binnenkomt in het Verenigd Koninkrijk. Tijdens die reis maakt je telefoon vervolgens verbinding met het zogenaamde maritieme netwerk, bijvoorbeeld het Noorse Maritime Communications of het Italiaanse TIM Maritime Services.

Voordeelbundels gelden niet op zee

Op de specificatie van de rekening is het dus mogelijk een ander land aan te treffen. Het gaat hier dus niet om een land waar je geweest zou zijn, maar om een land van wiens maritieme netwerk jij gebruik hebt gemaakt.

Hoge kosten maritiem netwerk voorkomen

kosten maritieme netwerk

Deze netwerken maken het mogelijk om aan boord te bellen, smsjes te versturen of data te gebruiken via de satelliet. Op zee is er immers geen 3G- of 4G-verbinding beschikbaar. Alleen vallen deze netwerken negen van de tien keer niet onder de voordeelregeling voor het buitenland van providers. En duur grapje, want 1MB aan data via een maritiem netwerk kost bij bijvoorbeeld T-Mobile 10 euro, bij KPN kost één minuut bellen maar liefst 3 euro per minuut en bij Vodafone betaal je 9,10 euro per MB. Wat het nog lastiger maakt, is dat deze informatie ver in de krochten van het internet verscholen is. Alleen T-Mobile legt netjes uit  dat je op zee en in de lucht extra betaalt. Hoewel, Vodafone vermeldt in hele kleine lettertjes dat maritieme netwerken niet binnen  hun Voordeelbundel vallen.

Wat je het beste kunt doen voordat  je aan boord gaat, of eigenlijk altijd als je op vakantie bent, is de optie ‘Handmatig netwerk selecteren’ aanzetten.  Selecteer vervolgens je eigen Nederlandse netwerk, dan is de kans klein dat hij vervolgens aan boord ‘automatisch’ (want dat staat uit) verbinding maakt met het maritieme netwerk. Hierna  selecteer je in het land van aankomst de provider die je daar gebruikt.

Op deze manier heb je kans dat je aan boord nog vrij lang kunt profiteren van je eigen landnetwerk langs de kust, die ook steeds verder zee-inwaarts worden uitgebreid. Als je helemaal geen risico wilt lopen, kun je je mobiele netwerk het beste helemaal uitzetten.

Is jou dit wel eens overkomen? Laat het ons weten in de comments onder dit bericht.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu