Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

KPN en T-Mobile rollen 5G uit, maar grote snelheidswinst pas in 2022

Michel van 't Klaphek
28 juli 2020, 8:00
3 min leestijd
KPN en T-Mobile rollen 5G uit, maar grote snelheidswinst pas in 2022

T-Mobile en KPN hebben hun 5G-netwerken geactiveerd in bepaalde gebieden van Nederland. De snelheden zijn voorlopig echter nog vergelijkbaar met 4G. Hoe dat precies zit, lees je in dit artikel.

Lees verder na de advertentie.

KPN en T-Mobile activeren Nederlandse 5G-netwerk

De providers maakten het nieuws vorige week al bekend, maar vandaag is het echt zo ver. Bepaalde T-Mobile-klanten kunnen met de opvolger van 4G aan de slag. Bij KPN hebben alle abonnementen 5G-toegang. Voordat het zo ver is moet je wel in een gebied met 5G-dekking wonen én een geschikte telefoon hebben.

KPN en T-Mobile rollen 5G-netwerk uit, dit moet je weten:

  • T-Mobile introduceert 5G voor klanten met T-Mobile Unlimited en Unlimited Plus
  • KPN introduceert 5G voor alle klanten
  • Dekking bij beide providers nog niet landelijk
  • Je hebt een 5G-telefoon nodig om ermee aan de slag te gaan
  • Échte 5G-ervaring krijg je in 2022 pas
KPN 5G en T-Mobile 5G

T-Mobile en 5G

Klanten met een T-Mobile Unlimited of Unlimited Plus-abonnement én een geschikte 5G-telefoon kunnen vanaf nu aan de slag met het 5G-netwerk van de provider. Heb je een T-Mobile Go-pakket? Dan kun je tegen een vergoeding toegang tot de opvolger van 4G aanvragen.

T-Mobile maakt niet bekend op welke plekken in Nederland je vanaf vandaag 5G kunt gebruiken. Wel belooft de provider dat het netwerk eind 2020 landelijk dekkend is. T-Mobile heeft het 5G-netwerk uitgerold op de 700MHz-band, één van de drie 5G-frequentiebanden.

KPN en 5G

KPN rolt 5G in de het grootste deel van de Randstad en Eindhoven uit. Volgens de provider woont de helft van de Nederlandse bevolking in deze gebieden. In 2021 wil KPN landelijk dekkend zijn met haar 5G-netwerk. In tegenstelling tot T-Mobile maakt het bedrijf geen technische details over het nieuwe netwerk bekend. Hoe het met de snelheidswinst zit, is dus niet bekend.

Je hebt geen speciaal KPN-abonnement nodig en hoeft ook niet bij te betalen om aan de slag te gaan met 5G. Wel heb je natuurlijk een smartphone nodig die met de nieuwe telecomstandaard overweg kan. Eerder maakte KPN al bekend dat het 5G en 4G niet op dezelfde frequentiebanden, de onderliggende techniek, gaat laten draaien. VodafoneZiggo doet dat bijvoorbeeld wel.

Grote sprong in 2022

T-Mobile en KPN beginnen dus met 5G. Pas in 2022 wordt echter de voor 5G ontzettend belangrijke 3,5GHz-frequentieband geveild. Deze ‘band’ belooft flinke snelheidsvoordelen ten opzichte van 4G.

5G gaat namelijk uit 3 frequentiebanden bestaan: 700MHz, 3,5GHz en 26GHz. Eerstgenoemde is vooral belangrijk om bereik te hebben op lange afstanden, maar is niet zo snel. De middelste is een stuk sneller maar heeft een minder groot bereik; deze frequentie ga je dus vooral in steden gebruiken en zorgt voor meer masten.

5g masten 1

De multibandveiling, die onlangs plaatsvond, ging alleen over de laagste frequentie. De middelste en belangrijkste frequentie moet nog onder de hamer gaan. De échte, snelle 5G-ervaring laat dus nog een paar jaar op zich wachten. De hoogste frequentie, 26GHz, heeft maar een bereik van enkele meters en is daarmee vooral voor high tech-toepassingen belangrijk, maar niet voor consumenten.

Meer over 5G

In onderstaande video leggen we precies uit hoe 5G werkt. Ook gaan we in op de claim dat 5G schadelijk voor de volksgezondheid zou zijn. Wil je alvast aan de slag met 5G? Lees dan ook onze koopgids waarin we geschikte 5G-telefoons op een rij zetten, waaronder de Samsung S20 en Xiaomi Mi 10.

Hoe werkt 5G en is het schadelijk? 5 vragen en antwoorden
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu