Volgende KPN-mediabox gebaseerd op Android TV, ondersteunt 4K

Rens Blom
19 augustus 2019, 12:11
3 min leestijd
Volgende KPN-mediabox gebaseerd op Android TV, ondersteunt 4K

KPN test een nieuwe tv-ontvanger met 4K-ondersteuning en Android TV. De decoder komt naar verwachting begin oktober beschikbaar voor klanten met een duurder KPN-pakket.

Lees verder na de advertentie.

Update 19 augustus 13:50

Na vragen van Android Planet blijkt dat de volgende tv-ontvanger geen Android TV gebruikt. De provider zegt dat de op Linux-gebaseerde box andere software gebruikt. Meer informatie wil het bedrijf niet kwijt omdat er nu een testperiode met een klein aantal klanten aan de gang is. In oktober deelt KPN meer informatie over de box.

Hieronder lees je het oorspronkelijke bericht.

4K Android TV-decoder van KPN

Wie een 4K-tv-pakket van KPN afneemt en snel genoeg internet heeft, kan al een 4K tv-ontvanger gebruiken. De provider gebruikt hier een decoder van ZTE voor, maar heeft moeite om er genoeg te leveren.

Een deel van de nieuwe klanten met een duurder pakket krijgt daarom een decoder van Arris, bevestigt KPN aan Totaal TV. Deze nieuwe tv-ontvanger wordt geleidelijk beschikbaar gesteld om te kijken of gebruikers tevreden zijn. Als dat het geval is, gaat KPN de decoder vanaf oktober breder aanbieden.

Specificaties van de tv-ontvanger

De Arris-tv-ontvanger is een VIP-model uit de 5202-lijn en wordt volgens Totaal TV speciaal voor KPN gemaakt. Een specificatielijst van Arris maakt duidelijk dat de decoder erg compact is: 12 bij 12 bij 2,3 centimeter.

Hij krijgt stroom via een aparte dc-kabel en heeft een ethernet-poort om met je router te verbinden. Er is ook een usb 2.0-aansluiting aanwezig. Volgens de specificatielijst ondersteunt de decoder hdmi 2.0, terwijl de productpagina hdmi 2.1 vermeldt. De 2.1-versie is meer toekomstbestendig, maar voorlopig merk je geen verschil.

Android TV Play Store-update

De tv-ontvanger heeft een onbekende dualcore-processor, 2GB werkgeheugen en optioneel 8GB opslagruimte. Hier kun je apps en games op installeren. Het is onduidelijk of KPN de decoder van opslaggeheugen voorziet. De decoder kan ook met wifi overweg, maar volgens Totaal TV is dit door KPN uitgeschakeld. De site zegt ook dat er een toslink-connector voor digitale audio aanwezig is, al wordt die niet expliciet genoemd in de technische specificaties.

TV-kijken kan in sd, hd, full-hd en 4K. Dat laatste is mogelijk met 60 frames per seconde, waardoor het beeld vloeiend oogt. De tv-ontvanger ondersteunt 10-bit-weergave, een nieuwere beeldtechniek die je vooral op duurdere televisies vindt.

Er is ook ondersteuning voor HDR10, HLG en Dolby Vision HDR, technieken die een groter contrast mogelijk maken. Niet alle tv’s kunnen hiermee overweg en er zijn nog maar weinig programma’s geoptimaliseerd voor hdr. Je gebruikt de tv-ontvanger via een infrarood afstandsbediening. Hoe die eruit komt te zien, is nog niet bekend. KPN zegt dat het nog werkt aan een nieuwe afstandsbediening.

Android TV, maar beperkt

De Arris VIP5205-decoder komt standaard met Android TV, het open besturingssysteem van Google. KPN gebruikt echter een gesloten versie waar dus weinig aan gesleuteld kan worden. Bovendien installeert de provider zijn Graphic User Interface (GUI), waardoor de software anders oogt dan een Android TV van Sony of Philips.

Android TV ondersteunt de Google Assistent-spraakassistent. De Arris-decoder is met bluetooth low-energy geschikt voor spraakbesturing, al is het onduidelijk of KPN deze feature gaat ondersteunen. En standaard kun je eenvoudig multimedia van je mobiele apparaat op een Android TV-projecteren via de Chromecast-functie. Of KPN deze feature behoudt, is nog onbekend.

Er zijn dus nog veel onduidelijkheden over de features van de nieuwe tv-ontvanger. Android Planet heeft KPN om opheldering gevraagd en zal dit artikel updaten bij een reactie.

Bron: Arris
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu