De Samsung Galaxy S21 FE nu tijdelijk met €96 korting!

KPN gaat mobiel internet en gebruik van VoIP-apps duurder maken

Redactie
10 mei 2011, 13:11
2 min leestijd
KPN gaat mobiel internet en gebruik van VoIP-apps duurder maken
kpn logo

Telecomoperator KPN introduceerde vandaag een strategisch plan voor de komende jaren, van nu tot 2015. Onderdeel daarvan is het duurder worden van mobiel internet, zowel bij KPN zelf als bij dochterbedrijven Hi en Telfort. Vanaf komende zomer is het zover. Dan zullen klanten meer moeten betalen voor bepaalde vormen van mobiel internet. Voorlopig gaat het om VoiP-applicaties zoals Skype, waarvoor KPN extra geld in rekening wil brengen. Mogelijk geldt het ook voor Fring en Viber, maar Whatsapp lijkt voorlopig buiten de boot te vallen.

Tijdens de uiteenzetting van het strategisch plan kwam Whatsapp wel aan de orde. In augustus vorig jaar gebruikte nog geen enkele klant van KPN Hi de applicatie Whatsapp. Tegenwoordig gebruikt 85% van de klanten de applicatie, beweert KPN-topman Eelco Blok. Volgens de topman ziet KPN zich genoodzaakt om daar met nieuwe abonnementsvormen op in te spelen. “We gaan geen extra geld vragen voor specifieke applicaties, maar vragen een extra vergoeding voor bijvoorbeeld alle apps die gebruikmaken van de functie VoIP”, aldus Blok.

Lees verder na de advertentie.

Afgelopen april maakte KPN al bekend, dat de omzet uit mobiele diensten lager was, dan verwacht. Klanten bellen en sms’en minder dan gebruikelijk. De ‘boosdoeners’ zijn apps waarmee je geld kunt besparen. Met Whatsapp kun je berichtjes uitwisselen zonder dat het sms-tegoed kost en met VoIP-applicaties kun je gratis bellen met anderen die bijvoorbeeld Skype geïnstalleerd hebben. Details, zoals de prijzen van abonnementen, wil KPN pas deze zomer bekendmaken. Het is nog niet duidelijk wat de wijzigingen voor huidige abonnees en nieuwe klanten zullen betekenen.

De regeling gaat deze zomer in ieder geval gelden voor nieuwe klanten van KPN en haar dochters Hi en Telfort. Voor bestaande klanten betekent het dat KPN strenger gaat toezien op het gebruik van VoIP. In de huidige algemene voorwaarden is opgenomen dat het gebruik van VoIP verboden is, maar de operator neemt momenteel nog geen maatregelen tegen klanten die zich er niet aan houden. Volgens Blok is de mobiele markt met de komst van de smartphones ‘fundamenteel veranderd’. Hij verwacht dat het aantal mobiele belminuten zal afnemen. Het gebruik van sms vlakt op dit moment al af.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu