Kwantumdots: de toekomst van beeldschermen voor Android-telefoons?

Redactie
22 februari 2011, 13:05
1 min leestijd
Kwantumdots: de toekomst van beeldschermen voor Android-telefoons?

De touchscreen van je telefoon bestaat uit superkleine pixels. Zo bestaan AMOLED of OLED-schermen uit organische lichtemitterende diodes, die geen achtergrondverlichting nodig hebben. Organische lichtemitterende diodes zenden namelijk zelf licht uit. Daarnaast zijn er LCD-schermen met vloeibare kristallen. De vloeibare kristallen veranderen de polarisatierichting van het licht, waardoor een gebruiker verschillende kleuren ziet. In de toekomst komt er waarschijnlijk een derde alternatief bij: kwantumdots. Samsung is er namelijk in geslaagd om het eerste kleurendisplay met kwantumdots te ontwikkelen. Kwantumdots zijn halfgeleidende nanokristallen, die gloeien wanneer ze worden blootgesteld aan licht of elektriciteit. De kleur van een kwantumdot is afhankelijk van de grootte en het materiaal van het piepkleine deeltje.

“We hebbben een wetenschappelijke uitdaging omgezet in een technologische prestatie“, zo concludeert Jong Min Kim van Samsung. Kwantumdotschermen zijn op lange termijn goedkoper, efficienter en helderder dan LCD en OLED-schermen. Op korte termijn zijn er helaas nog wel wat drempels. Op dit moment gaat een OLED-scherm langer mee dan een kwantumdotscherm. Daarnaast zijn OLED-schermen iets zuiniger. Toch belooft Samsung dat dit over enkele jaren anders is.

Lees verder na de advertentie.

Als kwantumdotschermen in de toekomst in massaproductie gaan, dan wordt het heel erg interessant voor consumenten. Naar verwachting is de productieprijs van dit soort schermen twee keer zo laag als de productieprijs van LCD en OLED-schermen. Kortom, een telefoon met een kwantumdotscherm is in de toekomst wellicht goedkoper dan een huidige telefoon. Daarnaast biedt een kwantumdotscherm nog meer voordelen. Aangezien het scherm efficienter omgaat met energie, hoeft er waarschijnlijk een minder zware (en dus goedkopere) accu in het toestel.

Wat denk jij? Gaat dit een nieuwe revolutie worden op het gebied van beeldschermen?

Bron: Technology Review

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Thema's Video's