LG G Watch preview: aan de slag met de eerste Android Wear-smartwatch van LG

Redactie
27 juni 2014, 19:02
5 min leestijd
LG G Watch preview: aan de slag met de eerste Android Wear-smartwatch van LG
LG G Watch

De G Watch is LG’s eerste smartwatch met Android Wear. Op het hoofdkantoor van LG Nederland waren enkele exemplaren aanwezig en AndroidPlanet kon aan de slag met de eerste Android Wear-smartwatch die naar alle waarschijnlijkheid rond juli op de Nederlandse markt verschijnt.

Lees verder na de advertentie.

Design

gwatch-pebble

De G Watch is een vrij forse, dikke en zwarte smartwatch. Als je ‘m vergelijkt met de Pebble Steel is ‘ie een stuk breder, zoals op de foto rechts te zien is. De G Watch lijkt ook grotendeels op de plastic Pebble: het is opnieuw een vierkant zwart blok met een rubberen bandje. En om eerlijk te zijn oogt de G Watch ook net zo saai als de eerste Pebble. Er is eigenlijk helemaal niet spannends aan het uiterlijk van de LG-smartwatch, behalve dat Android Wear écht in het zonnetje wordt gezet – het slimme horloge is speciaal ontwikkeld om vooral Android Wear in de spotlight te zetten.

lggwatch-4

Als je de G Watch om doet, is ‘ie niet té groot. Althans, ik heb vrij dikke polsen waardoor horloges in het algemeen niet zo groot ogen. De G Watch is gemaakt van aluminium en heeft geen knoppen. Alles wordt bestuurd middels het touchscreen. Aan de achterzijde van de smartwatch is een connector voor het opladen te vinden. Verder draait de smartwatch op een Snapdragon 400-chip waardoor Android Wear lekker vlot werkt en is het accessoire waterdicht.

Het scherm trekt, in tegenstelling tot het design, wél de aandacht. De kijkhoeken zijn goed en de kleuren worden vrij natuurgetrouw weergegeven door het 1,64 inch lcd-scherm met een resolutie van 280 bij 280 pixels. Hoewel dat niet heel groot lijkt, is het meer dan voldoende voor Android Wear en de kleine en snelle notificaties die het toont. Je gaat er immers geen hele e-mails op lezen. Het scherm van de G Watch staat altijd aan. Om energie te besparen, schakelt het scherm over naar een speciale zwart-wit-modus als de smartwatch niet wordt gebruikt. Als je jouw pols omhoog brengt, gaat ‘ie automatisch aan.

gwatch-3

Een toffe feature van de G Watch is dat het bandje verwisselbaar is. De G Watch gebruikt de standaardmaat van een horlogebandje, waardoor je ook jouw eigen leren of ijzeren bandje aan de G Watch kunt koppelen. Hierdoor kun je ‘m toch nog een fraaiere look geven.

Functies en gebruik

Android Wear is voornamelijk afhankelijk van de slimme assistent Google Now. Het besturingssysteem toont informatiekaarten van Google Now, maar dan in een voor kleine schermen geoptimaliseerde interface. Zo wordt de foto van een contactpersoon meestal als achtergrond gebruikt bij een ontvangen bericht of e-mail, en verschijnt het bericht in een wit venstertje. Dit oogt zeer fraai en voor het ontvangen van e-mails en berichten werkt Android Wear dan ook prima.

Je kunt van beneden naar boven swipen om door alle actieve notificaties te bladeren. Bij een notificatie kun je van links naar rechts swipen om ‘m te archiveren en van rechts naar links swipen om meer opties te tonen. Ook is het mogelijk om vanaf het homescreen – waar de tijd wordt getoond, ook wel de watch face genoemd – van boven naar onderen te swipen. Hier zie je onder andere de datum, het accupercentage en kun je de G Watch tijdelijk muten.

lggwatch-11

De spraakherkenning bij het versturen van een antwoord op bijvoorbeeld een e-mail of Hangouts-bericht, werkt in het Nederlands. Maar alleen als Google Now op jouw smartphone ook op Nederlands staat ingesteld. Door het gebruik van de Nederlandse Google Now vervalt echter wel de mogelijkheid om spraakcommando’s als ‘navigate’ of ‘search’ te gebruiken, waardoor je dus altijd het touchscreen moet gebruiken. LG kon niet zeggen of dit nog zou worden opgelost voor de Nederlandse release.

De spraakbesturing werkt vrij nauwkeurig en vlot, en voor het beantwoorden van tekstberichten en e-mails is Android Wear enorm handig. Ook kun je gemakkelijk berichten archiveren of verwijderen, zonder dat je de smartphone uit je broekzak hoeft te halen. Het geeft net wat meer rust en regelmaat in de constante stroom van notificaties.

gwatch2

Verder is Android Wear nog maar zeer beperkt, mede omdat er vrijwel geen één functie écht in het Nederlands werkt. Als je Google Now op Engels instelt, kun je wel van andere features gebruikmaken. Denk bijvoorbeeld aan navigeren, dat er met Android Wear klungelig uitziet en door de stapsgewijze routebeschrijving eigenlijk alleen geschikt is voor tijdens het lopen. Verder kun je onder andere een herinnering of notitie inspreken, je stappen bijhouden en het weer bekijken.

Conclusie

De G Watch is een échte eerste versie. Het design is simpel maar doeltreffend, Android Wear is nog vrij basic en buggy en we weten de Nederlandse prijs noch de releasedatum. Vooralsnog vind ik het accessoire op dit moment vrij overbodig, mede omdat de Nederlandse spraakherkenning niet in combinatie met Engelse spraakcommando’s werkt. Als dit wordt opgelost, is de G Watch al een stuk interessanter.

De komende tijd, als ontwikkelaars met Android Wear aan de slag kunnen gaan, wordt de G Watch en andere Android Wear-smartwatches een stuk functioneler. Zo lijkt het mij enorm fijn om Mailbox-e-mails via een smartwatch te archiveren, op een WhatsApp-berichtje te reageren door te praten of om een ander album via Spotify op te zetten. En het fijne is: dit wordt allemaal vrij snel mogelijk met Android Wear.

Maar als ik heel eerlijk ben wacht ik gewoon op de Moto 360, de smartwatch met het fraaie ronde design. De G Watch-concurrent verschijnt deze zomer op de markt.

Lees meer

(foto met Pebble via +Roland van der Lingen)

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

LG G Watch
LG G Watch

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu