LG G2 Mini hands-on: vlotte middenklasser met 4G en Android 4.4

Gijs Ettes
26 februari 2014, 14:15
4 min leestijd
LG G2 Mini hands-on: vlotte middenklasser met 4G en Android 4.4
LG G2 Mini preview

Naast LG budgettelefoons konden we tijdens het MWC ook wat uitgebreider aan de slag met de LG G2 Mini, een middenklasser met iets betere specificaties dan de L90, het duurste model uit de L Serie III. In tegenstelling tot de Mini-varianten van andere fabrikanten is de LG G2 Mini niet echt een compactere en even snelle variant van zijn grote broer. De Mini heeft een display dat slechts 0,5 inch afwijkt van dat van de LG G2, maar de schermresolutie en overige specificaties zijn verder teruggeschroefd. De prijs van het toestel is nog niet bekend, maar de verwachting is dat deze een stuk goedkoper is dan de G2. Wij verwachten een adviesprijs van circa 300 euro wanneer de G2 Mini in april de Nederlandse en Belgische winkels bestormt.

LG lijkt met de G2 Mini de nodige concessies te hebben gedaan om de prijs omlaag te krijgen. Op papier lijkt het toestel dan ook op een typische middenklasser. Maar is dat zo’n ramp? In deze LG G2 Mini preview werpen we een eerste uitgebreide blik op het design, de hardware en de gebruikerservaring van het toestel.

Lees verder na de advertentie.

Design: compacter, maar aanzienlijk dikker

Wat direct opvalt aan de LG G2 Mini is dat de telefoon niet zo gek veel kleiner is dan zijn grote broer. Die meet 138,5 bij 70,9 bij 8,9 millimeter, terwijl de Mini afmetingen van 129,6 bij 66 bij 9,8 millimeter heeft. Het toestel is dus minder hoog en breed, maar wel beduidend dikker. De G2 Mini ligt lekker in de hand, maar in je broekzak voel je hem wel zitten. Gelukkig is de rand rondom het scherm vrijwel net zo dun als de bezel van de G2, aangezien LG de powerknop en volumetoetsen naar de achterzijde van de telefoon heeft verplaatst. Dit ‘Back Button’-concept is even wennen, maar werkt na een tijdje vrij natuurlijk.

Het ontwerp van de G2 Mini heeft veel weg van de reguliere G2 en is onorigineel, maar wel stevig. Het ips-display aan de voorzijde is een blikvanger, maar helaas heeft deze een veel lagere resolutie van we gewend zijn van schermen met deze omvang. Het 4,7 inch-scherm met 960 bij 540 pixels heeft een pixeldichtheid van 234 ppi, waardoor het mogelijk is om afzonderlijke pixels te onderscheiden. Ter vergelijking: de goedkopere Motorola Moto G heeft een 4,5 inch-scherm met een 720p-resolutie. Dat komt neer op 326 ppi en dat verschil is merkbaar tijdens browsen en het bekijken van foto’s en video’s. Het scherm van de Mini valt ietwat tegen, al heeft het wel prima kijkhoeken.

Mindere specificaties, wel 4G

Onderhuids vinden we verder een aanzienlijk tragere 1,2GHz-quadcore-processor (Snapdragon 400) en 1GB in plaats van 2GB aan werkgeheugen. Ook de opslagruimte is gehalveerd (8GB), maar gelukkig wel uitbreidbaar met een micro-sd-kaartje. Toegegeven, tijdens het swipen door Android 4.4 en het starten van de browser en apps is weinig verschil merkbaar, maar veeleisende gebruikers zullen op termijn wellicht vlottere hardware wensen.

Een voordeel ten opzichte van veel middenklassers is wel dat de G2 Mini beschikt over 4G-ondersteuning en bluetooth 4.0. Daardoor is het toestel klaar voor de nabije toekomst, wanneer op steeds meer plekken in Nederland en België 4G beschikbaar wordt. Verder zijn er twee capabele camera’s aan boord met 8 en 1,3 megapixels. Deze hebben we nog niet in de frisse buitenlucht kunnen testen, maar de eerste indruk is goed.

Android 4.4 met enkele handige toevoegingen

Als gezegd draait de LG G2 Mini bij verschijning op Android 4.4, met daaroverheen een kleurrijke skin van LG. De interface werkt soepel en bevat enkele handige toevoegingen waaronder Knock Code, waarmee je een combinatie van tikken op het scherm instelt om het toestel te ontgrendelen. Eenmaal ingesteld werkt Knock Code snel en gemakkelijk. Volgens LG zijn er 86.000 combinaties mogelijk, dus de methode is ook redelijk veilig.

Daarnaast maakt het Easy Home-homescreen de interface iets simpeler met grote pictogrammen, een numeriek toetsenbord en pijltoetsen, zodat gebruikers die net overstappen van een featurephone niet verdwaald raken.

Voorlopige conclusie

De keuze van LG om de G2 Mini minder krachtig en een stuk goedkoper te maken dan zijn grote broer, is een hele bewuste. De vergelijking met de Xperia Z1 Compact ligt voor de hand, maar dat is oneerlijk: de Compact is immers ruim 200 euro duurder. Het display en de specs vallen in vergelijking iets tegen, maar in gebruik voelt de G2 Mini vlot en soepel aan. Ook met de bouwkwaliteit, camera’s en 4G-ondersteuning is niets mis. Onze eerste indruk is positief en we kunnen niet wachten om begin april met het uiteindelijke toestel aan de slag te gaan. Te zijner tijd lees je hier uiteraard de review!

Lees het laatste nieuws over LG

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

LG G2 Mini
LG G2 Mini

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Thema's Video's