De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

‘CyanogenMod stopt, maar gaat verder als LineageOS’

Thomas Haenen
13 december 2016, 16:02
2 min leestijd
‘CyanogenMod stopt, maar gaat verder als LineageOS’

Het lijkt er steeds meer op dat de stekker wordt getrokken uit CyanogenMod, één van de populairste varianten op Android. Toch betekent dat niet het einde voor de onderliggende software.

Lees verder na de advertentie.

LineageOS vervangt CyanogenMod

LineageOS, of Lineage Android Distribution, wordt de naam van de opvolger van CyanogenMod, zo claimt Android Police. De site baseert zich op de repository van het nieuwe project. Dat is de plek waar broncode van de software verzameld wordt. De broncode voor LineageOS lijkt veel verwijzingen naar CyanogenMod te tonen.

De toekomst van CyanogenMod en moederbedrijf Cyanogen is op dit moment onzeker. Het bedrijf had de afgelopen jaren forse groeiplannen, maar heeft daarmee weinig succes gehad. Deze zomer vielen er al een groot aantal ontslagen en onlangs werd bekend dat Cyanogens kantoor in Seattle volledig gesloten zou worden. Veel medewerkers van het bedrijf zouden op straat zijn.

Door de ontslagrondes staat de toekomst van CyanogenOS op losse schroeven. Hoewel het achterliggende CyanogenMod open source is en de broncode dus door iedereen aangepast en gebruikt mag worden, is de naam onderdeel van een bedrijf dat mogelijk niet lang meer bestaat. De Cyanogen-naam mag dan niet meer gebruikt worden voor nieuwe versies van de software, waardoor een naamswijziging benodigd wordt.

Een naamswijziging naar LineageOS zou dit probleem moeten oplossen. Ontwikkelaars van CyanogenMod kunnen blijven sleutelen aan de broncode, maar dan onder een nieuwe naam waar nog geen rechten op zitten. Het gerucht is nog niet bevestigd door het team achter de software, maar vermoedelijk volgt er op korte termijn meer informatie.

Cyanogen is één van de populairste alternatieven voor Android door de grote aanpasbaarheid die het biedt. Gebruikers kunnen de icoontjes, het uiterlijk en vrijwel alle instellingen en aspecten van de software aanpassen. Daarnaast duiken nieuwe features in Android doorgaans razendsnel op in Cyanogen, vaak ver voor andere fabrikanten ze toevoegen.

Lees het laatste nieuws over Cyanogen

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu