Apps mogen niet meer zomaar reclame op je lockscreen zetten

Erwin Vogelaar
30 november 2017, 19:13
2 min leestijd
Apps mogen niet meer zomaar reclame op je lockscreen zetten

Beter laat dan nooit: Google verbiedt apps die niets met je vergrendelingsscherm te maken hebben, om lockscreenadvertenties te tonen.

Lees verder na de advertentie.

Lockscreenadvertenties verboden door Google

Steeds meer app-makers vinden het een goed idee om zomaar advertenties op je lockscreen te plaatsen. Dit is daadwerkelijk een slimme plek. Het scherm is namelijk vaak grotendeels leeg en iedereen kijkt ernaar vlak voor het ontgrendelen van een smartphone. Gebruikers zijn hier echter niet blij mee.

Google maakt nu officieel bekend dat apps niet meer zomaar advertenties op je lockscreen mogen plaatsen. Het mag alleen nog als het om een lockscreen-app gaat. Is de focus van een app echter het bewerken van foto’s, het bieden van een vpn of iets anders, dan zijn lockscreenadvertenties verboden.

lockscreen advertenties
Voorbeeld van een advertentie op een lockscreen.

Verschillende apps, waar eerst niets mee aan de hand was, zijn in de afgelopen jaren plots overgegaan op lockscreenadvertenties. Ook zonder hier toestemming voor te vragen aan de gebruiker en soms zonder mogelijkheid om deze uit te schakelen.

Bijvoorbeeld de extreem populaire app ES File Explorer met meer dan 100 miljoen installaties. De app kreeg in het menu een ‘charching boost’ optie, waardoor er plots een nieuwe lockscreen over het oude scherm werd geplaatst. In plaats van swipen om te ontgrendelen drukten gebruikers per ongeluk op een advertentie. Ook vpn-app Hotspot Shield VPN met meer dan 50 miljoen downloads plaatste zomaar advertenties op de lockscreen van gebruikers.

Het is goed dat Google deze praktijk eindelijk stopzet, al is het wel aan de late kant. De volgende stap is hopelijk dat Google apps die alsnog onterecht lockscreenadvertenties plaatsen van de Play Store verwijdert.

Adblocker voor Android

Apps en websites hebben advertenties nodig om te blijven bestaan. Daarom is het niet verstandig om een adblocker overal aan te zetten. In dit soort gevallen, waarin app-makers onredelijk gedrag vertonen, kan een adblocker eventueel wel van dienst zijn. Dit zijn vijf goede opties voor Android.

Bron afbeelding: Android Police
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu