De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Een lofzang voor… de volledigheid van Chrome OS

Erwin Vogelaar
16 november 2016, 20:32
4 min leestijd
Een lofzang voor… de volledigheid van Chrome OS

Terwijl de meeste consumenten bij het kiezen van een laptop tussen Windows en macOS twijfelen, wordt Chrome OS nog vaak vergeten. In deze lofzang voor Chrome OS vertellen we waarom dit onterecht is.

Lees verder na de advertentie.

Lofzang Chrome OS

De Chromebook wil in Europa maar geen voet aan de grond krijgen. In de Verenigde Staten doen deze laptops met Chrome OS van Google het een stuk beter. Niet alleen gaan scholen massaal over op dit besturingssysteem, maar ook steeds meer professionals zien het voordeel van een Chromebook in. Deze laptops zijn niet alleen erg goedkoop, maar bieden ook een hoop andere voordelen.

In de Verenigde Staten komen er daardoor constant mooie Chromebooks uit. Spotgoedkoop of wat duurder, met een touchscreen of zonder en gemaakt van goedkoop of duur materiaal. Tegenwoordig wordt er zelfs een stylus meegeleverd, zoals met de Samsung Chromebook Pro. Als je echter in Europa een nieuwe Chromebook wil kopen, dan is het aanbod een stuk kleiner. Verschillende bedrijven brengen helemaal geen laptops meer uit in het continent en als een nieuwe Chromebook wel de Benelux bereikt, dan is het vaak een stuk later. Toch kan het de moeite lonen om naar het huidige aanbod te kijken, bijvoorbeeld tijdens Black Friday later deze maand.

Wat is Chrome OS?

Zoals gezegd biedt Chrome OS een hoop voordelen. Met Chrome OS heb je een volledig besturingssysteem dat draait rond webbrowser Chrome. Dit betekent echter niet dat je constant afhankelijk bent van een internetverbinding. Je doet in Chrome OS alles in de browser, maar dat is inclusief extensies/apps. Veel van deze apps zijn ook offline te gebruiken. Extra software installeren kan echter niet. Dus een .exe-bestandje openen hoort er niet bij.

lofzang chrome os

Chrome OS is overigens niet alleen een browser. Je krijgt ook gewoon een balk onderin met rechtsonder een klokje, je accustatus, wifi-status en dergelijke. Links zit een knopje om bij alle geïnstalleerde apps te komen. Chrome OS lijkt in die zin dus op Windows, waarbij je jouw meest gebruikte apps op de balk plaatst. Ook is er een verkenner voor je bestanden.

Voordelen

Chrome OS biedt een hoop voordelen. Chromebooks zijn in alle maten en prijzen te verkrijgen, maar staan voornamelijk bekend als licht, draagbaar en met een flinke accuduur. Acht uur met één lading doen is meer standaard dan uitzondering. Veel Chromebooks gaan hier zelfs overheen. Het besturingssysteem is daarnaast snel, omdat er geen overbodige programma’s geïnstalleerd worden.

lofzang chrome os

Daarnaast werkt Chrome OS leuk samen met Android. Is je Android-telefoon in de buurt, dan hoef je het wachtwoord niet in te vullen bij het ontgrendelen. Je krijgt een berichtje op je telefoon als iemand de Chromebook vervolgens ontgrendelt, zodat er geen misbruik van gemaakt kan worden. Op de nieuwste Chromebooks komt nu ook langzaam de Play Store beschikbaar, zodat je gewoon alle Android-apps kunt gebruiken. Ook oudere versies krijgen deze update. Welke Chromebooks de Play Store krijgen kun je terugvinden in deze lijst.

Macbook

Op dit moment zijn er net weer nieuwe MacBooks uit die voor duizenden euro’s over de toonbank gaan. Dit zijn absoluut mooie apparaten, maar bedenk je eens goed of je zo’n krachtig beest wel nodig hebt. Doe je niet alles in de browser tegenwoordig? Heb je alleen een laptop nodig voor tekst verwerken, internet en bijvoorbeeld Netflix en Spotify? Chrome OS is dan meer dan genoeg. Er zijn zelfs middelen om afbeeldingen te bewerken, via VLC videobestanden te openen enzovoort. De afgelopen jaren werk ik zeker de helft van de tijd in Chrome OS en ik mis nauwelijks iets.

lofzang chrome os

Wil je overstappen naar Chrome OS, dan moet je wel op een andere manier naar de specs kijken dan bij andere laptops. De opslagruimte in een Chromebook gaat meestal niet hoger dan 16GB of 32GB en dat is prima, omdat je voornamelijk in de cloud werkt. Qua werkgeheugen zit je met 4GB helemaal goed. Daarnaast is een beetje bouwkwaliteit belangrijker dan de overige specs, zodat je de Chromebook gewoon zonder problemen in een tas kunt stoppen en mee kunt nemen. Gaat je Chromebook toch kapot of wil je een upgrade, dan hoef je praktisch niets opnieuw in te stellen. Log in op je nieuwe Chromebook met je Google-account en je kunt direct verder werken.

Lees het laatste nieuws over Chrome OS

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu