Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Een lofzang voor… de meditaties van Headspace

Erwin Vogelaar
3 januari 2017, 21:15
5 min leestijd
Een lofzang voor… de meditaties van Headspace

Wil je in 2017 wat beter voor je hoofd zorgen? Dan kunnen we Headspace aanraden. De app leidt je op een rationele en fijne manier door dagelijkse meditaties heen.

Lees verder na de advertentie.

Lofzang Headspace

We hebben het op Android Planet al enkele keren kort over Headspace gehad, maar nu aan het begin van het jaar is het een goed moment om iets langer bij deze app stil te staan. Op de redactie zijn we er namelijk al maanden aan verslingerd en we denken dat veel anderen ook wat aan de app kunnen hebben. Headspace is een meditatie-app, maar niet eentje zoals je zou verwachten.

Er is een kans dat je het woord meditatie zelf al te zweverig vindt, en dat is niet zo gek. Dit ligt echter volledig aan de associaties die je ermee hebt. Er zijn veel verschillende vormen van meditatie, maar er kan er al snel een beeld opkomen van verlichte mensen met de benen over elkaar hoog in de bergen die termen als chakra’s, energiestromen en ‘één worden met het universum’ gebruiken. Headspace staat daar ver vanaf. De app biedt namelijk een concrete en bovenal rationele vorm van meditatie, zonder vreemde taal. Niet weg van de wereld om je heen, maar er middenin op je smartphone thuis of bijvoorbeeld in de trein.

Oefeningen

Concreet komt de app neer op dagelijkse oefeningen van tien, vijftien of twintig minuten. De duur kun je op een gegeven moment zelf aangeven, maar de eerste lessen zijn altijd tien minuten. In een oefening word je door een vriendelijke stem geleid langs een meditatie. De kern van deze meditatie is dat je jezelf gaat focussen op je ademhaling, zodat je jouw hoofd even de rust geeft. Je herkent mogelijk wel dat je wil gaan slapen en er plots allerlei gedachten door je hoofd schieten. Die gedachten waren er al de hele dag, maar dat moment in bed met je ogen dicht is wellicht het eerste moment van de dag dat je hoofd rust krijgt. De oefeningen geven je een extra rustpunt op de dag om meer controle te krijgen over die gedachtestroom.

headspace

De sessies zijn concreet. Je wordt op een duidelijk te begrijpen manier in de focus op je ademhaling gebracht en er aan het eind weer uitgehaald. Het idee is uiteindelijk dat je die focus ook meeneemt in het dagelijks leven, en het dus niet bij de oefeningen blijft. Hiervoor krijg je ook soms kleine opdrachten mee die je de rest van de dag kunt gebruiken om die focus vast te houden.

Niets fout

De meditatiesessies die je doet zijn opgedeeld in thema’s die je zelf kunt uitzoeken. Je begint met de basislessen waar je dertig dagen mee bezig bent. Daarna kun je een thema kiezen om je te richten op hetgeen waar je in het dagelijks leven tegenaan loopt. Je kunt je bijvoorbeeld richten op sport, depressie, zelfverzekerdheid, stress, slaap, relaties, geduld, creativiteit, focus enzovoort. Er is een hoop te doen.

Vooral fijn is dat je dat je bij de oefeningen niets fout kunt doen. Het doel is om de focus op de ademhaling te houden, maar dat gaat je echt niet altijd lukken. Wellicht lukt het je zelfs nooit om een hele sessie lang niet je gedachten af te laten dwalen. Dat geeft helemaal niets en dat je vertelt de prettige stem uit de app ook telkens. Het is in de oefeningen tevens niet je doel om de gedachten geforceerd weg te drukken, maar puur om je bewust te zijn van van het feit dat je de gedachten hebt om vervolgens de focus weer op de ademhaling te leggen.

Eigen ervaring

Zelf hoor ik absoluut bij de groep mensen die meditatie nooit overwogen heeft, omdat het te zweverig klonk. Door alle goede verhalen over Headspace heb ik de app een kans gegeven. Wat direct opvalt, is hoe fijn de app is. Van de leuke animaties en fijne kleuren tot de prettige menu’s. Maar dat is allemaal maar aankleding voor een bezigheid dat je grotendeels met je ogen dicht doet.

headspace

De lessen zelf zal iedereen op een eigen manier ervaren. Voor mij waren de eerste keren best heftig. Het werd plots heel concreet hoeveel er de hele dag door in mijn hoofd rond gaat en dat ik eigenlijk nooit een rustpunt heb. Dit terwijl ik wel bewust en gezond omga met mijn lichaam, via beweging, voedsel en dergelijke. Het hoofd heeft die aandacht ook nodig. En of het nou via een app als Headspace is of op een andere manier, dat maakt waarschijnlijk niet eens heel veel uit. Headspace biedt echter die combinatie van rationaliteit en een prettige app die mij erg aanstaat. Na anderhalve maand dagelijks mediteren, merk ik al veel verschil in mijn eigen leven.

Zen kost geld

Er is wel een grote ‘maar’: Headspace kost geld. Je kunt de eerste tien lessen gratis proberen en daarna ook de volledige versie een tijdje zonder te betalen doen. Daarna zul je toch echt een abonnement af moeten sluiten om verder te gaan. Of het dat waard is, kun je uiteraard alleen zelf bepalen. Als je eenmaal het idee van de oefeningen onder de knie hebt, zou je er zelfs voor kunnen kiezen om op eigen houtje verder te gaan.

Daarbij krijgen we ook een beetje het gevoel alsof de lessen wat opgerekt zijn om je zo lang mogelijk in de app te houden en je te laten betalen. De basis die in dertig lessen wordt neergelegd, had ook in bijvoorbeeld twintig lessen gedaan kunnen worden. Niet dat een dergelijke training moet worden gehaast, maar die spanning tussen tijd en geld is wel merkbaar. Headspace is er om geld mee te verdienen en daar moet je bewust van blijven. Dit betekent echter niet dat het onzin is. Je betaalt bij Headspace voor een dienst zoals je ook voor de sportschool zou betalen, maar dan een sportschool voor je hoofd.

Download Headspace in Google Play (gratis)

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu