Een lofzang voor… de fotobewerkingsopties van Snapseed

Erwin Vogelaar
25 januari 2016, 11:00
4 min leestijd
Een lofzang voor… de fotobewerkingsopties van Snapseed

Hoewel ik niet de beste camera in mijn telefoon heb, zijn de bewerkingsopties van Snapseed de reden dat ik het afgelopen jaar toch met veel plezier foto`s heb gemaakt.

Lees verder na de advertentie.

Een lofzang voor Snapseed

Lange tijd stond een goede spiegelreflex-camera hoog op mijn wenslijstje om nog eens aan te schaffen. Ik had veel plezier met het maken van foto`s, maar voelde me tegengehouden door de technologie in mijn handen. Toen kreeg ik met een oudere smartphone lol met Instragram. Het vierkante formaat en de vele filters zorgden ervoor dat ik met een beperkte camera toch aardige foto`s kon publiceren. Creativiteit stond voorop en niet de technologie.

De bewerkingsopties waren echter nog zeer beperkt, dus op een gegeven moment ging ik met een nieuwere smartphone verschillende fotobewerk-apps proberen. Snapseed klikte snel en tegenwoordig bewerk ik razendsnel m`n beste shots. Alle foto`s in deze blog zijn gemaakt met een Nexus 5 en bewerkt met Snapseed.

Opties

De meeste bewerkopties in Snapseed zijn niet uniek voor deze app. Alle opties bij elkaar en de controle die je erover krijgt is echter wel bijzonder fijn. Je kunt bewerkingen doen over de volledige foto, maar ook tot in het kleinste detail foutjes wegwerken. Door ver in te zoomen kun je met je vinger de kleinste oneffenheden gladstrijken. Je kunt daarnaast altijd elke stap die je gemaakt hebt terugdraaien. Bij veel apps moet je na een foutje weer opnieuw starten, maar Snapseed heeft een knop om een stap of meerdere stappen terug te doen.

Ook op het hoofdscherm staan alle grote bewerkingen die je gemaakt hebt op een rijtje, die  je allemaal  weer terug kunt draaien. Door je vinger op de foto te houden,  zie  je gemakkelijk hoe het beeld is veranderd door heen en weer te schakelen tussen de originele foto en de bewerking.

Belichting

Op het hoofdscherm zie  je na het selecteren van een foto de meest algemene opties. Zo kun je de foto bijsnijden en draaien. Met `afstellen` krijg je een hoop sliders tot je beschikking. Zo kun je de helderheid, het contrast en nog enkele andere sliders verstellen. Met `schaduw` kun je bijvoorbeeld de donkere plekken van de foto oplichten waardoor alle onderdelen in je shot goed zichtbaar worden.

Het is mogelijk de grootste kracht van de app: foto`s gemaakt in moeilijk licht zijn vaak te redden door enkele van deze sliders te proberen. De camera in een smartphone kan door het formaat vaak slecht met licht omgaan en daar springt Snapseed handig op in. Ook kunnen kleuren in foto`s er wat flets uitzien, maar door de verzadiging op te krikken worden ze weer levendig.

Om de lage resolutie bij te staan, is de `details` optie prettig. In dit menu kun je de foto zowel `scherper maken` als de `structuur` verhogen. In beide gevallen betekent dit dat de foto er een stuk strakker uitziet. Deze optie is niet bedoeld voor foto`s in slecht licht, want dan ontstaat er een hoop ruis. Een foto gemaakt in goed licht kan echter sterk verbeterd worden.

Filters

We kennen allemaal filters voor foto`s. Hiermee gooi je een laagje over de foto waardoor het er wat leuker uit ziet. Snapseed gaat helemaal los met deze filters. Mijn favoriet is `vintage`, waarmee je uit twaalf verschillende kleurfilters kunt kiezen. Hier kun je niet alleen de kleur uitzoeken, maar bij elke filter bepaal je hoe sterk het effect is, hoe sterk de vignette aan de rand van de foto is en nog eens extra de helderheid en de verzadiging van de foto. Eigenlijk publiceer ik geen foto zonder een van deze filters.

Snapseed

Daarnaast zijn mijn favoriete filters `drama` en `focuseffect`. Focuseffect is eigenlijk gewoon tilt-shift, waarbij je een deel van de foto scherp stelt en de rest blurrig maakt. Dit kan een soort Madurodam-effect geven als je van bovenaf iets fotografeert, of je zet gewoonweg een deel van de foto in het middelpunt.

Het zijn stuk voor stuk simpele acties, die bij elkaar een foto een stuk mooier kunnen maken. Je moet wel oppassen dat je niet doorslaat, want te veel is ook niet goed. Speel wat met de mogelijkheden en je haalt er zo iets moois uit.

Download Snapseed in Google Play (gratis)

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu