Een lofzang voor… de focus van Google Keep

Erwin Vogelaar
11 augustus 2016, 15:33
3 min leestijd
Een lofzang voor… de focus van Google Keep

Veel notitie-apps komen en gaan, maar we blijven maar terugkomen bij Google Keep. Wat maakt deze app zo goed? In dit artikel lees je het.

Lees verder na de advertentie.

Lofzang voor Google Keep

In de Play Store worden regelmatig apps gepubliceerd om snel iets op te schrijven. Boodschappenlijstjes, to-do-lijstjes, korte gedachtes, ideeën en meer kun je zo kwijt. Wat deze apps voornamelijk doen is proberen op te vallen met een mooi design, en daar slagen ze goed in. Het bijhouden van notities ziet er in de ene app nog fraaier uit dan de ander. Toch merken we dat we telkens weer terugvallen op Googles oplossing voor onze gedachtekronkels: Google Keep.

Google Keep houdt het namelijk lekker simpel. Je kunt een notitie toevoegen, opslaan en deze later weer terugvinden. Het notitiescherm is lekker minimalistisch. Het ziet er uit als een notitieblokje waar je gewoon je gedachtes kunt opschrijven, of je kunt een mooi opgemaakt lijstje maken. Omdat je notities verbonden zijn aan je Google-account, worden ze automatisch gesynchroniseerd tussen de verschillende systemen die je gebruikt. Of je nou offline of online werkt, je notities heb je altijd bij de hand. Ben je onderweg, dan voeg je een notitie toe op je Android-toestel en later kun je die notitie weer oproepen op je Chromebook of pc als je aan het werk bent.

Toch veelzijdig

Als ik nu door mijn oude notities blader zie ik ideeën voor artikelen, aantekeningen voor artikelen, punten voor vergaderingen, boodschappenlijstjes, cijfercombinaties die ik moet onthouden, zinnen uit boeken die ik wil bewaren en meer. Al met al is Keep de go-to-plek voor mijn gedachtes.

lofzang voor google keep

Dat de app simpel is, betekent niet dat dat er niet een hoop handige functies aanwezig zijn. De app is de afgelopen jaren door Google regelmatig uitgebreid, zonder de basisfunctie uit het oog te verliezen. Afbeeldingen zijn mooi zichtbaar, je kunt elke notitie een eigen kleur geven en alles is goed doorzoekbaar.

Tevens kun je door het toevoegen van tags je notities organiseren. De app heeft Android Wear-ondersteuning, zodat je snel een notitie via je smartwatch kunt inspreken. Dat de app ook prettig samenwerkt met andere Google-diensten zoals Inbox is een prettige bonus. Toch blijft de focus op het maken van notities liggen en dat moet altijd snel kunnen.

Met ruimte voor verbetering

Andere apps in deze categorie vallen vaak in een val. Of de nadruk komt te veel te liggen op het design en het minimalistische karakter, terwijl de handige functies weggestopt worden. Keep houdt ook van minimalisme, maar dan op een praktische manier met alle functies in handbereik. Het andere probleem is dat soortgelijke apps telkens proberen te innoveren om gebruikers te trekken en daarbij raken ze de basisfunctie van het notities schrijven uit het oog. Hierdoor worden de apps steeds lastiger om te gebruiken, wat onhandig is als je enkel razendsnel iets wil opschrijven.

lofzang voor google keep

Is de app perfect? Absoluut niet. Er zijn nog functies die we graag willen zien. Bijvoorbeeld de mogelijkheid om een woord of zin op te maken. Alle tekst ziet er nu hetzelfde uit. Ook zouden we graag net als in Google Documenten een vorige versie van een notitie terug willen zien. De mogelijkheid om een notitie bovenaan de app vast te zetten zodat het niet verdwijnt tussen alle andere notities, zou ook erg welkom zijn. Hoewel de app nu al uitstekend is, blijft er nog genoeg ruimte over voor Google om functies toe te voegen zonder de focus te verliezen. Dan is de kans groot dat Keep voorlopig nog onze favoriete notitie-app blijft.

Download Google Keep in Google Play (gratis)

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu