Een lofzang voor… de lange adem van Threes

Erwin Vogelaar
2 januari 2016, 16:00
4 min leestijd
Een lofzang voor… de lange adem van Threes

In de loop van de jaren heb ik nogal wat games gespeeld. In al die tijd is er echter geen game die zo lang is blijven hangen als Threes. Anderhalf jaar geleden startte ik het schuifspelletje voor het eerst op. Nu doe ik dat nog praktisch elke dag. Waarom lukt geen enkele andere game dat?

Lees verder na de advertentie.

Een lofzang voor Threes

Mogelijk ken je Threes niet, maar wel 2048 of een van de vele 2048-kloons. 2048 is gebaseerd op Threes, maar dan met een lichte aanpassing in de gameplay. Het idee is dat je een veld van blokjes met cijfertjes en kleurtjes krijgt. Je schuift deze blokjes een kant op, waarna ze mogelijk in elkaar schuiven. Een blauw en rood blokje maakt een blokje van 3, twee blokjes van 3 maken een blokje van 6 en twee blokjes van 6 maken een blokje van 12. Enzovoort.

Het doel is om in elk potje door het schuiven zoveel mogelijk hoge getallen op het bord te krijgen. Omdat je maar beperkte ruimte hebt en er bij het schuiven elke keer weer een nieuw blokje verschijnt, moet je tactisch nadenken over je schuifacties. Schuif je te snel achter elkaar, dan loop je zo vast. Denk je rustig na en kijk je vooruit, dan heb je kans op een hoge eindscore.

Simpel

De kracht van Threes ligt in de simpelheid dat voor iedereen zo te snappen is. Die simpelheid vertaalt zich ook in het minimalistische design. Alle blokjes zijn zwart en wit, afgezien van de rode en blauwe vlakjes. De hogere getallen krijgen een soort gele omlijsting en een gezichtje, waarmee ze als personages worden gepresenteerd. Deze speelse inslag is een welkome knipoog zonder overdreven te worden.

Door de nadruk op simpelheid blijft de game lang houdbaar. Threes draait puur  om de gameplay  en er is niets om je daar van af te leiden. Er is geen gimmick die je snel zat wordt, of drukte in het beeld dat tegen gaat staan. Er zijn geen in-app aankopen en ook geen energiesysteem.  Daarnaast kom je niet in nieuwe levels terecht en speel je  geen krachten vrij. Als ik Threes nu start, is het nog exact dezelfde game als anderhalf jaar geleden. De enige groei is mijn vaardigheid.

Vaardigheid en willekeur

Elke verslavende game heeft een combinatie van vaardigheid en willekeur. Vaardigheid is belangrijk, omdat je steeds beter moet worden om het spel interessant te houden. Threes lijkt niet ingewikkeld, maar je wordt er wel daadwerkelijk beter in. De eindscores gaan geleidelijk omhoog, omdat je sneller  doorhebt hoe je de blokjes kunt positioneren en ook beter anticipeert op de situaties die mogelijk volgen. Wat games echter écht verslavend maakt is de willekeur. Het element van toeval waar je zelf geen invloed op hebt.

Denk bijvoorbeeld aan de verschillende blokjes die naar beneden vallen bij Tetris, de willekeurigheid van de kaarten die je krijgt bij Patience en de onvoorspelbare manier waarop alles instort in Angry Birds. In Threes kun je niet plannen wat de volgende steen wordt. Soms moet je een gokje wagen en ligt het aan de willekeur of je nog verder kunt of dat het game over is. Dit maakt de potjes erg  spannend, maar ook start je sneller een nieuw potje. Gaat het mis? Dan gaat het de volgende keer ongetwijfeld beter.

Doorspelen

Je zou denken dat er veel games zijn die deze elementen combineren, maar dat valt toch tegen. Een succesvol simpel concept dat na anderhalf jaar nog kan verrassen en dat ook niet uitgebuit wordt? Dat zie je niet vaak. In plaats van dat ontwikkelaar Sirvo zoveel mogelijk geld probeert te verdienen via advertenties en in-app aankopen,  is er een betaalde versie en een gratis versie waarmee je credits verdient  door reclame  te kijken.

Threes

En afgezien van het feit dat de game gewoon leuk is, heb ik vooral ook nog steeds een doel. Op het hoofdscherm staan de verzamelde cijfers op het rijtje, met een naam voor elk cijfer. Startend bij 3 (Trin), verdubbelt dit cijfer naar 6 (Thumbert), 12 (Treycee) tot en met 3072 (Whalend). Tenminste, zo ziet het scherm er bij mij uit. Er is nog een lege plek over voor 6144, mijn Moby Dick. Ik kom steeds dichterbij, maar heb deze walvis nog niet te pakken. Pas dan zal ik stoppen. Misschien.

Download Threes! in Google Play (3,41 euro)
Download Threes! Free in Google Play (gratis)

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu