De 10 beste tips voor Android 5.0 Lollipop

Redactie
10 februari 2015, 19:11
7 min leestijd
De 10 beste tips voor Android 5.0 Lollipop

Android Lollipop brengt veel nieuwe functies naar het besturingssysteem van Google. Android Planet noemt de tien beste tips en tricks om het meeste uit deze Android-versie te halen.

Lees verder na de advertentie.

De 10 beste Lollipop tips

Android 5.0 is de veiligste, meest efficiënte en mooiste versie van Android tot nu toe. Het nieuwe besturingssysteem brengt ook een behoorlijk aantal nieuwe mogelijkheden met zich mee en met de Lollipop tips hieronder benut je die optimaal.

1. Notificaties op het lockscreen

In Lollipop worden notificaties van apps op het lockscreen getoond. Dit geeft je drie opties: twee keer erop  drukken, er wat langer op drukken en wegswipen. Als je twee keer op een notificatie drukt, wordt de betreffende app van de melding geopend en kun je bijvoorbeeld direct reageren.

Als je lang op een notificatie drukt, kun je de instellingen van de app en notificatie aanpassen. Dit geeft je de mogelijkheid om bijvoorbeeld meldingsinstellingen van de app aan te passen of binnen Android in te stellen dat je deze notificaties van een app niet meer wilt ontvangen. De laatste optie is om een notificatie weg te swipen.

2. Baas over je notificaties

Het notificatiesysteem van Android is met Lollipop op de schop gegaan. Zo heb je nu de geluidsmodus, trilmodus, prioriteitsmodus en stille modus. We  starten met  de eerste twee. De geluidsmodus is gewoonweg de modus waarbij alle geluiden worden toegestaan, van inkomende oproepen tot notificaties. Je kunt op de volumeknoppen en vervolgens op het bel-icoontje drukken om de trilfunctie in te schakelen. Hierdoor worden de geluiden van inkomende oproepen en berichten gedempt, en trilt de smartphone of tablet alleen.

alarm

Daarnaast  heb je de prioriteitsmodus en stille modus. De prioriteitsmodus laat alleen notificaties toe  van apps die jij als prioriteitsapp hebt aangemerkt. Dit kun je doen via ‘Instellingen > Geluid en meldingen > Onderbrekingen’. Hier kun je bijvoorbeeld instellen dat oproepen van sommige contactpersonen bijvoorbeeld wel doorkomen. Of alleen de notificaties van WhatsApp. Dit geeft je meer controle over de notificaties die je dagelijks wilt ontvangen.

Tot slot heb je  de stille modus  die  alle inkomende oproepen en meldingen dempt, alsmede  alarmen. Deze modus is alleen geschikt als je door niets gestoord wilt worden.

3. Snel naar de instellingen vanaf je het notificatiecentrum

Onder de  onderdelen van de snelle instellingen in het notificatiecentrum, zoals wifi en bluetooth, staat een tekst. Hier vind je bijvoorbeeld met welk wifi-netwerk of bluetooth-apparaat je bent verbonden. Het is mogelijk om hierop te drukken en naar de instellingensectie van het betreffende onderdeel te gaan.

notificatiecentrum-lollipop

Dit geeft je de mogelijkheid om vanuit het notificatiecentrum op de naam van het wifi-netwerk of gewoonweg ‘wifi’ te drukken, en vervolgens geavanceerde wifi-instellingen aan te passen. Zo hoef je niet meer te navigeren via het instellingenmenu.

4. Apps en data overzetten

Vanaf Android 5.0 Lollipop is het mogelijk om een nieuw apparaat in te stellen met apps en instellingen van je oude toestel. Dit gaat via Tap and Go, een nieuwe functie die het overzetten van apps en data vanaf apparaten met Android-versie 4.1 en hoger ondersteunt. Stel: je hebt een nieuwe toestel met Lollipop en je wil graag apps en data van een vorig apparaat overzetten. Je kunt dan beide toestellen via nfc met elkaar verbinden door de achterkanten tegen elkaar aan te houden.

Vervolgens worden alle apps en data overgezet. Dat is nog eens eenvoudig een toestel configureren. Let er wel op: data van apps, zoals de inlog van je Facebook-app, worden wegens beveiligingsmaatregelen niet mee overgezet. Je zult dus bij de meeste apps opnieuw moeten inloggen.

5. De zaklamp gebruiken

Bij de snelle instellingen in het notificatiecentrum is voortaan een knopje ‘zaklamp’ te vinden. Druk hierop en de flitser van je smartphone of tablet wordt automatisch ingeschakeld. Enorm handig voor de momenten dat het donker is en je even iets moet zoeken.

6. Smartphone ontgrendelen met je gezicht of locatie

Het is al sinds Android 4.0 Ice Cream Sandwich mogelijk om je toestel te ontgrendelen met je gezicht, maar in Lollipop is deze functie enorm verbeterd. Hij  fungeert niet meer als volledige vervanger van de ontgrendelingsmethode, maar als een aanvulling daarop.

Omdat Lollipop notificaties op het lockscreen toont, zijn veel gebruikers voor het ontgrendelen enkele seconden bezig om hun notificaties te bekijken. In die tijd kan de frontcamera je gezicht herkennen, waarna het toestel automatisch wordt ontgrendeld. Het lijkt wel magie.

smartunlock

Je activeert de ‘vertrouwd gezicht’-optie door naar  ‘Instellingen > Beveiliging > Smart Lock > Vertrouwd Gezicht’ te gaan. Hier activeer je een vertrouwd gezicht door je gezicht in te scannen. Dit proces kun je zo vaak als je wil herhalen. Bijvoorbeeld als je een muts of bril op hebt, of je baard hebt laten staan. Hoe vaker Google jouw gezicht herkent, hoe beter de optie werkt.

In hetzelfde instellingenmenu kun je vertrouwde locaties toevoegen, zoals je huis- en werklocatie. Je apparaat herkent via de gps of verbonden wifi-netwerken dat je bij een vertrouwde locatie bent, waarna je toestel automatisch wordt ontgrendeld.

7. Een app vastpinnen

In Lollipop is het mogelijk om een app vast te pinnen, waardoor gebruikers de app niet uit kunnen zonder je ontgrendelingsmethode in te voeren, zoals een pincode. Dit is bijvoorbeeld handig als je kinderen een spelletje op je smartphone of tablet wil laten spelen.

pin-app

Om een app vast te pinnen, is het eerst nodig om de functie te activeren. Dit doe je door naar ‘Instellingen > Beveiliging > Een scherm vastzetten’ te gaan en deze te activeren. Vervolgens ga je naar het multitaskvenster en selecteer je het pinnetje bij de betreffende app.  De laatst geopende app toont het pinnetje, dus zorg ervoor dat als je een game wilt vastpinnen je eerst de game opstart, dan naar het multitaskvenster gaat en vervolgens op het pinnetje drukt.

8. Je scherm naar de Chromecast casten

Het was lange tijd niet mogelijk om het scherm van je Android-toestel naar de Chromecast te streamen, maar vanaf Lollipop zit deze functie automatisch in de Android-software. Je vindt de  functie in het snelle-instellingenpaneel in het notificatiecentrum. Hier kun je op drukken om vervolgens naar beschikbare Chromecasts te scannen die met hetzelfde wifi-netwerk zijn verboden. Druk je op de beschikbare Chromecast, dan wordt het beeld van jouw toestel naar de hdmi-stick van Google gestreamd.

9. Accubesparingsmodus inschakelen

Lollipop biedt standaard een accubesparingsmodus die je kunt inschakelen als je nog maar enkele procenten van je accu over hebt. Door de accubesparingsmodus in te schakelen, wordt de vibratie van je toestel uitgeschakeld en het synchroniseren van apps ingeperkt. Ook andere energievretende factoren, zoals softwareanimaties, worden  verminderd. De accubesparingsmodus is te herkennen aan de felrode balken aan de boven- en onderzijde en in te schakelen via Instellingen > Accu > Opties > Accubesparing.

batterysaver

Je kunt de accubesparingsmodus ook automatisch activeren bij een specifiek percentage, zoals 5 of 15 procent. Dit doe je door bij de instellingensectie van de accubesparingsmodus bij ‘automatisch inschakelen’ een optie te kiezen, zoals ‘bij 5 procent accu’. Als je smartphone of tablet dan 5 procent aangeeft, wordt de accubesparingsmodus automatisch ingeschakeld.

10. Googles Flappy Bird spelen

In Lollipop is ook een zeer verslavende game te vinden. De mensen van Google hebben namelijk een Flappy Bird-kloon in Android 5.0 verstopt,  die je vindt door naar ‘Instellingen > Over de telefoon > Android-versie’ te gaan, en daar vaak op te drukken. Vervolgens verschijnt een lolly waar je enkele keren op moet drukken en vervolgens  lang op moet drukken, om de game te activeren.

googlegame

Googles Flappy Bird wordt na het uitvoeren van deze handelingen  opgestart. In de game is het de bedoeling om een Android-poppetje tussen twee lolly’s te laten ‘vliegen’. Dit doe je door op het scherm te drukken, waarna het Android-poppetje even omhoog schiet. Het spelletje is nog lastiger dan de originele Flappy Bird, dus wees gewaarschuwd!

Het laatste nieuws over Android Lollipop

Bekijk ook onze uitgebreide Android Lollipop-overzichtspagina of welke smartphones en tablets allemaal de Lollipop-update gaan ontvangen.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu