De Samsung Galaxy S21 FE nu tijdelijk met €96 korting!

Lopen met je smartphone is gevaarlijk: dit zeggen onderzoeken

Erwin Vogelaar
8 oktober 2018, 19:12
4 min leestijd
Lopen met je smartphone is gevaarlijk: dit zeggen onderzoeken

Hoe gevaarlijk is lopen met een smartphone nou echt? Wetenschappelijke onderzoeken zijn duidelijk: we zijn afgeleid, lopen raar en reageren slecht.

Lees verder na de advertentie.

Is lopen met een smartphone gevaarlijk?

We lopen steeds vaker rond met met onze ogen gericht op de smartphone. We luisteren muziek of podcasts, bellen, sturen tekstberichtjes, scrollen door sociale media, of lezen zelfs hele artikelen en boeken terwijl we aan het verkeer deelnemen. Maar hoe gevaarlijk is dat nou echt? Er zijn verschillende wetenschappelijke onderzoeken uitgevoerd die dit fenomeen hebben bekeken, en het resultaat is niet best.

We lopen raar

Onderzoekers van de University of British Columbia hebben via video de bewegingen en het loopgedrag van voetgangers bestudeerd op een drukke kruising. Meer dan een derde van de bestudeerde voetgangers bleek afgeleid door hun smartphones. “Deze voetgangers hadden meer moeite om hun loopsnelheid en looppatroon te behouden en het duurde langer tot ze de weg over waren gestoken, waardoor de kans op conflict met voertuigen toenam”, stelt PhD-kandidaat Rushi Alsaleh.

Mensen die via hun telefoon aan het praten zijn, nemen bijvoorbeeld langzamere stappen. Mensen die tekstberichten verzenden of lezen, nemen kortere stappen en vertonen meer onstabiele bewegingen en verstoringen tijdens het lopen.

Telefoongebruikers reageren tevens anders op andere voertuigen. De onderzoekers stellen dat deze informatie gebruikt kan worden om bijvoorbeeld zelfrijdende auto’s te leren om beter te reageren op afgeleide personen.

Onderzoek: Assessing the Effect of Pedestrians’ Use of Cell Phones on Their Walking Behavior: A Study Based on Automated Video Analysis (2018)

lopen met een smartphone

We zijn minder bewust van onze omgeving

In een onderzoek van de University of Florida moesten deelnemers langs een weg lopen. Of zonder telefoon, pratend aan de telefoon, tijdens het lezen van een tekstbericht of het schrijven en verzenden van een tekstbericht. Dat terwijl er willekeurige obstakels werden geplaatst. Voor dit onderzoek zijn voornamelijk de oogbewegingen bijgehouden.

Uit de resultaten blijkt dat smartphonegebruikers niet alleen hun loopgedrag, maar ook hun zicht aanpassen. Bij het gebruik van een telefoon kijken we minder vaak naar de weg die komt, zijn we minder bewust van verschil in hoogte en lopen we langzamer. Het meeste verschil is merkbaar bij het schrijven en sturen van een bericht.

Langzamer lopen geeft een gevoel van veiligheid, maar dat is niet direct het geval. Zeker als gevaren gewoonweg niet worden gespot, als ze bijvoorbeeld plots verschijnen. Zodra we onze smartphone gebruiken, re-oriënteren we ons minder vaak op onze omgeving. Dat verhoogt de kans op een ongeluk.

Onderzoek: The impact of mobile phone use on where we look and how we walk when negotiating floor based obstacles (2017)

lopen met een smartphone

Gamen is het gevaarlijkst

in Japan werd in 2015 ook een soortgelijk onderzoek uitgevoerd door Rikkyo University. Hier werden 24 studenten gevraagd om al lopend met een smartphone een bericht te sturen, een video te kijken of een game te spelen. In de andere hand werd een draadloze muis vastgehouden die ze moesten gebruiken als er een visueel element werd getoond op één van de videoschermen naast de looproute.

Uit dit experiment blijkt dat iemand die een game speelt het minst alert is op de omgeving. Daarna iemand die een tekstbericht typt en daarna iemand die een video kijkt. De onderzoekers verwachten mogelijk een verbod op het wandelen met een smartphone op treinstations en bij drukke straten.

Onderzoek: Effects of using a Smart Phone on Pedestrians’ Attention and Walking

Daardoor veel ongelukken

In het nieuws gaat het regelmatig om het gebruik van de smartphone achter het stuur van een auto. Een smartphone gebruiken op de fiets wordt in 2019 ook verboden. Volgens professor Deitrich Jehle van de University of Buffalo resulteert het afgeleid lopen echter in meer verwondingen per mijl dan afgeleid autorijden.

Toch dat gaat niet enkel over het verkeer. Ook lopen mensen die hun smartphone gebruiken tegen muren op, vallen ze van trappen af en struikelen ze over de stoep. Volgens Jehle zijn we met de smartphone in onze hand op drie verschillende manieren afgeleid: we doen iets anders, we zien iets anders en we denken aan iets anders.

Think it’s safe to type a quick text while walking? Guess again

Pas dus op

Elk onderzoek dat we hebben gelezen komt met dezelfde conclusies: smartphonegebruik tijdens het lopen maakt ons minder bewust van de omgeving, en we reageren minder goed op onverwachte gebeurtenissen. Dat kan gevaarlijke situaties opleveren.

Aangezien smartphonegebruik alleen maar groeit, zijn er steeds meer steden die specifiek inspelen op deze ‘smartphone zombies’. Door bijvoorbeeld waarschuwingen te plaatsen die mensen zien als ze naar beneden kijken, of speciale smartphonepaden aan te leggen. In een later artikel kijken we deze bijzondere ontwikkelingen. Schrijf je in op onze nieuwsbrief of download de Android Planet-app om op te hoogte blijven.

Lees ondertussen onze andere artikelen in het thema verkeer, zoals de beste apps om een wandelroute te vinden.

Meer over je Android in het verkeer

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu