De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Google stelt technologie achter spraakherkenning en voorspellingen beschikbaar

Erwin Vogelaar
23 maart 2016, 22:00
3 min leestijd
Google stelt technologie achter spraakherkenning en voorspellingen beschikbaar

Google opent zijn spraakherkenning API zodat app-makers de technologie kunnen gebruiken in hun apps. Ook lanceert  het bedrijf een platform voor machine learning.

Lees verder na de advertentie.

Spraakherkenning API en machine learning

Google gaat zijn spraakherkenning API openstellen voor app-makers. Dit heeft het bedrijf bekendgemaakt tijden de jaarlijkse NEXT-conferentie over cloudtechnologie. Eerder was het voor app-makers al wel mogelijk om via JavaScript de Chrome API aan te roepen en met de Voice Interaction API kunnen app-makers sinds Google I/O 2015 ook steminteractie aan hun apps verbinden. Zo uitgebreid als het direct aanspreken van de Cloud Speech API was vooralsnog echter niet mogelijk. Ook start  Google een platform voor machine learning, zodat app-makers je gedrag kunnen voorspellen en daar op in kunnen spelen.

De openstelling van de API is spannend, want het geeft app-makers de optie om op een redelijk simpele manier bijzonder geavanceerde spraakherkenning in hun apps te verwerken. De Google Cloud Speech API kan al meer dan tachtig talen herkennen. De spraakherkenning werkt in real-time en op plekken met veel omgevingsgeluid. De API zal ondersteund worden door hetzelfde neurale netwerk dat ook achter de zoekmachine zit in de Google-app en het Google Toetsenbord voor Android.

Marktleider

De spraakherkenning van Google is één van de beste, dan wel niet de beste op de markt. Andere bedrijven, zoals Apple met Siri, komen vaak niet eens in de buurt van de kwaliteit dat Google op dit gebied kan leveren.

machine learning

Google gaat met deze zet direct de concurrentie aan met Nuance, dat op dit moment nog de grootste aanbieder van spraakherkenning is. Aanvankelijk zal de API gratis aangeboden worden om ontwikkelaars aan te trekken, maar later zal er een bedrag betaald moeten worden. De kosten zullen volgens Google relatief laag zijn, maar niets kan het bedrijf tegenhouden om dit bedrag later te verhogen zodra het ook op dit gebied marktleider is.

Toepassingen

machine learning

De toepassingen van spraakherkenning zijn eindeloos. Google zet zelf ook steeds meer stappen om ons meer te laten praten dan typen. Zo is het sinds kort mogelijk om in Documenten onze teksten te dicteren en roepen we al langer “OK Google” om te vragen naar het weer, het zoeken van een app of het bellen van een contactpersoon.

Wat we nog missen is een intelligente persoonlijke assistent. Google zet zelf grote stappen in kunstmatige intelligentie met AlphaGo, waar waarschijnlijk uiteindelijk een bijzonder intelligente assistent uit kan komen. Door de openstelling van de spraakherkenning API zouden app-makers al met eigen versies van assistenten kunnen komen. Maar verwacht eerst vooral sterke spraakherkenning in bijvoorbeeld je lijstjes- en notitie-apps.

Machine learning

Tijdens dezelfde conferentie heeft Google ook een nieuw platform voor machine learning aangekondigd. Met dit platform wil Google app-makers de mogelijkheid geven gebruik te maken van het intelligente systeem dat nu al ingezet  wordt in bijvoorbeeld Google Foto’s om afbeeldingen te zoeken en de Google-app voor de zoekopdrachten. Machine learning wordt ook gebruikt voor Smart Reply in Inbox. Met Smart Reply worden je e-mails geanalyseerd en krijg je voorstellen over antwoorden zodat je zelf geen reactie meer hoeft te schrijven. Ontwikkelaars kunnen op twee manieren gebruik maken van het platform: met hun eigen data of via een vooraf getraind model. Het platform zorgt vervolgens voor het verwerken van nieuwe data en het maken van voorspellingen.

machine learning

Google stelt de spraakherkenning API en het platform voor machine learning open om van Android een beter platform te maken. De combinatie van betere spraakherkenning in onze apps en voorspellingen over onze volgende acties klinkt als muziek in de oren. Toch hoef je niet lang na te denken over de onderliggende reden voor het aanbieden van deze technologie: kennis. Google leert een hoop door onder andere onze gesproken acties en het analyseren van onze e-mails. Wat als het die kennis kan vergaren met praktisch elke app?

Lees het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu